Kerstrecepten: de lekkerste recepten voor het ontbijt, diner en dessert
Kerst is onze favoriete tijd. Niets is fijner dan warme choco onder een dekentje, overal kerstlichtjes en tijd doorbrengen met de familie. Maar eerlijk is eerlijk: dat komt vooral omdat we twee hele dagen lang ongegeneerd heerlijkheden kunnen eten. Het is de perfecte tijd om je eens lekker uit te sloven in de keuken met een van de kerstrecepten. Maar ja, dan moet je wel inspiratie hebben.
Daarom hebben we een aantal van onze favoriete kerstrecepten op een rij gezet. Allemaal even feestelijk en bovendien echt niet altijd moeilijk om te maken. Omdat je met kerst de hele dag kunt smikkelen, hebben we recepten verzameld voor het ontbijt, tussendoor, diner en dessert.
Recepten voor het kerstontbijt
Waar veel mensen bij kerst voornamelijk denken aan het diner, begint het feestje natuurlijk eigenlijk al bij het ontbijt. De hele tafel staat dan vol met lekkere broodjes en andere heerlijkheden. Kun je daarna met een volle buik op de bank ploffen om Harry Potter of Home Alone te kijken.
- Warme croissants bij het ontbijt zijn vaak favoriet. Heb je weinig tijd ‘s ochtends? Ook met kant-en-klaar croissantdeeg kun je iets bijzonders maken. Het recept → Zo geef je kant-en-klaar croissantdeeg een culy twist
- Challah is een zoet brood wat veel weg heeft van een brioche. Omdat het prachtig wordt gevlochten is het een echte eyecatcher op tafel. Aan de slag → Culy Homemade: gevlochten challah
- Sodabrood staat simpel en snel op de versierde kersttafel. Je kunt het bovendien helemaal aanpassen aan de wensen van je visite. Voeg bijvoorbeeld zongedroogde tomaten of gehakte rauwe ui toe. Zo doe je dat → Dit sodabrood van Paul Hollywood kan iedereen maken
- Alleen al de geur van zoete kaneelbroodjes in de oven doet je familie watertanden. Zelf maken hoeft helemaal niet moeilijk te zien. Het recept → Zo maak je zelf supermakkelijk cinnamon rolls
- Favoriet bij kinderen en niet zo stiekem ook bij de volwassenen: een stapel van die lekkere fluffy american pankes met toppings. Hoe krijg je die pancakes zo luchtig, romig en vol van smaak? Zo krijg je dat voor elkaar → Zó maak je de allerbeste American pancakes
- Wentelteefjes doen het altijd al goed, maar met een speculaas twist zijn ze nog nét wat meer kerst. Het recept → Speculaas wentelteefjes
Kersthapjes en -drankjes
Hopelijk hebben je gasten nog wat ruimte over tussen het kerstontbijt en het kerstdiner, want de feestdagen zijn de ultieme kans om lekkere hapjes klaar te maken. Ach ja, naast familie en gezelligheid is eten toch ook waar kerst echt om draait?
- Gevulde eieren zijn ideaal voor de feestdagen. Je kunt ze namelijk al van tevoren klaarmaken. Met een moderne en luxe twist zijn ze binnen no time opgepeuzeld. Aan de slag → Rijkelijk gevulde eieren voor tijdens de feestdagen
- Ook risottoballetjes kun je ruim van tevoren maken. Combineer dat met ons favoriete ingrediënt truffel en het wordt een uitdaging om iemand te vinden die hier nee tegen kan zeggen. Het recept → Truffel-risottoballetjes (arancini)
- Kaasvlinders zijn makkelijk te maken en een grote hit bij kinderen, ooms en tantes én opa’s en oma’s. Zelf maken → How-to: zo maak je zelf kaasvlinders
- Met een zoete suikerspin-cocktail maak je sowieso indruk, en dat terwijl ze heel makkelijk te maken zijn! Ook leuk voor de kinderen met alcoholvrije Jip en Janneke champagne. Zo doe je dat → Een zoete suikerspin-cocktail
De lekkerste kerstrecepten voor het diner
Het is elke keer weer even zoeken wat je deze keer voor Kerst moet bereiden. Wil je lekker uitpakken, maar heb je nog geen inspiratie? Met deze kerstrecepten is het gegarandeerd feest.
- Met boterige gebraden kip maak je iedereen blij. Gecombineerd met salie, peren en cider wordt de kip ook nog eens heel feestelijk. Stroop je mouwen maar alvast op → Culy Homemade: boterige gebraden kip voor Kerst
- Ben je zelf vegetarisch of eet één van je familieleden geen vlees? Dit kleurrijke vegetarische menu is net zo feestelijk als het traditionele gebraden vlees. Culy’s vega kerstmenu → 6 gerechten zonder vlees
- De kabeljauw met beurre blanc is niet voor niets een klassieker. Genieten! En bovendien weer eens wat anders dan vlees. Het recept → Culy Homemade: kabeljauw met beurre blanc
- Porchetta is de ultieme feestmaaltijd. Mals varkensvlees met een fantastisch knapperig korstje, mjam! Het lijkt misschien een opgave, maar geloof ons: deze porchetta is het meer dan waard. Aan de slag → Culy Homemade: porchetta met rozemarijn, salie en sinaasappelrasp
- Varkenshaas serveren klinkt misschien een beetje standaard, maar het is wel iets waar iedereen van kan genieten. Met een knapperig korstje van pistachnenoten kun je toch nog uitpakken. Zelf maken → Culy Homemade: varkenshaas met een korstje van pistachenoten
- Ook een beenhammetje lust iedereen wel en kun je met dit recept prima van tevoren klaarmaken. Wel zo gezellig. Alleen willen we geen droge hap natuurlijk, maar een sappige, geglaceerde beenham. Zo krijg je dat voor elkaar → Culy Homemade: geglaceerde beenham met Bourbon
- Eerlijk is eerlijk: bij veel families in Nederland komt met de feestdagen het gourmetstel uit de kast. Gourmetten is ook gewoon heel gezellig. Met lekkere zelfgemaakte sauzen geef je er toch nog een eigen touch aan. De recepten → De lekkerste gourmet sauzen om zelf te maken
Dit vind je misschien ook handig:Â Zo houd je je aardappelpuree warm tijdens het kerstdiner
Desserts bij het kerstdiner
En dan is het tijd voor de grande finale! Omdat het kerst is, mag die best spectaculair zijn. Met de volgende recepten zegt niemand nee, hoe vol ze ook zitten:
- Heb je geen trifleschaal? Dan kun je deze gingerbread trifle in glaasjes maken die je al in huis hebt. Ziet er ook nog eens hartstikke fancy uit. Het gingerbread mannetje bovenop maakt het plaatje af. Handig → Culy Homemade: gingerbread trifle in glaasjes
- Zo veel mensen, zo veel wensen. Wat dacht je van een petit-grand dessert? De hele tafel vol toetjes klinkt ons als muziek in de oren, zeker als het thema chocolade is! Aan de slag → Hét spektakel tijdens het kerstdiner: een toetjesparade van chocolade
- Als je al de hele dag in de keuken hebt gestaan, is het fijn als het dessert zo gepiept is. Extra fijn is het als het er ook nog eens feestelijk uitziet. Voor deze raspberry fool hoef je hooguit maar vijftien minuutjes in de keuken te staan. Het recept → Culy Homemade: raspberry fool met pistachenoten
- Amandeldeeg, karamel, banaan, vanilleroomijs… Need we say more? Een Banoffee Alaska is het ultieme kersttoetje. Zelf maken → Banoffee alaska van Jamie Oliver
- Appels op een stokje, gedipt in karamel en gedecoreerd met heerlijke toppings. Meer kerstig kan het niet, toch? Zo maak je die → Caramel appels op een stokje
Ook interessant: Culy’s klassieke kerstmenu (met wijntips van Mr. Vino!)