Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 16 dec 2023
Leestijd: 6 minuten

Culy’s Kerstmenu van 2023: makkelijk en tóch indruk maken (+bijpassende wijn met Culy-korting!)

De afgelopen maanden hebben we ons helemaal te pletter staan koken om de tofste kerstrecepten te bedenken. En met resultaat! We zijn bijzonder trots op dit makkelijke kerstmenu voor 2023 waarmee je indruk maakt. Mét bijpassende wijntips. Als extra toetje krijg je ook nog eens Culy-korting op je wijn.

Ons feestelijke kerstmenu van 2023 bestaat uit vijf gangen (met keuze uit drie verschillende hoofdgerechten: vis, vlees of vega(n)) en een amuse. Je kunt het van kop tot staart opvolgen óf je kiest er je favorieten uit. Sowieso hebben we nog een hele lading kerstrecepten voor je, mocht je toch trek hebben in iets anders.

Wijn-pairing

Wil je een bijpassende wijn-pairing schenken bij Culy’s kerstmenu van 2021? Leuk! Wij vroegen Laurence Reintjens van Grapedistrict naar de lekkerste adviezen. Laurence is wijninkoper bij Grapedistrict en werkte eerder als sommelier bij o.a. Vermeer, La Rive en het Conservatorium hotel in Amsterdam. Grapedistrict ken je vast wel als die moderne, laagdrempelige wijnwinkel. Speciaal voor Culy-lezers stellen zij een kortingscode beschikbaar (onderaan dit artikel).

Oh, en maak jij één van onze recepten klaar? Maak er een foto van, deel deze op je stories (of je Insta-grid) met #culyhomemade en @culynl en wij delen jouw foto via ons Instagram-account!

Culy’s kerstmenu van 2023

1. Amuse: wafelhapjes met (nep)kaviaar, crème fraiche en bieslook

Uitpakken tijdens de feestdagen zonder een greintje stress? Maak dan deze kaviaarhapjes. Ze zien er niet alleen hartstikke gaaf uit, maar ze smaken ook nog eens onwijs lekker. Met deze hapjes zul je gegarandeerd indruk maken – en dat willen we.

> Naar recept: fantastische kaviaarhapjes (binnen 10 minuten op tafel!)

kaviaarhapjes
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

🍷 Wijn-pairing van Grapedistrict: Bruno Dangin Crémant de Bourgogne of pak uit met Champagne Drémont-Marroy le Triau

Laurence: “Wat is er lekkerder dan je avond te beginnen met bubbels en (nep)kaviaar? Begin daarom je avond met de Crémant van Bruno Dangin. Hij maakt zijn bubbels 3 km buiten de gebiedsgrenzen van de Champagne, in de Bourgogne. Wel op dezelfde manier én van dezelfde druiven als bij de beroemde buren.

Als kers op de taart rijpt hij zijn wijnen langer dan de meeste champagneboeren. Hierdoor krijg je een wijn met smaken van mooie mineralen, brioche, rijpe perzik, amandelen en, niet onbelangrijk, extreem veel waar voor je geld.

Mocht je echt willen uitpakken dan is de Champagne van Jean-Remi Drémont een fantastische keuze. Zijn Triau champagne is een echte terroir wijn, rijk, vol noten, appel en spanning.”

2. Voorgerecht: garnalencocktail met kokos, limoen, kroepoek en chilicrispmayo

Een garnalencocktail is niet alleen hartstikke retro, het presenteert ook nog ‘ns feestelijk en weinig mensen vinden het níét lekker. Wij zetten de klassieker dit jaar daarom met plezier op ons kerstmenu, mét een dikke Culy-twist welteverstaan. Deze versie met kokos, limoen, chili crisp en kroepoek had je vast nog niet eerder, maar wil je vanaf nu altijd.

> Naar recept: garnalencocktail met kokos, limoen en chili crisp

Garnalencocktail met limoen, kokos en chili crisp
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

🍷 Wijn-pairing van Grapedistrict: Von Oetinger Riesling Losslehm

Laurence: “Riesling is de perfecte wijn om je diner mee af te trappen. Wijnboer Achim maakt wijn in het Duitse Rheingau. Zijn Riesling is droog, mineralig en barst van het tropische fruit. Precies wat er nodig is om het licht Aziatische karakter van het gerecht te ondersteunen en met genoeg zuren om door het vet van de mayonaise heen te snijden.

Zo haal je het Aziatische karakter van het gerecht naar boven en wordt de garnalencocktail nog opwekkender en frisser! Ook bij het tussengerecht van knolselderij en coquilles is de Riesling een fantastische combinatie.”

3. Tussengerecht: knolselderijsoep met coquilles

Bij feesteten komen we al snel uit bij coquilles: weinig gedoe en toch pure luxe. In dit recept serveren we ze dun gesneden en rauw als topping op een romige knolselderijsoep. Heb je daarmee een knaller van een voorgerecht voor kerst te pakken? Jazeker.

> Naar recept: knolselderijsoep met coquilles en zeekraal voor kerst

Knolselderijsoep met coquilles voor kerst
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

4. Hoofdgerechten

Hoofdgerecht met vlees: klassieke beenham met rozemarijn en venkel

Kalkoen of Beef Wellington? Lekker, maar wij wilden dit jaar ‘ns een ander spektakelstuk voor kerst. Beenham dus! Deze versie met geroosterd venkelzaad, rozemarijn en mandarijnsap is lekker kerstig en toch eenvoudig genoeg voor een stressloze 25ste.

Beenham met rozemarijn en venkel
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

> Naar recept: beenham uit de oven met rozemarijn en venkel (voor kerst)

(Makkelijk) hoofdgerecht met vis: zalm met confettisaus

Zalm met confettisaus? Ja: zo hebben we dit makkelijke hoofdgerecht voor kerst gekroond. Terwijl de zalm in de oven gaart, maak je namelijk een feestelijke botersaus met een fijn gesnipperd sjalotje, bieslook en zalmeitjes. Zo simpel, en toch weer scoren.

> Naar recept: zalm met confettisaus (makkelijk hoofdgerecht voor kerst)

Makkelijk hoofdgerecht voor kerst: zalm in botersaus
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Hoofdgerecht vega(n): gevulde pompoen

Een stralend vegetarisch hoofdgerecht tijdens de feestdagen, dat is hoe we deze gevulde pompoen met champignon en spelt het best kunnen beschrijven. Heerlijk smeuïg vanbinnen, vol kerstsmaken en natuurlijk een prachtig plaatje om te zien.

> Naar recept: gevulde pompoen

Gevulde pompoen
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

🍷 Wijn-pairing van Grapedistrict: Blankenhorn Schliengen Pinot Noir Of toch liever wit bij vis? Dan: Domaine Berthault Bourgogne Blanc

Laurence: “Of je nou gaat voor vlees, vis of vega, bij deze hoofdgerechten past een mooie fles Pinot noir. Die van Weingut Blankenhorn is wat mij betreft de beste optie. Want zowel varkensvlees als zalm en pompoen vragen niet om een zware wijn, maar juist om een wijn die de gerechten ondersteunt.

Weingut Blankenhorn ligt in het Zuid-Duitse Baden. Het klimaat is hier vergelijkbaar met dat van de Bourgogne, waardoor de wijnen die in Baden gemaakt worden vergelijkbaar zijn in stijl. Oké, misschien net iets frisser. Bij Weingut Blankenhorn rijpen ze hun Pinot noir op eiken vaten voor een romigere structuur en extra verfijning.

Mocht je bij de zalm in botersaus toch liever witte wijn drinken, dan is er haast geen betere optie denkbaar dan de mooie houtgerijpte Bourgogne blanc van Domaine Berthault.”

5. Nagerecht: grand dessert in balagan-stijl met pandan en spekkoek

Georganiseerde chaos! Dat is hoe je balagan letterlijk vertaalt. En als je dat principe nou toepast op een grand dessert voor kerst, dan krijg je een lekker chaotisch toetje dat je rechtstreeks – en dus zonder servies – op tafel presenteert. Voor een balagan dessert à la Culy zochten we onze inspiratie in Indonesische hoek en dat leverde een érg smakelijk boeltje op.

> Naar recept: Culy’s grand dessert voor kerst over de hele tafel (balagan-stijl)

Balagan dessert
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

🍷 Wijn-pairing van Grapedistrict: Rinaldi Moscato d’Asti DOCG

Laurence: “Ga bij het dessert voor de ultieme guilty pleasure; de Moscato d’Asti van wijnboer Andrea! Deze mousserende dessertwijn is behalve zoet ook heerlijk fris en bloemig. Hierdoor is het een ideale combinatie bij de verschillende zoete gerechtjes op tafel. Let wel op, door de bubbels en frisheid lusten de meeste mensen hier stiekem wel meer dan één glas van!”

Meer van Culy’s Kerstmenu van 2023:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.