Jollof rijst: hét West-Afrikaanse rijstgerecht dat mensen samenbrengt
Wij aten voor het eerst Jollof rijst bij het West-Afrikaanse restaurant Ikoyi* in Londen. En we werden er meteen door van onze sokken geblazen. Het was het meest geurige, complexe rijstgerecht dat we ooit hadden gegeten. We stellen je er graag aan voor.
Wat is Jollof rijst?
Jollof rijst is rokerig, pittig en heel aromatisch. Voor dit gerecht wordt rijst gekookt in een bouillon van tomaten, chilipepers, specerijen en smaakmakers. Door de tomaten krijgt het gerecht z’n kenmerkende rode kleur.
Het is één van de bekendste – misschien wel het bekendste – gerechten in West-Afrikaanse landen als Nigeria, Ghana en Gambia. En hoewel elk land een eigen versie heeft van Jollof rijst, wordt het gezien als het gerecht dat deze West-Afrikaanse landen met elkaar verbindt. Er wordt trouwens vanuit gegaan dat het oorspronkelijk afkomstig is van de Wolof bevolking in Senegal – al worden daar nog stevige discussies over gevoerd.
Feestrijst
De rijst wordt zowel doordeweeks gegeten als bij feestelijke gelegenheden. Voor feesten wordt een versie van Jollof rice gemaakt die ook wel ‘Party rice’ wordt genoemd, waarbij de rijst een rokerige smaak krijgt door ‘m – bij voorkeur – te bereiden op open vuur. Je kunt dit ook nabootsten op het fornuis.
En waar wij rijst misschien zouden beschouwen als bijgerecht, moet je Jollof rijst toch echt zien als hoofdgerecht. Eventueel geflankeerd door coleslaw en dodo: een Afrikaans gerecht van gefrituurde bakbananen.
Zelf Jollof rice maken
De variant die ons werd voorgeschoteld bij Ikoyi in Londen was heerlijk rokerig, inclusief het special effect van een deksel die werd opgetild, om een wolk van kruidige rook te openbaren. Chef Jeremy Chan maakt ‘m in zijn restaurant soms met custard van krab (die hadden wij!) en soms met gerookt merg.
In zijn recept gaat een duizelingwekkend aantal ingrediënten, van Madame Jeanette tot aan gember, kaneel, komijn, kerrie en rode paprika. Echt zo’n recept waarvoor je wel een weekend uit moet trekken, zeg maar.
Wil je het een keer zelf maken? Volg dan misschien liever het recept op van receptontwikkelaar Yewande Komolafe, in bovenstaande video. Na lang onderzoek kwam zij tot een recept dat geschikt is om thuis te maken.
https://www.instagram.com/p/CB-h-VIF6re/
Waar kun je Jollof rice eten?
Liever eerst ergens voorproeven? Je kunt Jollof rijst eten bij restaurants als African Kitchen, Gold Coast Kitchen (in de foodcourt van World of Food) of Obalade Suya in Amsterdam. In Almere kun je terecht bij The Jollof Place.
In Rotterdam ga je naar Mama Essi, in Den Haag naar Ataro Food en in Utrecht moet je bij Ebony Afrokitchen zijn aan de Amsterdamsestraatweg.
Dit vind je misschien ook leuk:
- Chermoula: de lekkerste marinade uit Noord-Afrika
- Alles over Noord-Afrikaanse smen (+ een heerlijk recept!)
- Zuid-Afrikaanse Biltong: heerlijk gedroogd vlees