Van cup naar gram: het ultieme overzicht voor al je omrekenfrustraties
Voor de beste recepten kijken we – naast Culy.nl natúúrlijk – ook de grens over. Met de kans dat je hoeveelheden in cups tegenkomt in plaats van de oude vertrouwende gram. Maar hoeveel is een cup nou precies? Hierbij het ultieme overzicht van cup naar gram: om al jouw omrekenfrustraties als sneeuw voor de zon te laten verdwijnen.
We waarschuwen je alvast: deze lijst ga je er nog vaak bij pakken.
Van cup naar gram: het ultieme overzicht voor al je omrekenfrustraties
Belangrijk om te onthouden: er is wel degelijk een verschil tussen vloeibare ingrediënten in cups (zoals water, olie of melk) en droge ingrediënten (bloem, suiker, boter, et cetera). Maar ook binnen droge ingrediënten zijn er flinke verschillen. Elk product heeft immers weer een andere dichtheid. Handig om te weten tijdens het oefenen met deze 20 recepten om je om te toveren tot meesterbakker.
Handige cups
Nu zijn er op meerdere plekken sets – zoals dit complete exemplaar met cups én teaspoons – met alle benodigde cups te koop. Bak je regelmatig, dan zijn dat handige tools om in je keukenla te hebben. Maar grote kans dat je de accessoires niet in huis hebt – dan was je immers niet op deze pagina terecht gekomen.
En nu je er toch bent: het omrekenen van Fahrenheit naar Celsius doe je hier.
Cup naar gram: vloeibare ingrediënten
- 1/8 cup: 30 ml
- 1/4 cup: 60 ml
- 1/3 cup: 80 ml
- 1/2 cup: 120 ml
- 2/3 cup: 160 ml
- 3/4 cup: 180 ml
- 1 cup: 240 ml
- 1 1/2 cups: 350 ml
- 2 cups: 480 ml
- 3 cups: 700 ml
- 4 cups: 950 ml
Cup naar gram: droge ingrediënten
Bloem:
- 1 cup: 130 gram
- 3/4 cup: 97 gram
- 2/3 cup: 87 gram
- 1/2 cup: 65 gram
- 1/3 cup: 43 gram
- 1/4 cup: 32 gram
Kristalsuiker:
- 1 cup: 200 gram
- 3/4 cup: 150 gram
- 2/3 cup: 130 gram
- 1/2 cup: 100 gram
- 1/3 cup: 65 gram
- 1/4 cup: 50 gram
Bruine basterdsuiker:
- 1 cup: 180 gram
- 3/4 cup: 135 gram
- 2/3 cup: 120 gram
- 1/2 cup: 90 gram
- 1/3 cup: 60 gram
- 1/4 cup: 45 gram
Poedersuiker:
- 1 cup: 125 gram
- 3/4 cup: 94 gram
- 2/3 cup: 83 gram
- 1/2 cup: 62 gram
- 1/3 cup: 42 gram
- 1/4 cup: 31 gram
Cacao:
- 1 cup: 110 gram
- 3/4 cup: 82 gram
- 2/3 cup: 73 gram
- 1/2 cup: 55 gram
- 1/3 cup: 37 gram
- 1/4 cup: 27 gram
Boter:
- 1 cup: 240 gram
- 3/4 cup: 180 gram
- 2/3 cup: 160 gram
- 1/2 cup: 120 gram
- 1/3 cup: 80 gram
- 1/4 cup: 60 gram
Chocolate chips:
- 1 cup: 170 gram
- 3/4 cup: 127 gram
- 2/3 cup: 113 gram
- 1/2 cup: 85 gram
- 1/3 cup: 57 gram
- 1/4 cup: 42 gram
Grofgehakte noten:
- 1 cup: 150 gram
- 3/4 cup: 100 gram
- 2/3 cup: 100 gram
- 1/2 cup: 75 gram
- 1/3 cup: 50 gram
- 1/4 cup: 40 gram
Havermout:
- 1 cup: 85 gram
- 3/4 cup: 64 gram
- 2/3 cup:57 gram
- 1/2 cup: 42 gram
- 1/3 cup: 28 gram
- 1/4 cup: 21 gram
Rozijnen:
- 1 cup: 140 gram
- 3/4 cup: 105 gram
- 2/3 cup: 93 gram
- 1/2 cup: 70 gram
- 1/3 cup: 47 gram
- 1/4 cup: 35 gram
Maizena:
- 1 cup: 120 gram
- 3/4 cup: 90 gram
- 2/3 cup: 80 gram
- 1/2 cup: 60 gram
- 1/3 cup: 40 gram
- 1/4 cup: 30 gram
Honing:
- 1 cup: 340 gram
- 3/4 cup: 255 gram
- 2/3 cup: 227 gram
- 1/2 cup: 170 gram
- 1/3 cup: 113 gram
- 1/4 cup: 85 gram
Geraspte Parmezaanse kaas:
- 1 cup: 90 gram
- 3/4 cup: 65 gram
- 2/3 cup: 60 gram
- 1/2 cup: 45 gram
- 1/3 cup: 30 gram
- 1/4 cup: 22 gram
Rijst:
- 1 cup: 190 gram
- 3/4 cup: 142 gram
- 2/3 cup: 127 gram
- 1/2 cup: 95 gram
- 1/3 cup: 63 gram
- 1/4 cup: 47 gram
Bakpoeder en baking soda
Bakpoeder en baking soda worden meestal afgemeten in tbsp (tablespoon, dus eetlepel) of tsp (teaspoon, dus theelepel). Ook daarvan zijn setjes te koop. Toch afwegen? 1 eetlepel is ongeveer 18 gram, 1 theelepel is 6 gram en 1/2 theelepel dus 3 gram. Belangrijk: je moet er wel een goede weegschaal voor hebben.
Meer handige kooktips:
- De symbolen op je oven: dit is wat ze precies betekenen
- Dit is waarom je een beetje yoghurt door je boter zou moeten roeren
- Een frituurpan schoonmaken: zo tackel je dit klusje zonder gedoe