Het ultieme knoflookbrood-dossier voor alle levensgenieters
Bij een goede borrel kan een warm, geurig knoflookbrood natuurlijk niet ontbreken. Maar de kant-en-klare versie uit de supermarkt voldoet toch vaak nét niet aan je verwachting. We delen daarom onze beste tips én recepten zodat je voortaan thuis het lekkerste knoflookbrood gewoon zelf maakt. Welkom in Culy’s grote knoflookbrood-dossier!
Knoflookbrood voor dummies
Laten we voorop stellen dat het maken van knoflookbrood écht niet moeilijk is. Met alleen wat brood, verse kruiden, veel knoflook en goede roomboter kom je namelijk al een heel eind. We willen je dan ook op het hart drukken om vooral niet te zuinig te zijn met je ingrediënten. Want een knoflookbrood met te weinig knoflook, daar wordt natuurlijk niemand blij van.
Je kunt voor een knoflookbrood in principe dan ook alle verse kruiden gebruiken die je lekker vindt. Zelf zijn we erg fan van peterselie, basilicum en bieslook, maar experimenteer gerust met verschillende soorten kruiden.
Knoflookbrood dossier: de basics
Het maken van een heerlijk knapperig, vettig knoflookbrood begint natuurlijk bij de basis. We deelden al eerder een versie voor het ultieme knoflookbrood voor bij de borrel. Je snijdt hierbij een baguette doormidden en smeert deze in met de heerlijke knoflookboter. Het geheim van dit brood? Gebruik een hele bol knoflook en pof deze in de oven.
Ben je op zoek naar een knoflookbrood dat er nét wat meer fancy uitziet, probeer dan zeker eens dit heerlijke recept. Door een mooi, rustiek brood te gebruiken krijg je namelijk een borrelhap die je het liefst elke week op tafel zet. Deze methode kost misschien net wat meer werk dan bovenstaande, maar dat is het dubbel en dwars waard.
Net zo’n fan van kaas als wij? Verrijk dan je knoflookbrood door er plakjes gesmolten mozzarella aan toe te voegen. Bij dit goddelijke recept voor mozzarella-knoflookbrood maak je ook je baguette helemaal zelf. Heb je wat minder tijd, dan kun je natuurlijk ook gewoon een stokbrood van de bakker of uit de supermarkt gebruiken.
Leuke variaties
Heb je de basics inmiddels wel uitgespeeld en ben je op zoek naar een manier om jouw knoflookbrood-game naar een hoger level te tillen? We got you! Je kunt namelijk ook heel gemakkelijk zelf knoflookbroodjes maken met pizzadeeg. En door het toevoegen van Pecorino wordt deze snack helemaal onweerstaanbaar.
Ben je nou niet zo’n fan van kaas? Probeer dan eens deze versie van een knoflookbrood met parmaham en salie. Je kunt hieraan als je wilt ook nog pesto, zongedroogde tomaatjes of rookvlees toevoegen. Geloof ons: hiermee maak je iedereen blij. En dan ook vooral jezelf.
Wil je écht uitpakken, maak dan eens deze Franse préfou. Wie weleens bij de Franse bakker is geweest, heeft deze platte knoflookbroden vast zien liggen. Het is een echte klassieker die is ontstaan omdat bakkers met kleine stukjes deeg wilden testen of de oven al heet genoeg was. Je kunt dit brood eventueel delen met vrienden bij de borrel, maar wij geven er vaak de voorkeur aan om ‘m helemaal alleen op te eten tijdens onze favoriete film.
Meer lekker brood:
- Broodje met ‘ndujagehaktballen in tomatensaus
- Broodje falafel
- Italiaans broodje met burrata, pikante salami en tomatenchili-olie