Lifehack: zo pers je een citroen uit zonder ‘m open te snijden
Citroensap is misschien wel één van de meest multifunctionele ingrediënten in de keuken. Je kunt er marinades, saladedressings en allerlei gerechten mee op smaak brengen, maar kunt het ook toevoegen aan zelfgemaakte mayonaise zodat de eieren sneller binden met de olie, over groenten sprenkelen zodat die minder snel bruin worden en zelfs een aangebrande pan mee schoonmaken.
Helaas is een citroen uitpersen een stuk minder leuk klusje.
Citroen uitpersen zonder pers
Probleem één: je handen worden er vies van. Probleem twee: tenzij je een citruspers gebruikt, vallen er bijna altijd pitjes in je gerecht. Probleem drie: je gebruikt zelden een hele citroen, dus zit altijd met een opengesneden vrucht die vervolgens zacht en bruin wordt in je koelkast.
Er moet toch een handigere manier zijn voor citroen uitpersen? En ja, dat klopt: deze video laat een hack zien waarmee je de citroen niet eens open hoeft te snijden. Just what we needed.
Citroen uitpersen doe je zo
En o ja, het is nog makkelijk ook. Het enige wat je hoeft te doen? Rol de citroen even stevig los op het aanrecht of een snijplank en prik met een dun stokje (zoals een vleespen of satéprikker) een gaatje in één van de zijkanten. Als je er vervolgens in knijpt, kun je net zoveel citroensap uit dat gaatje spuiten als je nodig hebt.
Deze methode bespaart je vieze handen en pitjes in je eten, en zorgt er ook nog eens voor dat je citroen een stuk minder snel gaat uitdrogen. Geloof ons, je wilt nooit meer een citroen doormidden snijden. Ideaal!
Recepten met citroensap
- Culy Homemade: gnocchi met courgette, bruine boter en citroen
- Gebakken asperges met rucolapesto en brood
- Vegan meringues (gemaakt met aquafaba)