Dit zijn de bekendste keukens van China
Laten we voor eens en voor altijd een misverstand de wereld uit helpen: dé Chinese keuken bestaat niet. Want als er iets is waar het dit wereldrijk niet aan ontbreekt, dan is het wel culinaire variatie. Sterker nog: in feite telt het land 35 erkende keukens. Willen we deze tot in detail omschrijven dan zijn we in 2030 nóg bezig, daarom beperken we ons in dit lijstje tot de bekendste keukens van China.
De bekendste keukens van China
Szechuan (Zuid-west China)
Heb je ook maar een béétje interesse in wat China te bieden heeft, dan doet de naam Szechuan ongetwijfeld een belletje rinkelen. Deze Chinese regio staat bekend om haar pittige gerechten met sterke, kruidige sausjes. Ingrediënten als knoflook en chili worden niet geschuwd, al is de szechuanpeper onmiskenbaar de bekendste smaakmaker.
Dit peperachtige bolletje (strikt genomen is het geen peper maar een bloem) laat met haar hitte je tong tintelen, verdovend haast. Dat geeft de Szechuanese gerechten een flinke dosis sensatie, waarvan het meedogenloos pittige mapo tofu een mooi voorbeeld is. Andere bekende gerechten uit Szechuan zijn kip met pinda’s (Gong Bao Ji Ding) of Sichuan vis in chilibouillon.
Kantonees (Guangdōng) (Zuidelijk China)
Het merendeel van de Chinese restaurants in Nederland wordt gerund door Kantonezen en ook in de rest van de wereld is deze Chinese subkeuken veruit meest ingeburgerd. Kenmerkend hier zijn de zoetere gerechten in vergelijking met de rest van het land.
Kijk bovendien niet vreemd op van ingrediënten als eendentong of kippenvoeten: Kantonezen houden ervan om alles van het dier te benutten. Klinkt dat allemaal wat te spannend? Ook met dim sum en wokgerechten weten ze hier goed raad.
Hunan (Xiang)
Verse en lokale ingrediënten die worden gestoomd, gefrituurd, gewokt of gerookt: da’s in een notendop hoe je de keuken uit Hunan kunt beschrijven. Zowel hete pepers als olie worden in royale hoeveelheden ingezet als smaakmaker.
Gezien de grote focus op lokaal wisselen de gerechten met de jaargetijden mee: hotpot in de winter, koude, frisse voorgerechten bij warm weer. Het zelf roken van varkensvlees blijkt een lokale traditie op het Hunanese platteland, een ingrediënt dat zich goed leent voor gerechten als xiang gan zi chao la rou (stoof van gerookt spek en gerookte tofu).
Shanghai (Oosten van China, ligging aan zee)
Spreekt men over de keuken van Shanghai, dan betreft het in feite een mengelmoes van diverse kookstijlen, afkomstig uit de provincies grenzend aan de stad. Dat de regio Shanghai veel rivieren, meren en plassen kent, vertaalt zich op het bord naar een grote diversiteit aan visgerechten.
In vergelijking met de andere Chinese keukens wordt hier veelvuldiger gebruikt gemaakt van sojasaus, rijstwijn en rijstazijn. Sticky tofu en de beroemde xiao long bao (dumplings met soep erín) zijn tevens bekend uit de regio.
Bejing (de keizerlijke keuken van China)
Hoewel Pekingeend onmiskenbaar Bejings bekendste gerecht is, heeft de keizerlijke keuken uiteraard nog meer in petto. Vaak zijn dat gefrituurde gerechten in kleinere porties.
Ingrediënten als schapenvlees, gevogelte, komkommer en Chinese kool worden graag gebruikt, al dan niet bereid in (rijst)wijn. In vergelijking met andere delen van China is de kruiding hier wat milder, vaak gebruik makend van bosui en sesampasta.
Fujian keuken
Vind je doorsnee Chinese gerechten nou wat te machtig, dan zit je in de Chinese regio Fujian mogelijk beter. De gerechten hier zijn namelijk wat lichter dan de andere keukens met frisse zoetzure soepen, zeevruchten en vis als belangrijkste uithangborden.
Shandong
De keuken van Shandong (ook wel de Lu-keuken genoemd) tot slot laat zich kenmerken door verse, frisse ingrediënten. Dit gebied staat tevens bekend om haar vele azijnbrouwers, waar gerechten dan ook graag mee op smaak worden gebracht. Bekende gerechten zijn gestoomde abalone (zeeoor) of zoetzure karper. Ook mais blijkt een ingrediënt waarmee de regio zich onderscheidt van andere regio’s.
https://www.instagram.com/p/CQDCBgKsoC5/?utm_source=ig_web_copy_link