Jarcuterie: ieder zijn eigen weckpotje met charcuterie
Er schijnt een nieuwe hype te zijn aan de overkant van de rivieren: de jarcuterie. Het concept is simpel: iedereen krijgt zijn eigen potje (jar) met zijn eigen charcuterie om zelf op te peuzelen op feestjes en partijtjes. Leuk en handig toch?
In een ver verleden dit soort gevulde weckpotjes ook wel eens uitgedeeld op grootschalige evenementen (ooit…), maar toch was het niet iets wat we gauw in eigen huiskamer op tafel zetten. Nu hygiëne door de pandemie extra belangrijk is geworden, wordt het eigenlijk wel briljant om dat wél te gaan doen.
Charcuterie explained
Jarcuterie komt dus van jar (zo’n typische weckpot) en charcuterie. Charcuterie is officieel een plank met daarop bereid en gedroogd varkensvlees. Als je in Frankrijk charcuterie bestelt, dan krijg je er paté, rilettes, terrines, hammen en worsten op. Dat stamt nog uit oude tijden, toen alle delen van het varken direct verwerkt werden en nog niet gekoeld en bevroren konden worden.
Maar aan de overkant van de rivieren maken ze zich blijkbaar niet zo druk om de inhoud van een traditionele charcuterie, want van de traditionele stukken vlees is niet zo veel meer te bespeuren. Zij freestylen met vlees, kaas, noten, (gedroogd) fruit, olijven, groentesticks en crackers. Je kunt het zo gek niet bedenken en het zit in deze potjes.
Zelf jarcuterie maken
Eigenlijk is het vrij simpel: koop de ingrediënten die jij graag op je borrelplank ziet liggen, koop daarbij ook een aantal prikkers in verschillende hoogte en zorg dat je een juiste hoeveelheid potten of glazen hebt staan. Vul alle potten afzonderlijk met het lekkers.
Je kunt hierin natuurlijk eindeloos variëren. Denk bijvoorbeeld aan een vega-jarcuterie, een slanke jarcuterie of eentje zonder olijven voor diegenen die geen olijven lust. Je merkt het al: de mogelijkheden zijn eindeloos.
De nieuwe borrelplank
Borrelplanken hebben sinds een aantal jaren echt hun intrede gedaan in Nederland. Wie nog niet heeft geshined op Insta met een dergelijke plank, hoort er eigenlijk niet bij. Toch? Van oudsher is de kaasplank of de plank met vleeswaren al heel lang bekend.
Maar nu zijn we een stapje verder gegaan. Van visplateau’s naar cupcakesschalen, van groenteplanken naar Italiaanse planken, van Hollandse planken (met leverworst en oude kaas), naar zoete planken. Eigenlijk is alles wat een beetje bij elkaar hoort en je legt het samen op een plank, een borrelplank.
En Culy is gek op die planken, de gezelligheid, de lekkernijen en die hebben we afgelopen tijd best gemist. En uit hygiënisch oogpunt is een jarcuterie zeker weten ‘the next best thing.’ Dus best een goed idee eigenlijk!
Wil je nog even verder ‘borrelen’?
- Alles over ‘Le grand aïoli’: de ideale borrelplank voor in de zon
- De perfecte borrelplank samenstellen doe je zo
- Alles over antipasti: borrelen op zijn Italiaans