Megin Kimmijser
Megin Kimmijser Inspiratie 5 sep 2024
Leestijd: 3 minuten

Hoe kun je koffiebonen het beste bewaren?

Koffiebonen vormen de basis voor een heerlijke kop koffie, maar hun versheid kan een wereld van verschil maken in smaak. Culy zocht uit hoe je koffiebonen het beste kunt bewaren om oxidatie te voorkomen en waar je op moet letten bij het kopen van verse koffiebonen.

Wat is oxidatie en waarom is het belangrijk?

Oxidatie is een proces waarbij zuurstof in contact komt met de koffiebonen, waardoor de smaakstoffen in de bonen langzaam afbreken. Dit resulteert in verlies van smaak en aroma. Koffiebonen beginnen eigenlijk al te oxideren vanaf het moment dat ze worden gebrand. Hoe langer ze worden blootgesteld aan lucht, hoe meer de smaak achteruitgaat. Door ze op de juiste manier te bewaren kun je de oxidatie vertragen.

Zout in je koffie: de nieuwste trend op koffiegebied – ja, echt

instant koffie koffiebonen
Culy.nl

Hoe lang kun je koffiebonen bewaren?

Versheid is cruciaal als het gaat om koffiebonen. Zodra koffiebonen zijn gebrand, beginnen ze langzaam hun smaak te verliezen. Idealiter gebruik je je koffiebonen binnen twee tot vier weken na de branddatum voor de beste smaakervaring. Na die periode beginnen de bonen hun complexiteit en aroma te verliezen en na ongeveer twee maanden is de smaak echt een stuk minder.

Als je koffiebonen koopt, let dan goed op de branddatum. Vermijd koffiebonen die al langer dan vier weken geleden zijn gebrand. Helaas liggen koffiebonen in de supermarkt vaak al langere tijd op de plank, soms zelfs maanden. Dit kan betekenen dat de koffie die je koopt al zijn hoogtepunt heeft bereikt of daar zelfs al voorbij is. Als je op zoek bent naar de allerbeste smaak, koop dan je koffiebonen bij een gespecialiseerde branderij of koffiebar (of neem een koffieabonement!) waar je de exacte branddatum kunt vinden en de bonen doorgaans verser zijn.

Koffie: waar komt het eigenlijk vandaan?

Beste manieren om koffiebonen te bewaren

Om oxidatie te vertragen en je koffiebonen zo vers mogelijk te houden, zijn er enkele belangrijke bewaartips:

  1. Bewaar koffie in een luchtdichte verpakking en gebruik eventueel een vacuümpomp: gebruik een luchtdichte container om de bonen te bewaren. Zorg ervoor dat de container goed afsluit, zodat er zo min mogelijk lucht bij de bonen komt. Originele zakken met een ventiel zijn vaak ook geschikt, omdat ze de overtollige gassen laten ontsnappen zonder dat er zuurstof bij komt. Met een vacuümpomp onttrek je lucht uit de voorraadbus zodat je aromaverlies tegen kunt gaan. 
  2. Bewaar op een koele, donkere plaats: koffiebonen zijn gevoelig voor licht, warmte en vocht. Bewaar ze daarom op een koele, donkere plaats zoals een voorraadkast. Vermijd vensterbanken of plekken dicht bij warmtebronnen, hitte versnelt oxidatie immers.
  3. Vries koffiebonen in voor langere bewaring: als je je verse koffiebonen niet binnen een maand kunt gebruiken, kun je ze invriezen om de versheid langer te behouden. Verdeel de bonen in porties en bewaar ze in luchtdichte zakken of containers. Let wel op dat je bevroren bonen langzaam laat ontdooien voordat je ze gaat malen. Ook een handige tip voor wie op vakantie gaat!

Koffiezetapparaat ontkalken? Dit is de reden waarom je koffie niet lekker smaakt

Koffiebonen in machine
Bron: Juan Pablo via Pexels

Benieuwd naar recepten met koffie?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.