Melvin Sturm
Melvin Sturm Inspiratie Gisteren
Leestijd: 3 minuten

Kerstmenu maken? Zo maak je er een mooi geheel van

Een kerstmenu maken is niet altijd even makkelijk. Het is niet slechts een verzameling van gerechten, maar een harmonieus geheel dat goed op elkaar afgestemd is. Hoe zorg je ervoor dat je gerechten elkaar aanvullen, niet te overdadig zijn en vooral lekker bij elkaar zijn?

Culy to the rescue, want we helpen je graag op weg!

Werk in een thema

Om het overzichtelijk voor jezelf te houden kan het je helpen om een thema uit te kiezen. Dit kan gebaseerd zijn op een bepaalde wereldkeuken zoals Frans, Italiaans of Brits. Maar ook een ingrediënt of productsoort kan centraal staan.

Alles over wild kiezen en bereiden

Denk dan aan wild, vis of groenten. Ook kun je kiezen voor een bepaalde sfeer: ga je voor een klassiek kerstmenu of kies je voor een menu vol comfortfood? Door dit vooraf te bepalen bouw je rust voor jezelf in kader je het af zodat je met minder stress de keuken in duikt.

kalkoen-kerst
Bron: Unsplash


Houd je menu in balans

Balans is cruciaal in een goed kerstmenu. Vaak zit je tijdens de feestdagen vaak en lang aan tafel. Je wil daarom geen menu waarbij je gasten propvol zitten en gevoed worden met overdadige smaken. Balans is key in deze en denk daarom goed na of je niet te veel gerechten met rijke smaken hebt.

Wissel lichte en zware gerechten af. Heb je op het hoofdmenu bijvoorbeeld een machtig stuk vlees staan, kies dan als voor- en/of tussengerecht voor een licht gerecht waarbij groente de hoofdrol speelt. En kies voor het dessert voor frisse smaken om het geheel in balans te brengen zoals een lekkere sorbet.

Makkelijk hoofdgerecht voor kerst: zalm in botersaus
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Textuur net zo belangrijk als smaak

Textuur is minstens zo belangrijk als smaak. Een menu waarin alles zacht of juist knapperig is, kan snel saai worden. Wissel daarom af: combineer een romige soep met een krokante broodstengel of een koekje van parmezaan.

7 x goddelijke salades voor tijdens de feestdagen

Heb je een stoofgerecht tijdens het hoofdgerecht? Zorg er dan voor dat je een knetterverse en knapperige salade on the side serveert. Voor het dessert werk je het liefst met verschillende lagen, zoals zijdezacht ijs met knapperige koek of nootjes.

Bloemkoolsteak
Bron: Melvin Sturm voor Culy

Inventariseer wat je gasten eten (en wat niet)

Zorg ervoor dat je menu geschikt is voor al je gasten. Vraag vooraf naar dieetwensen, allergieën of voedselvoorkeuren. Denk aan vegetarische of veganistische alternatieven en zorg dat deze net zo feestelijk zijn als het originele menu. Ook belangrijk: weet wat je gasten écht niet lusten. Je wil natuurlijk niet dat ze met lange tanden aan je eettafel zitten!

Tip: Maak een gerecht dat flexibel is, zoals een vegetarische quiche die je kunt aanpassen met vlees- of visopties.

Quiche met geitenkaas en prei
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Bereid je goed voor

Een goed kerstmenu vereist voorbereiding. Kies gerechten die je grotendeels van tevoren kunt maken en nog belangrijker: die je al eens eerder maakte.

Culy Homemade: Culy’s grand dessert voor kerst over de hele tafel (balagan-stijl)

Zo hoef je op de dag zelf niet de hele tijd in de keuken te staan en heb je rust. Datzelfde geldt voor het dessert. Een spektakelstuk als dessert is een mooie afsluiter van je kerstdiner, maar is een stuk makkelijker te serveren als je ‘m al hebt voorbereid.

Spectaculaire desserts voor het kerstdiner die je wil opslaan

Kerstbrownies
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Meer Kerst-inspiratie:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.