Aan de kaasfondue? Dit zijn de lekkerste bijgerechten
Is er iets gezelliger dan met z’n allen rond een dampende pan kaasfondue zitten? Of je nu gaat voor de klassieke Zwitserse versie, een smeuïge Franse variatie, of een pittige twist met blauwe kaas: een kaasfondue valt of staat toch echt met de bijgerechten. Want steeds maar weer dat stokbroodje d’rin gaat ook een keer vervelen.
Daarom hierbij de lekkerste – en meest verrassende! – bijgerechten om al deze kaasfondues tot een onvergetelijk succes te maken.
Brood: het klassieke dip-vehikel
Een inkopper dus, maar het ene brood is het andere niet. Probeer in plaats van de witte baguette eens een stevig boerenbrood, zuurdesem of focaccia. Snijd het in hapklare stukjes, liefst met een krokante korst die de fondue lekker opneemt. Ook eens leuk voor de variatie: rooster de stukjes kort in de oven voor een krokante bite en smeer het in met een doorgesneden knoflookteentje voordat het dippen begint.
Gekookte of geroosterde aardappeltjes
Kleine krieltjes, licht gekookt in zout water, of geroosterd met een beetje rozemarijn, knoflook en olijfolie, zijn een perfecte match met gesmolten kaas. We love raclette namelijk net zo veel als kaasfondue, dus dit voelt bijna als een mini-raclette op je bord.
Knapperige groenten
Er zijn natuurlijk komkommers en cherrytomaten voor in de kaasfondue, maar kijk eens verder de groenteschappen in. Wat dacht je bijvoorbeeld van wit- of roodlofschuitjes (extra lekker met een ansjovisfilet erin), baby gem, bloemkoolroosjes, wortels of radijs? Vergeet ook vooral niet om andere soorten even te roosteren vooraf: paddenstoelen, paprika’s, asperges, peultjes of courgettes zijn op die manier ook lekker.
Groenten in het zuur
Voor de afwisseling met die romige zoute kaas misschien wel dé ultieme dipkandidaat: groenten in zuur. Augurken, zilveruitjes of andere groenten die je al zelf eerder hebt in kunnen maken. Een welkome frisse tegenhanger van brood en kaas.
Fruit in je kaas
Er zijn voor- en tegenstanders, maar stiekem vinden wij het erg lekker: fruit in je kaasfondue. Afhankelijk van het seizoen natuurlijk, maar stukjes appel, mango en – we gooien ‘m er gewoon in – ananas, kan bij menig kaasfondue-aanhanger voor een staande ovatie zorgen.
Crispy en praktisch
Nog een paar extra verrassingen op de kaasfonduetafel – want: makkelijk scheppen én een lekker bite – zijn tortillachips, al dan niet zelfgemaakt. Verse jalapeño erop en je krijgt een kaasfonduehap van een totaal andere dimensie.
En dan ook nog
Heb je fanatieke vleeseters om de tafel, dan wil charcuterie, voorgebakken kipfilet of steak ook nog wel eens goed uitpakken. En in de categorie ‘je moet ervan houden’ is er ook pasta of gnocchi. Zie het als een mac & cheese on steroids en laat het de Italianen vooral niet horen.
Nu ook zo’n zin in kaasfondue?
- 3 variaties op kaasfondue, bijvoorbeeld met gorgonzola
- Laat anderen het werk doen: de 17 beste kaasfonduerestaurants
- Verplichte kost: Culy’s tips en tricks voor de lekkerste kaasfondue