Alles over karnemelk, wat is het en wat kun je ermee?
Karnemelk; voor veel Nederlands een klassieker om de dag mee te beginnen. Maar wat is hetย nu eigenlijk, en wat kan je er meer mee doen in de keuken dan puur in een glaasje schenken?
Vroeger
Vroeger werd karnemelk gemaaktย doorย verzuurdeย room teย karnen. Hierbij werd verzuurde room in een zogenaamde karnton gegoten en werd er met een stok omhoog en omlaag โgekloptโ.
Hierdoor klonterde het melkvet samen, wat vervolgens als boter bovenop de melkย kwam te drijven. Dezeย boterย werd afgeschept, en de overgebleven zure vloeistof wasโฆ karnemelk!
Tegenwoordig
Anno nu wordt karnemelk op een andere manier gemaakt. Inย zuivelfabrieken worden melkzuurbacteriรซnย aanย magere melkย toegevoegd,ย waardoor de lactoseย wordt omgezet inย melkzuur.
Dat zorgt voor de โzurigeโ smaak.ย In sommige biologische winkels wordt nogย karnemelk verkocht die op de ouderwetse manier wordt vervaardigd.
Buitenland
Niet alleen bij ons is dit type melkย populair. Ook Duitsers drinken het graag (alsย buttermilch), in Belgiรซ is het te koop (soms als botermelk) en ook in Amerika lusten ze er wel eh, pap van:ย buttermilk wordt daar veel gebruikt in pannenkoekenbeslag.
In Frankrijk maken ze vanย karnemelk (babeurre)ย hangop en serveren ze dit met vruchtenjam of stroop.ย Inย Afghanistanย enย Iranย wordt hetย hartig gemaakt met kruiden (zoals zout en munt) onder de naamย doogh.
In Zuid-Afrika wordt de zogenaamdeย karringmelkย amper gedronken, maar er wordt wel mee gebakken.ย
Lekkere recepten
Op Culy.nl vind je een aantal lekkere recepten met karnemelk. Wat dacht je van deze panacotta,ย een blauwe bessentaartย en uiteraard de klassieke Amerikaanse pancakes.