7x schitterende varianten op de cinnamon roll
Een kaneelbroodje is dan wel een gevalletje áltijd lekker, echt vernieuwend is de smaak al een tijdje niet meer te noemen. Dat bracht ons bij een gedachte-experiment: wat nou als je de vertrouwde smaak van kaneel verruilt voor een verrassender ingrediënt? Varianten op de cinnamon roll dus, wij bedenken ze met plezier voor je.
7x varianten op het kaneelbroodje
1. Ube roll
Ube – die paarse knolgroente die wat lijkt op zoete aardappel – gaan we in de toekomst waarschijnlijk nog veel vaker zien (zoals dat nu al geval is bij bubble tea en andere hippe drankjes). Kun je nu niet wachten tot de hype overal is doorgebroken, doe jezelf dan een potje ubepasta uit de toko cadeau. Dit condiment vindt zijn roots in de Filipijnen en lijkt ons de ideale vulling voor een gigantisch hippe ube roll.
2. Citroen roll
Wie graag seizoensgebonden eet, weet: kaneelbroodjes smaken het lekkerst in de herfst. Maar wat dan bij heter weer? Enter lemon rolls, waarbij de boter-kaneelmengeling verruild wordt voor lemon curd. Zie je ze al schitteren op de paasbrunch, of op een zomerse ontbijttafel?
3. Matcha rolls
Eventjes leek matcha van de rader verdwenen te zijn maar tegenwoordig zien we het groene poeder weer overal. Door kaneel te verruilen voor matcha bak je niet alleen zelf de lekkerste matcha rolls, je omzeilt ook nog eens lange wachtrijen voor je favoriete hipsterbakkerij.
4. Pandan rolls
Pandan is geweldig en elke toepassing die we met de smaak voorbij zien komen, maakt ons enthousiast. Zo ook pandan rolls, een fijn alternatief voor je vertrouwde kaneelbroodje. Pandanpasta (of extract) koop je trouwens in handige flesjes bij toko’s. Samen met boter en eventueel wat extra suiker lijkt ons dat een geschikte vulling voor een boterige lap deeg. En zoek je nog een topping? Trek ‘ns een blik gecondenseerde kokosmelk open.
5. Pistacherolls
Ook al kun je het prima zelf maken; pistachepasta is tegenwoordig zelfs vrij goed te verkrijgen (zelfs bij Dille & Kamille). Ook dat is weer een uitstekende kandidaat als vulling voor zoete broodjes, zeker met wat gesmolten witte chocolade en extra fijn gehakte pistachenootjes als topping. Mensen zullen je willen omhelzen uit dankbaarheid, want de collectieve liefde voor pistache blijkt gróót.
Pistache is dé trend en hier zien we het allemaal voorbijkomen
6. Midden-Oosterse rolls
Wie houdt van Midden-Oosterse smaken raden we aan om zich uit te leven met kokos, rozenwater, kardemom en pistache. Daarmee knipogen de ingrediënten niet alleen naar malabi (dat zijdezachte kokostoetje), maar ook naar deze Perzische liefdestaart. Lijkt ons een uitstékend idee.
7. Kardemom of saffraan
Iets minder verrassend (want: in Scandinavië ook behoorlijk ingeburgerd) maar alsnog de eerlijke vermelding waard zijn kardemom en saffraan. Kardemom is wat gesofisticeerder en frisser dan kaneel; saffraan heeft haast iets mysterieus. Zo hebben we het graag.
Meer voor liefhebbers van bakken?
- Citroenroomtaart met zeezout uit Zoet Genoeg: het nieuwe boek van Alison Roman
- Culy Homemade: klassieke Hollandse appeltaart
- Culy Homemade: smeuïge Deense droomtaart met kokos (Drømmekage)