Dit is ‘m: Culy’s feestelijke kerstmenu van 2021 + bijpassende wijntips
De culinair redacteuren van Culy hebben de afgelopen maanden achter de potten en pannen gestaan en boven de kerstlampjes gehangen om een heerlijk kerstmenu voor je te bedenken (zwaar werk, maar iemand moet het doen). Het resultaat vind je hier: Culy’s feestelijke kerstmenu van 2021 is compleet! Mét bijpassende wijntips.
Ons feestelijke kerstmenu van 2021 bestaat uit vier gangen (met keuze uit drie verschillende hoofdgerechten: vis, vlees of vega(n)) en een amuse. Je kunt het van kop tot staart opvolgen óf je kiest er je favorieten uit. Sowieso hebben we nog een hele lading kerstrecepten voor je, mocht je toch trek hebben in iets anders.
Wijn-pairing
Wil je een bijpassende wijn-pairing schenken bij Culy’s kerstmenu van 2021? Leuk! Wij vroegen Julian Cleton – eigenaar van wijnbars VinVin en Most (Utrecht en Utrecht Leidsche Rijn) – naar zijn adviezen. Kijk ook op wijnbarvinvin.nl en wijnbarmost.nl. Zien we je daar – of bij één van hun online proeverijen?
Oh, en maak jij één van onze recepten klaar? Maak er een foto van, deel deze op je stories (of je Insta-grid) met #culyhomemade en @culynl en wij delen jouw foto via ons Instagram-account!
Culy’s kerstmenu van 2021
Amuse: wontons van garnaal en oesterzwam
Met deze wontons met garnalen en oesterzwam maak je so-wie-so indruk op je gasten. Want wat is er nou lekkerder dan zo’n huisgemaakt deeghapje met een zelfgemaakte vulling? Heerlijk bij de welkomstborrel.
🍷 Wijn-pairing van Julian: “Een ronde Txakolina, met een beetje ‘sur lie’. Deze wijn uit Baskenland, Noord-Spanje, is een mooi aperitief en gaat heel goed met lichte, frisse visgerechten. Het beetje rijping op de dode gistcellen maakt ‘m net even interessanter en zachter voor de zwam!”
> Naar recept: wontons met garnalen en oesterzwam
Voorgerecht: ceviche van zeebaars met cranberry, rode biet en steranijs
Deze ceviche van zeebaars bedachten we speciaal voor Kerstmis, vandaar de cranberry, rode biet en steranijs. Niet alleen zijn het smaken die dit zonovergoten gerechtje naar de winter tillen, ze kleuren de vis ook nog eens heel mooi roze.
🍷 Wijn-pairing van Julian: “Voor ceviche kiezen we een mooie volle Grüner Veltliner, liefst met een klein beetje houtrijping. De mooie frisheid blijf behouden, terwijl de houtrijping de vis prachtig omarmt.”
> Naar recept: ceviche van zeebaars met cranberry, rode biet en steranijs
Tussengerecht: winterse gazpacho van kerstomaat, mandarijn en kakifruit met kaneelcroutons
Deze winterse gazpacho van kerstomaat, mandarijn en kakifruit is het ideale tussengerecht of voorgerecht voor kerst. Ook handig: je kunt de gazpacho al van tevoren maken en koud zetten in de koelkast.
🍷 Wijn-pairing van Julian: “Dit tussengerecht verfrist, dus wat beter te schenken dan een mooi glas bubbels? Zo laat je je smaakpapillen ook weer verschonen voor de rode wijnen die komen gaan! Je kunt kiezen voor een fijne champagne, maar ik zou hier graag een Sekt bij drinken. Met name die van ‘von Buhl’ is waanzinnig.”
> Naar recept: winterse gazpacho van kerstomaat, mandarijn en kakifruit
Hoofdgerecht vlees: procureur met glühweinjus, gebakken paddenstoelen en miso-pastinaakcrème
Een mooi stukje procureur (varkensvlees) met glühweinjus, paddenstoelen en miso-pastinaakcrème. Allemaal heel eenvoudig om te maken, maar wow-factor gegarandeerd. Zo hebben we ‘t graag, met Kerst!
Tip: ons recept voor biet wellington (zie onder) kan met dezelfde glühweinjus en miso-pastinaakcrème. Handig als je zowel vega’s als vleeseters aan tafel hebt.
🍷 Wijn-pairing van Julian: “Als je voor klassiek wil gaan, kies dan een ‘leuke’ Haut-Médoc. Daarmee bedoel ik: maak het niet te gek voor jezelf. Voor een euro of 20 heb je al een lekker flessie. Wil je echt uitpakken, kijk dan of je een Moric Blaufränkisch te pakken kan krijgen. Liefst van een jaar of 5/6 oud. De wijn is waanzinnig, de combinatie wordt dat nog meer.”
> Naar recept: procureur met glühweinjus, paddenstoelen en miso-pastinaakcrème
Hoofdgerecht vega(n): biet wellington met glühweinjus en miso-pastinaakcrème
Dat lees je goed, we maken geen beef wellington, maar biet (!) wellington. Een vega versie dus, die je in eenpersoons porties maakt. Een klein pakketje vol smaak dat er ook nog eens superfeestelijk uitziet. En er een veganistisch hoofdgerecht van maken, is met een paar kleine aanpassingen zo gepiept.
🍷 Wijn-pairing van Julian:“Bij een goed stevig groentegerecht hoort een serieuze wijn. Cabernet Franc uit de Loire gooit bij ons altijd hoge ogen. Uit de appellatie Bourgueil is het bij dit gerecht de beste match. In de neus is het alsof je een boerenschuur deur opentrekt, op het palet zeer verfijnde fruittonen en zachte tannine. Domaine de la Chevalerie is een dikke tip.”
> Naar recept: biet wellington met glühweinjus (vega hoofdgerecht voor kerst)
Hoofdgerecht vis: gekonfijte kabeljauw met pompoenpuree en kerstkruiden
Kruidige pompoenpuree, boterzachte gekonfijte kabeljauw, warme kerstkruiden, gefrituurde basilicum… Dit hoofdgerecht met vis is superfeestelijk en bovenal geniaal lekker.
🍷 Wijn-pairing van Julian: “Het beste bij vis blijft natuurlijk witte wijn. Een goed bewaard geheim onder sommeliers zijn de witte wijnen uit Zuid-Rhône. Men heeft het vaker over de rode, maar dat is zeker onterecht. Druiven als Roussanne, Marsanne en Terret zijn ingrediënten voor een smaakfeestje op je tong! Wil je echt een topper? Chante Cigale van wijnkoperij Okhuysen is fenomenaal.”
> Naar recept: gekonfijte kabeljauw met pompoenpuree en kerstkruiden
Nagerecht: tiramisu affogato
Nu al een dikke hit op de redactie: deze tiramisu affogato valt niet alleen in de categorie ‘waanzinnig lekker’, maar ook nog ‘ns in de categorie ‘waanzinnig makkelijk’. Zo’n combinatie klinkt misschien te mooi om waar te zijn, voor één keer is het dat níét.
🍷 Wijn-pairing van Julian: “Drink meer zoet! Ben niet bang om een mooie zoet wijn in huis te halen. Schenk ‘m in een flûte, waardoor de zuren goed vertaald worden en het glazuur niet van je tanden spat. Hier drie keuzes. Ga je voor easy, dan een noord Italiaanse Vin Santo. Allemansvriend dit natuurlijk, die dit Italiaanse dessert mooi ondersteunt.
Ben je niet bang voor een beetje spanning en sensatie, kies dan voor een Sherry Oloroso en laat je verbazen hoe de smaken samensmelten. Wil je echt uitpakken, dan ga je voor Vin de Constance van Klein Constantia uit Zuid Afrika. Net buiten Kaapstad maakt dit prachtige wijnhuis al eeuwen deze topwijn.”
> Naar recept: tiramisu affogato (een makkelijk toetje)
Team Culy wenst je een hele smakelijke Kerst en héél veel plezier in de keuken. Fijne kerstdagen!