Kobe vlees: fake of echt?
Het exclusieve Japanse kobe vlees (ook wel wagyu beef genoemd) wat in veel restaurants verkocht wordt, blijkt in werkelijkheid geen echt kobe vlees. Dat stelt Forbes.com naar aanleiding van een klein onderzoek door verslaggever Larry Olmsted.
Het vlees mag namelijk niet uit Japan worden geëxporteerd. Het vlees wat ze in restaurants voorschotelen komt van fokkerijen buiten Japan of is imitatievlees uit Australië of Zuid-Amerika – en dus geen echt kobe vlees.
Kobe vlees, wat afkomstig is van de Japanse Wagye runderen, is in veel landen erg populair. Dit exclusieve luxeproduct is erg prijzig, een lendestuk of haas van een kilo kan al snel oplopen tot zo’n 1000 euro. Dit is te wijten aan aan de trage, organische manier waarop het vee wordt grootgebracht. De runderen krijgen biologische granen te eten, worden dagelijks gemasseerd, krijgen Japans bier te drinken en luisteren naar klassieke muziek.
Het vlees was tot 1912 ook niet te verkrijgen voor de burgers van Japan, maar enkel voor het Japanse koningshuis. Tegenwoordig mogen ook de gewone burgers het eten, alhoewel het dus erg prijzig is.
Kobe beef heeft een erg hoog vetgehalte waardoor het ook niet nodig is om het te bakken in boter. Qua smaak is het een tikkeltje zoet en het schijnt al vol met smaken te zitten zodat peper, zout en andere kruiden overbodig zijn bij het vlees.
In Nederland zijn er ook een aantal Wagyu fokkers die het vlees verkopen, maar dit zou dus ook niet ‘the real thing’ zijn, aldus Forbes.com.