Kiemen zijn hot: maar er is méér dan alfalfa en tuinkers!
Als het om kiemen gaat, zijn we bekend met taugé en alfalfa, maar daar blijft het voor velen wel zo’n beetje bij. Maar als we verder kijken dan wat de supermarkt ons aanbiedt, zijn er nog zoveel meer kiemsoorten! En het leuke is: deze cress plantjes zijn echte vitaminebommetjes.
Kiemen (cress) zijn piepjonge plantjes die ontspruiten uit zaden, pitten, bonen en onder meer grassoorten (zoals tarwegras). Tijdens het kiemen komen zo ontzettend veel voedingsstoffen vrij, dat het meteen al échte powerplantjes worden.
Ze zijn rijk aan eiwitten, voedingsvezels, vitaminen, ijzer… en ga zo maar door! Per kiemsoort kunnen de voedingswaarden verschillen.
Bekende kiemsoorten
Alfalfa is waarschijnlijk de meest bekende kiemsoort en is bijna in elke supermarkt te vinden. De spruiten zitten barstensvol proteïne en vitaminen. De smaak is mild en wordt veel gebruikt door salades, als garnering bij een stuk vlees of bij een broodje kaas.
Ook taugé is voor de meeste foodies geen onbekende kiem. Taugé is lekker fris en knapperig, en vanwege de hoge hoeveelheid vitaminen niet weg te denken uit de Chinese keuken. We gebruiken taugé het liefste door onze funky taugésalade of door een lekker roerbakgerecht met mihoen.
Tuinkers varieert in smaak van pittig tot scherp en is heerlijk bij vis. Bijvoorbeeld bij een salade met gerookte makreel. Of ter garnering van een cracker mer zalm. Ook tuinkers is heel voedzaam. Het plantje bevat vitaminen en mineralen zoals calcium en ijzer. En je kunt het heel makkelijk thuis groeien in de vensterbank!
Minder bekende kiemsoorten
Naast de bekende varianten zijn er ook minder bekende kiemsoorten die de aandacht verdienen. Broccolikers is er één van. Mild van smaak en heel goed als garnering bij romige soepen en sauzen.
Maar er is meer: rucola-, mosterd- en radijskers behoren ook tot de minder bekende kiemsoorten. Zonde! Want ze zijn heel smaakvol. Je zou ze kunnen zien als een intense tegenhanger van hun volgroeide versie. Rucolakers is bijvoorbeeld noot-/peperachtig, mosterkers pittig en radijskers pikant van smaak.
Of wat dacht je van basilicumkers en borage cress, met de smaak van zilte oesters. Heerlijk bij vis, schaal- en schelpdieren.
En wist je dat kikkererwtenkiemen heerlijk zijn? Die kan je zelfs gewoon zo eten of met een beetje olijfolie, versgemalen peper en zout.
Kopen of zelf kweken
We willen je niet overladen met alle soorten kiemen die er zijn, maar mocht je interesse zijn gewekt dan raden we je aan hier eens te kijken. Je vindt er verschillende soorten zaden die je zelf thuis kan laten kiemen. Lekker, goedkoop én heel leuk om te doen.
Je kan de kiemen natuurlijk ook kant-en-klaar kopen. De bekendere soorten koop je gewoon in de supermarkt, maar wil je eens iets anders? Bestel ze dan online of check natuurwinkels als EkoPlaza en Marqt.