Zelf kip piri piri maken (zonder pakjes en zakjes): zo doe je dat
Wij moeten de eerste persoon nog tegenkomen die níét van kip piri piri houdt (vegetariërs daargelaten natuurlijk). Dit Portugese gerecht is een echte klassieker. Het is zelfs zó’n populaire klassieker, dat je ‘m ook in een pak kunt kopen, in de supermarkt. Ga jij niet doen natuurlijk. Daarom leggen wij je uit hoe je dit lekkere gerecht zelf maakt. Zonder pakjes en zakjes.
Piri piri maak je namelijk hartstikke makkelijk zelf. En goed nieuws: in piri-pirisaus gaan vooral ingrediënten die je waarschijnlijk al in huis hebt. Maar daarover later meer. Want allereerst: wat is piri piri nou eigenlijk?
Rode duivel
Wij kennen het als een marinade, voornamelijk voor kip. Het is een rode saus, met gerookt paprikapoeder als voornaamste smaakmaker. Ook onmisbaar in een goede piri piri: de chilipepers. Oorspronkelijk komen die helemaal niet uit Portugal, maar uit Brazilië. Piri-piri is dan ook de naam van een pepersoort, die als je ‘m letterlijk vertaalt uit het Swahili ‘rode duivel’ betekent. Dat belooft wat.
Wij kennen piri-piripepers ook wel als bird’s eye chilies of rawit. Je weet wel: die piepkleine pepertjes – verkrijgbaar in rood en groen – die duivels heet zijn. Voor piri piri gebruik je trouwens alleen de rode. Portugese zeevaarders namen de chilipepers mee naar Afrika, waar ze er een kruidenmix mee maakten, vaak op basis van olie. Daarna namen ze het recept voor dit gerecht weer mee terug naar Portugal, waar het een onmisbaar gerecht in de keuken werd.
Hoe maak je zelf piri piri?
Er zijn veel verschillende manieren om piri-piri te maken. We noemden de versie op basis van olie hierboven al even. Daarvoor wordt olijfolie gemengd met gedroogde specerijen als cayennepeper, chilipepers en zout. Soms gaat daar ook nog wat gedroogde oregano doorheen en wat knoflookpoeder.
Ook heel tof is het om een scheut tequila door je marinade te doen. Vooral als je de kip langere tijd (vier uur tot een nachtje) laat marineren. De zuren in de tequila maken de kip dan mals en sappig. Maar je kunt er ook rodewijnazijn of wittewijnazijn voor gebruiken.
Ons favoriete recept voor piri piri marinade
Maar onze manier favoriete manier om kip piri piri te maken, is die van Jamie Oliver, uit zijn boek Jamie in 30 minuten. De chef doet dat namelijk vliegensvlug, met behulp van een blender. Daar gaan in: een rode ui, 4 tenen knoflook en 1 tot 2 piri-piripepers (of rawit). Daarbij gaan 2 eetlepels zoet, gerookt paprikapoeder, 4 eetlepels wittewijnazijn, 2 eetlepels worcestersaus en de geraspte schil plus het sap van 2 citroenen.
Jamie doet er nog een snuf zout en peper bij en een klein bosje basilicum. Scheutje water erin en hakken maar. Je kunt de kip vervolgens een tijdje laten marineren in die saus, voordat je ‘m in de oven braadt. Maar gebruik je kippendijen, dan kun je die ook eerst grillen in een grillpan en ze daarna in een grote ovenschaal samen met de marinade in een hete oven (200 graden) bakken. Duurt ongeveer 10 minuten.
En piri piri-saus mag dan wel heerlijk zijn bij kip, maar ook bij buikspek of garnalen.
Meer gerechten uit de Portugese keuken:
- De lekkerste gerechten uit de Portugese keuken
- De ultieme Portugese gebakjes: pastéis de nata
- Culy ontdekt… de culinaire hotspots in de Portugese streek Alentejo