Kimchi jjigae: een Koreaans stoofpotje op basis van kimchi
Kimchi jjigae (spreek uit: kimchi tsjiegeh) is een Koreaans stoofpotje slash soepje op basis van kimchi. Comfort food op z’n best want uitermate verwarmend en gezond. Bovendien is het heel simpel om klaar te maken.
Voor kimchi jjigae heb je natuurlijk kimchi nodig. Traditioneel worden voor dit gerecht juist de wat oudere restjes gebruikt. Oudere kimchi is wat sterker van smaak dan kakelverse kimchi en bevat heel veel goede bacteriën, die door fermentatie zijn ontstaan. Als je hele verse kimchi gebruikt in dit gerecht, gaan die bacteriën juist verloren en dat wil je niet.
Makkelijke kimchi jjigae (Koreaanse stoofpot met buikspek en kimchi)
Hoe komt een mens aan kimchi?
Het lijkt een heel karwei: zelf kimchi maken, maar het is niet moeilijk. Je hebt eigenlijk vooral geduld nodig: de kimchi moet eerst twee dagen staan en daarna nog zo’n twee à drie weken ‘rijpen’.
Tegenwoordig kun je op sommige plekken ook kant-en-klare kimchi kopen. Zo vinden wij de kimchi van Oh Na Mi heel goed, die o.a. bij Marqt wordt verkocht. Ook bij EkoPlaza vind je potjes kimchi.
De tools
Nog een belangrijk ingrediënt naast de kimchi is het stenen pannetje waarin je dit gerecht traditioneel maakt. Ze noemen ‘m dolsot en hij wordt onder andere ook gebruikt voor bibimbap en soepen. De dolsot gaat direct op het vuur en daar moeten de ingrediënten ongeveer een kwartier in stoven. Daarna gaat het ding – hup – op tafel. Het dient dus als pan en bord tegelijk.
Puilen je keukenkastjes al uit zonder dit pannetje, dan kun je kimchi jjigae ook gewoon in een andere pan klaarmaken die geschikt is voor stoofpotten of soepen of zelfs in een wok.
Buikspek, tofu en shiitake
Wat gaat er nog meer in dit stoofpotje? In de basis gaan onder andere Koreaanse chili (gochugaru), Koreaanse chilipasta (gochujang), sojasaus, knoflook en zwarte peper. Daarmee maak je de bouillon. Ook ui en bosui zijn onmisbaar.
Qua proteinen kun je alle kanten op. Een klassieke kimchi jjigae bevat bijvoorbeeld buikspek, tofu en shiitake. Maar je kunt het ook maken met rundvlees, tonijn (uit blik), of Japanse makreelgeep: een makreel-achtige vis. Chef David Chang gebruikt varkensschenkel.
Je eet het gerecht met wat witte rijst en eventueel wat echte Koreaanse bijgerechten. Die noemen ze banchan. De bijgerechten variëren van diverse soorten kimchi (van komkommer of ananas bijvoorbeeld!) tot aan zoetzure groenten, gedroogde inktvis en hete pepers.
https://www.instagram.com/p/BSy7CBYDNTh/?taken-by=davidchang
Zo doe je ‘t thuis
Wil je het een keer zelf maken? Volg dan dit fijne recept voor kimchi jjigae op. Marineer eerst wat stukjes buikspek in mirin en zwarte peper en bak daarna de kimchi kort aan in een pan of wok. Leg het gemarineerde rauwe buikspek erop, de shiitake en de tofu. Hierop gaat de basis voor de bouillon.
Breng aan de kook op middelhoog vuur en zet het vuur dan terug naar medium. Laat dit ongeveer tien tot vijftien minuten pruttelen, terwijl je de saus af en toe door de ingrediënten schept. Daarna kan de bosui eroverheen en is je stoofpotje ready to eat. Liever een makkelijkere, snellere versie? Ook wij hebben een lekker kimchi jjigae recept voor je.