Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 27 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Alles over kniepertjes: de oud & nieuw traditie uit oost Nederland

De een noemt ze kniepertjes, de ander knieperties. Maar één ding is zeker: deze heerlijke koekjes zijn dé oud & nieuw traditie uit het Oosten van Nederland. Culy dook in de herkomst van het kniepertje en vertelt je in dit artikel álles over deze oud & nieuw lekkernij.

Nooit van kniepertjes gehoord? Dan kunnen we twee dingen zeggen: 1) Waarschijnlijk kom je niet uit het oost’n en 2) dit is alles wat je moet weten over de oer-Hollandse lekkernij.

Wat zijn kniepertjes?

Kort door de bocht: kniepertjes zijn koekjes. En als je nog nooit zo’n kniepertje, kniepertie, knieperke, kniepkoukies of knijpertje hebt geproefd, zal er een wereld voor je opengaan. Daarbij: het zal nooit bij maar één koekje blijven.

Deze koekjes zien eruit als kleine wafeltjes, een uitgerolde oubliehoorn of een enkele helft van een stroopwafel. Maar in alle drie deze gevallen gaat het kniepertje toch door voor de schoonheidsprijs. Perfect goudbruin, super plat maar niet direct breekbaar en dan de smaak… Goed, daar komen we zo op terug.

Kniepertjes worden gebakken in een speciaal wafelijzer. Geen wonder dat elk koekje er hetzelfde uitziet. Ondertussen is ook dat wafelijzer meegegaan met zijn tijd, maar vroeger werd deze in het vuur gehouden om de knieperkes te bakken.

Hoe eet je ze?

Kniepertjes kun je plat eten, maar worden ook vaak opgerold als ze nog warm zijn. Ze worden dan gevuld met slagroom of bijvoorbeeld botercrème. Dat werd overigens niet altijd gedaan, maar doen we pas sinds de vorige eeuw.

Officieel heten trouwens alleen de platte koekjes kniepertjes; de opgerolde variant noem je nieuwjaarsrolletjes. In de praktijk worden ook de opgerolde koekjes vaak kniepertjes genoemd.

Waar komen kniepertjes vandaan?

Daarover gaan verschillende verhalen. Iemand uit Groningen vindt het kniepertje toch écht een Groningse traditie, terwijl iemand uit Drenthe erbij zweert dat ‘t uit zijn provincie komt. En zo kun je van Noord-Nederland tot aan de achterhoek verschillende verhalen over het kniepertje horen. Wat blijkt: het kniepertie is een echt Neder-Saksisch koekje. Je vindt ‘m namelijk ook bij onze directe oosterburen.

Zelf kniepertjes maken

We kunnen ons voorstellen dat je zelf aan de slag wilt om deze koekjes op tafel te zetten. Dan heb je in ieder geval een kniepertjesijzer nodig. Zorg daarbij altijd dat het ijzer goed vet is van de boter. Zo krijg je niet alleen de lekkerste kniepkoukies, maar ook de minste rotzooi.

Ga ook op zoek naar een goed recept voor kniepertjes. Wij zijn fan van dit recept van Rutger Bakt, die wat anijs toevoegt aan het deeg. Maak er gelijke bolletjes van en knijp ze fijn tussen het kniepertjesijzer.

Wil je de kniepertjes oprollen? Doe dat dan als ze nog warm zijn. Rol ze rondom een cannelloni buis (kan gewoon van pasta zijn), een kwast of een ander ronde vorm met de diameter die jij het beste vindt. Zorg in ieder geval dat de spuitmond van je slagroomfles er goed in kan. Een kniepertje dat halverwege leeg is, is lekker, maar niet hoe het hoort.

Meer oud en nieuw-hapjes:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.