Melvin Sturm
Melvin Sturm Inspiratie 20 aug 2024
Leestijd: 3 minuten

Alles over kataifi (uit de viral Dubai-reep) en waar je het kunt kopen

Je ontkomt niet meer aan de Dubai-reep: de luxe chocoladereep die (extreem) viral ging. Met name de knapperige en romige vulling zijn iets gebleken waar iedereen helemaal wild op gaat, maar wat is het precies? En nog belangrijker: waar koop je het?

De vulling van een Dubai-reep bestaat uit twee onderdelen. De basis is kataifi dat wordt gemengd met een smeuïge substantie. In de originele variant dat pistachecrème wat tegelijkertijd ook de mooie groene kleur afgeeft.

@harrisonwebb97

Making the viral dubai pistachio chocolate bar 🍫 #dubaichocolate #viralfood #pistachio #knafeh #chocolate #fixchocolate #dubai #easyrecipe

♬ original sound – Harrison Webb

Wat is kataifi?

Kataifi is een dessert dat afkomstig is uit Griekenland en het Midden-Oosten. Dit zoete gerecht wordt gemaakt van een vermicelli-achtige deeg en staat bekend om zijn krokante textuur. In Nederland noemen we de sliertjes ook wel ‘engelenhaar’.

De exacte oorsprong van kataifi is moeilijk te traceren, maar het dessert wordt vaak geassocieerd met de culinaire tradities van het Ottomaanse Rijk, dat een grote invloed had op de keuken van zowel het Midden-Oosten als de Balkan. Kataifi wordt genoemd in historische teksten en was een geliefd gerecht in de paleizen van de sultans uit die tijd. Door de jaren heen hebben verschillende regio’s hun eigen variaties van het gerecht ontwikkeld, waarbij Griekenland zich onderscheidt. Dat komt door hun unieke bereidingswijze en presentatie.

Alles wat je wilde weten over baklava (en waar je de lekkerste haalt)

De basis van kataifi is het gelijknamige kataifideeg, dat eruitziet als dunne draden of vermicelli. Dit deeg wordt gemaakt van tarwebloem en water, en vervolgens tot dunne draadjes gesponnen. Het resultaat is een luchtig en licht deeg dat ideaal is voor het creëren van knapperige texturen.

@eri_daily_

wanted to try DUBAI PISTACHO CHOCOLATE so i made kunafe dough from scratch #chocolate #dubaichocolate #pistachio #kunafe #kataifi #kataifidough #kunafedough #kunafadough #kunafa #trendingchocolate #fyp #tiktok #diy #food #cooking

♬ Vlog – Gaspar

Hoe gebruik je kataifi?

De klassieke Griekse versie van kataifi wordt meestal gevuld met een mengsel van gehakte noten, zoals walnoten, amandelen of pistachenoten, die vaak op smaak worden gebracht met kaneel en kruidnagel. De kataifi-deegdraden worden om de vulling gewikkeld, wat resulteert in kleine rolletjes of nestjes.

Na het bakken wordt de kataifi doordrenkt met een zoete siroop van suiker, water, en citroen, soms op smaak gebracht met een vleugje kaneel of kruidnagel. Het resultaat is een dessert dat zowel knapperig als sappig is, met een perfect evenwicht tussen zoetheid en specerijen.

Culy Homemade: zelf pistachepasta (pistache crème) maken

Hoewel de klassieke versie van kataifi met notenvulling en siroop de meest voorkomende is, zijn er talloze variaties op dit dessert. Sommige recepten voegen een vleugje oranjebloesemwater of rozenwater toe aan de siroop, wat een subtiele bloemige smaak toevoegt. Andere varianten experimenteren met de vulling, waarbij gedroogd fruit zoals rozijnen of dadels worden gebruikt.

@antonioufillopastry

KATAIFI PORTOKALOPITA WITH COCONUT. Portokalopita is a traditional Greek, syrup-soaked, orange flavoured dessert made with Fillo Pastry. It can, however, also be made with Kataifi Pastry. Watch along as Mary shows us how to create this delicious orange and coconut flavoured cake, the perfect way to enjoy all the delicious citrus fruit available now. You’ll find the recipe on the Antoniou Fillo Pastry website. Video and recipe: @Mary’s Kouzina for Antoniou Fillo Pastry. #portokalopita #orangecake #custard #greek #greekfood

♬ Vibes – ZHRMusic

Vulling van de Dubai-reep

In de Dubai-reep worden de smaakmakers achterwege gelaten, het gaat daar immers alleen om de textuur. Je zou kunnen zeggen dat de smaak van de kataifi daardoor vlak is en misschien een beetje droog. Dat wordt overigens bewust gedaan, want – in dit geval- de pistachecrème geeft de smaak af aan de reep.

Wil je zelf aan de slag met kataifi? Dan heb je geluk, want inmiddels is het in Nederland makkelijk verkrijgbaar. In zo’n beetje iedere Turkse supermarkt vind je het product terug. Heb je die niet in de buurt? Kijk dan eens online: er zijn veel plekken waar je de deegslierten kunt bestellen.

Meer kookinspiratie:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.