Melvin Sturm
Melvin Sturm Inspiratie 8 nov 2024
Leestijd: 4 minuten

5 vragen aan Jasmijn Beerthuis: “Chinese vegan XO-saus kan ik iedereen aanraden”

In Culy’s vaste rubriek stellen we steeds vijf culinaire vragen aan een bekende foodie over zijn of haar eetgewoonten. Dit keer legden we ons vragenvuur voor aan… culinair redacteur, receptontwikkelaar en kersverse kookboekenauteur Jasmijn Beerthuis.

De kans is heel groot dat je als food lover weleens een creatie van Jasmijn bent tegengekomen. Jarenlang werkte ze namelijk vooral achter de schermen mee aan allerlei heerlijkheden voor verschillende titels. Gelukkig staat ze inmiddels zelf in de welverdiende spotlight en ligt haar eerste eigen kookboek in de winkel.

Haar boek EXTRA gaat over de ultieme dooreetfactor op je bord: eten waar je intens gelukkig van wordt en tot de laatste hap van geniet. Een groot deel van dit boek draait om simpele trucs voor textuur- en smaakexplosies. Ideaal voor mensen die na een lange dag lekker willen eten, maar niet altijd het geduld hebben om lang in de keuken te staan. Culy werd op slag verliefd op het boek vol met heerlijke recepten en prachtige foto’s. Daarom stelden we Jasmijn 5 prangende eetvragen.

5 vragen aan Jasmijn Beerthuis

1. Als er één gerecht uit EXTRA is dat mensen absoluut moeten proberen, welke is dat dan en waarom?

Jasmijn: “Oeh, ik vind dit een hele moeilijke, want in alle recepten zit veel liefde! Als ik echt moet kiezen, kies ik voor de gochujang rigatoni met mozzarella en frisse sla. Dit gerecht is favoriet onder m’n vrienden en ik denk dat het komt doordat het vol zit met contrasten waar je blij van wordt: de pasta is zowel romig, als pittig, hartig, zout en een tikje zoet. Er zitten knapperige toppings op die het romige contrasteren en er zit een frisse salade bij met limoendressing die alles balanceert.”

Alles over gochujang: Koreaanse chilipasta

2. Een groot deel van dit boek draait om simpele trucs voor textuur- en smaakexplosies, van welke truc werd je zelf weggeblazen toen je die voor het eerst ontdekte?

“Ik ben nogal onder de indruk van Chinese vegan XO-saus. Die koop je in een potje en zorgt voor gigantisch veel smaak. In één van m’n recepten gebruik ik het in combinatie met wat andere zelfgemaakte smaakmakers als het equivalent van een potje pesto. Dat kan ik echt iedereen aanraden: een keertje ‘pasta vegan XO’ maken in plaats van ‘pasta pesto’.”

3. Naar welke plek ga je als je iets te vieren hebt?

“Dan haal ik de allerlekkerste bubbel in huis van Wijnhuis Amsterdam of Zuiver en proost ik lekker thuis met een zelfgekookt maaltje. Maar voor iets heel groots of bijzonders pak ik als het kan de Eurostar naar Parijs om te eten bij bijvoorbeeld Le Servan. Toen ik daar jaren geleden voor het eerst was, moest ik een traantje wegpinken van hoe lekker het was.”

Culy ontdekt: een spannend menu van een sterrenchef aan boord van de Eurostar

4. Als er nog maar één ding is dat je voor de rest van je leven mag eten, wat zou dat dan zijn?

“Aaah nee, deze vraag is geen doen! Misschien tomaat: zo veelzijdig, zoveel sappigheid, zuur, maar ook hartigheid en iets zoets – fantastisch. Of brood: onmisbaar en pleasend. Weet je zeker dat ik er niet meer kan kiezen?!”

5. Wat zouden we volgens jou allemaal vaker moeten eten?

Bleekselderij. Ik eet dit zo enorm graag. Het is natuurlijk goed ingeburgerd als onderdeel van saus en soep, maar ik breek graag een lans voor het rauw eten ervan. Een bleekselderijsalade is echt geweldig, zeker als je een sappig, vers exemplaar hebt dat explodeert in je mond als je een hap neemt.

Tip: snijd de stelen onregelmatig, tegen draderigheid en voor afwisseling in textuur. En serveer, zoals ik in m’n boek doe, met crispy chili-olie-pangrattato en zoetzure rode ui. Dan ga je vanzelf van deze heerlijke groente houden!’

EXTRA: overdadige smaken, slimme shortcuts en simpele technieken om elke dag extra lekker te eten van Jasmijn Beerthuis, is nu te koop voor € 31,99.

Meer interviews:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.