Alles over johnny cakes: goddelijke gefrituurde broodjes
Hier komt een klein verhaaltje. Máánden geleden kreeg Culy’s Winnie van een tip van een taxichauffeur. Ze moest eens een bezoekje brengen aan World of Food in Amsterdam om er johnny cakes te eten bij Yvettes Kitchen.
Dat deed ze.
Wat zijn dat eigenlijk?
Toegegeven: op voorhand deden we een klein beetje research. Want wat zijn johnny cakes eigenlijk?
Johnny cakes zijn gefrituurde platte broodjes. Het deeg wordt gemaakt van bloem, melk, water, bakpoeder, zout, suiker en boter. Daarna worden er van het deeg balletjes gerold die vervolgens met de deegroller uitgerold worden tot ronde deeglapjes. Deze deeglapjes worden tot slot gefrituurd in neutrale olie, waardoor ze opzwellen.
Van oorsprong blijken johnny cakes afkomstig te zijn uit Trinidad en Tobago, maar algauw veroverden ze het de rest van het Caraïbisch gebied (inclusief de Nederlandse Antillen) en zelfs delen van de Verenigde Staten. In al deze gebieden zul je de johnny cakes vandaag de dag mogelijk nog tegenkomen, al worden ze in Nederland hoogstwaarschijnlijk altijd onder de Antilliaanse noemer verkocht.
Hete kip of kaas
Een belangrijk onderdeel van johnny cakes zit ‘m daarnaast in de vulling. De gefrituurde, nog een beetje warme broodjes worden daarvoor opengesneden en gevuld met een topping naar keuze. Kaas is een klassieker, maar ook gestoofde bakkeljauw, hete kip of tonijn zijn mogelijke opties.
Een vulling van groenten is trouwens ook populair bij vega(n)s, en ook het deeg leent zich makkelijk voor een plantaardige variant. Dat maakt dat de broodjes echt zo’n populair hapje comfort food zijn waar weinig mensen nee zullen tegen zeggen. Het zal je daarom ook niet verbazen dat ze zowel als ontbijt, lunch of gewoon als tussendoortje worden gegeten. Johnny cakes zijn voor op elk moment van de dag, en voor iedereen!
Waar eet je johnny cakes?
Gek genoeg is het nog wel een beetje een zoektocht naar johnny cakes in Nederland, dat terwijl de Nederlandse Antillen toch onlosmakelijk verbonden zijn met de geschiedenis van ons land.
In ieder geval weet je waar je in Amsterdam moet zijn: bij Yvettes Kitchen in World of Food dus. In Almere zit dan weer Ku Mil Amor en Tenta Boka: beiden leveren de broodjes op bestelling. Hou vooral je ogen open voor Antilliaanse (of algemener: Caraïbische) restaurants of cateraars, daar is de kans sowieso het grootst.
Broodje of oliebol?
Zijn de broodjes de zoektocht waard? Ja.
We geven toe dat we verbaasd waren over het bescheiden uiterlijk van een johnny cake, toen we ze voor het eerst aten bij Yvettes Kitchen. Maar vergis je niet: zo’n johnny cake is goddelijk. Qua smaak doet het een beetje denken aan de kruising tussen een broodje en een oliebol. En dat is heel, héél positief…
Meer snacks uit andere landen?
- Alles over rziza: Marokkaanse pannenkoekjes met veel deegsliertjes
- Alles over Surinaamse telo: dikke frieten van cassave
- Chili-krab: alles over één van de populairste gerechten uit Singapore