Jianbing: flinterdunne Chinese crêpes met hartige toppings
Zin in een lekkere streetfood snack? De Chinese jianbing is alles wat je wil. Deze hartige, dunne Chinese crêpes worden in China op straat gegeten als ontbijt.
Eigenlijk heeft elk land en elke cultuur wel zijn eigen variant van de goede oude pannenkoek. Van de dikke, luchtige American pancakes tot aan de dunne, elegante Franse crêpes.
Misschien iets minder bekend, maar ontzettend de moeite waard zijn Jianbing: Chinese pannenkoekjes met lente-ui. In Peking en andere Chinese steden zijn ze een populair type streetfood, waar ze meestal worden gegeten als ontbijt. Dat klinkt toch een heel stuk aantrekkelijker dan dat kommetje muesli.
Wat is jianbing?
Jianbing betekent vrij vertaald ‘gebakken pannenkoek’. Net als Franse crêpes worden ze gebakken op een ronde plaat, waarbij het beslag zo dun mogelijk wordt uitgesmeerd. Dat beslag wordt gemaakt van een mengsel van bloem en meel van mungbonen.
Terwijl het beslag gaart, wordt er een ei (soms twee) over de jianbing uitgesmeerd. Daarna gaan er meestal koriander, lente-ui en pickles van bladgroente op de Chinese crêpe. De jianbing wordt daarna dubbelgevouwen, waarna er hoisinsaus en la jiao chilisaus op gaat. De pannenkoek wordt daarna in tweeën gehakt en de streetfood snack is klaar om gretig verorberd te worden.
Sommige markthandelaren in China voegen nog een stuk gefrituurde wonton toe aan de jianbing, voor extra crunch. In het Noorden van China gebruiken ze daarvoor graag tiao: een soort repen van gefrituurd deeg.
Waar kun je jianbing eten?
De jianbing is – net als zoveel soorten streetfood – bezig om de wereld te veroveren. In New York en San Francisco zijn er diverse hotspots die zich helemaal richten op de Chinese crêpe. En we hebben ze ook al in Londen gespot.
In Nederland kun je vers gebakken jianbing kopen bij de kiosk van Dumplings Amsterdam aan het Nassauplein. Zij serveren hun Chinese crêpes bijvoorbeeld met pekingeend, babi pangang spek of worst (er is ook een vegetarische variant). Daarbij krijg je indien gewenst nog sla, ei, sesam, koriander, lente-ui of sambal. Ook Jen’s Bing in Amsterdam heeft ze. In Rotterdam moet je bij Kampong Express zijn, in Den Haag bij Xi’an en in Groningen bij Moong.
Meer Aziatisch streetfood:
- Aziatische garnalentoast: wat is het en hoe maak je het?
- Roedjak: een Aziatische fruitsalade met palmsuiker, chili en pinda’s
- Aziatisch koken: het Koreaanse rijstgerecht bibimbap