Waarom is knoflooksaus uit de supermarkt nooit zo lekker als bij een Turks restaurant?
Soms heb je van die dingen die buiten de deur altijd lekkerder smaken dan thuis. Knoflooksaus is er zo eentje. Het zelf maken is lekker, maar het smaakt nooit precies hetzelfde als in een Turks restaurant. Om maar te zwijgen over de flesjes met kant-en-klare knoflooksaus uit de supermarkt, hoe kan dat?
De verschillen tussen een verse knoflooksaus en een variant uit de supermarkt zijn enorm. Een écht uitgesproken knoflooksmaak is vaak niet in de schappen terug te vinden en zoetheid lijkt vaak te overheersen. Wie een blik werpt op de etiketten van de flesjes knoflooksaus uit de supermarkt vindt algauw een waslijst aan ingrediënten die je niet per se verwacht in knoflooksaus.
Verse knoflook vs. puree
Het grootste verschil tussen een verse knoflooksaus en die uit de supermarkt zit ‘m in de knoflook zelf. Hoewel je van knoflook soms dagen uit je mond kan ruiken, lijkt dat met de variant uit de flesjes mee te vallen. Dat komt doordat fabrikanten geen verse knoflook gebruiken, maar een puree.
Ingekochte knoflookpuree (waar de fabrikanten vanwege regelgeving mee werken) bevat veel conserveringsmiddelen en toegevoegde smaakstoffen die gepasteuriseerd zijn. Doordat knoflook snel bederft, is dat nodig om het product goedgekeurd te laten worden door de voedselwarenautoriteiten.
Door de pasteurisatie en de conserveringsmiddelen wordt de knoflook bitter en neemt het af in smaak en sterkte. De uiteindelijke saus wordt nogmaals gepasteuriseerd zodra die in de fabriek in de flesjes gegoten wordt.
Doordat de smaak van de knoflook twee keer wordt bewerkt, kiest de fabrikant er vaak voor extra suiker toe te voegen om de smaak omhoog te krikken en de bitterheid te verdoezelen. Om diezelfde reden zul je ook nooit verse kruiden in het flesje vinden en wordt er alleen gebruik gemaakt van de gedroogde varianten.
Knoflooksaus in flesjes
De smaak van knoflook komt pas vrij wanneer je de teentjes beschadigt. Lees: kneust, hakt of perst. Doordat je de knoflook beschadigt, komen de smaken en geuren vrij, maar die blijven niet lang hangen.
Ze worden daardoor instabiel en breken snel af. Voor fabrikanten is het daardoor dus ook nog eens onmogelijk om de smaak van verse knoflook te behouden in een saus die (buiten de koeling) lang houdbaar moet blijven.
Dit alles bij elkaar opgeteld maakt dat een saus uit de winkel onmogelijk zo vers en zo lekker kan smaken als die bij een Turks restaurant of wanneer je het zelf maakt.
Meer kookinspiratie:
- Wat is het verschil tussen adobosaus en adobo – het gerecht?
- Van deze 8 etenswaren wist je misschien nog niet dat ze níét vegetarisch zijn
- Alles over shoarma: goddelijk vlees aan een roterende spies