Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 26 mei 2017
Leestijd: 2 minuten

Kara-age: Japanse gefrituurde kip (en vis)

Je hebt ‘m vast weleens gegeten bij je sushi: kara-age (of karaage). Het is de Japanse versie van fried chicken. Of nou ja: stiekem hebben de Japanners deze bereidingswijze overgenomen van de Chinezen. Al ergens voor de 18e eeuw. Ook lekker met vis.

Jasje van aardappelzetmeel

De term verwijst naar een bereidingswijze. We spreken namelijk over kara-age als ingrediënten worden gefrituurd in een jasje van aardappelzetmeel of bloem. Anders dan bij het maken van tempura, worden de ingrediënten eerst gemarineerd in kruiden en aardappelzetmeel of bloem en vervolgens gefrituurd. Dat zorgt voor een dun, maar superknapperig laagje.

kara-age

Tatsuta-age

De meest bekende soort is tatsuta-age: stukjes kip die eerst worden gemarineerd in sojasaus, gember, sake en aardappelzetmeel. In sommige recepten wordt ook nog ei, suiker, mirin (rijstwijn), knoflook of zelfs kaneel toegevoegd. En vergeet zout en peper niet.

Daarna gaan ze de hete olie in. Je eet ze meteen op als ze nog warm zijn, vaak met wat rijst en een beetje citroensap eroverheen.

Tebasaki en ika-age

In plaats van stukjes kip, worden hier ook weleens hele kippendijen voor gebruikt. Ga je voor de vleugeltjes, dan spreek je van tebasaki. Maar er zijn nog meer varianten.

Ika-age bijvoorbeeld, is de versie met inktvis. Die zou je kunnen vergelijken met de Griekse calamari, maar het beslagje van de Japanners is veel dunner en knapperiger. Ook heb je er geen saus bij nodig. Lekker met wat fijngesneden bosui eroverheen. Tako kara-age is de versie met octopus.

Een hele vis

Bij kara-age van vis, wordt een hele vis in één keer gefrituurd. Vaak is dat zeebaars of rode snapper. De vis wordt eerst goed ingesneden met een ruitjespatroon. Dat zorgt ervoor dat ‘ie goed gaar wordt in de hete olie, maar ook dat je er daarna – liefst met de hele familie tegelijk – stukjes vis vanaf kunt plukken met je chopsticks.

Bij dit gerecht wordt een sausje geserveerd dat momiji oroshi heet: geraspte of gepureerde daikon met chilipeper.

Aan de slag!

Wil je een keer zelf kara-age maken? Het is niet moeilijk. Sterker nog: het wordt ook wel de huis-tuin-en-keukenvariant van tempura genoemd. Kan niet misgaan dus.

Zo doe je het: snijd 500 gram kippendijfilet in stukjes. Meng in een kom 5 eetlepels aardappelzetmeel met 1 ei, twee eetlepels geraspte gember, een eetlepel sesamolie en een eetlepel sojasaus. Voeg hier een geraspt teentje knoflook aan toe, een theelepel suiker en wat peper.

Leg de kip in de marinade en zet het minstens een half uur in de koelkast. Verwarm ondertussen frituurolie in een ruime pan op matig tot hoog vuur tot 170 graden.

Meng de kip en de marinade nog eens goed door (het aardappelzetmeel zakt namelijk naar de bodem) en frituur de stukjes kip vervolgens in etappes in de olie. Ze hebben ongeveer 5 minuten nodig. Laat de kip uitlekken op keukenpapier en eet ze daarna op met een kneepje vers citroensap.

tatsuta-age

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.