De lekkerste recepten met coquilles (kleine moeite, groot succes!)
Als er één ingrediënt is dat maar weinig nodig heeft om goddelijk te smaken, zijn het coquilles wel.Â
Deze parels van de zee zijn niet goedkoop, maar als voorgerechtje het perfecte begin van een spectaculair kerstdiner. En wees niet bang: iedereen kan ze maken!Omdat niet elke visboer coquilles verkoopt, raden we je aan hier van tevoren naar te vragen, zodat je zeker weet dat je ze in huis hebt. Haal ze daarbij zo vers mogelijk en vraag eventueel of de visboer de coquilles (indien nodig) voor je los snijdt uit de schelp.
Recepten met coquilles
De volle, romige en bijna zoete smaak heeft nauwelijks ingrediënten nodig en smaakt in combinatie met een goed glas houtgelagerde chardonnay als geluk op een bordje. Bak ze simpelweg in een klontje roomboter met een beetje citroensap of serveer ze…
1. Kort gebakken coquilles met een antiboise
Een antiboise is een soort dressing, op basis van in olijfolie gebakken tomaat en knoflook. Vervolgens worden er nog kappertjes en zwarte olijven aan toegevoegd, samen met een beetje balsamico azijn en zeezout. Je kunt het geheel serveren met een beetje peterseliepesto of een persillade.
2. Samen met gebakken gamba’s, rode peper, knoflook en citroenolie
3. In een ceviche met munt en granaatappel
Lekker fris en feestelijk!
4. Gerold in bacon met persillade
Snijd hiervoor eerst de coquilles horizontaal in drieën, zodat je drie dunne plakjes hebt. Leg ze op een lange plak bacon en besmeer met een half theelepeltje persillade. Rol ze op en steek vast met een prikkertje. Bak kort in de pan of in de oven.
5. In een carpaccio van coquille met kervel en citroen
Ook rauw zijn coquilles heerlijk. Snijd de vruchten bijvoorbeeld in dunne plakjes en serveer met blaadjes kervel, een beetje olijfolie, zeezout en een paar druppels citroensap.
6. Gegratineerde coquilles
Een heerlijk recept van Bart van Olphen voor gegratineerde coquilles met een smakelijke kaassaus.
7. Met doperwtenpuree, citrus en verse tuinkruiden
Heerlijk als voorgerecht of als amuse!
8. In een über-decadente sandwich met spek en avocadocrème
9. Met hazelnootboter, voor een smaakexplosie
10. Met zeekraal en pancetta
11. Op z’n Venetiaans uit de oven
Tot slot een simpel recept voor Venetiaanse coquilles uit de oven. Smakelijk!