Je kent ‘m van je sushi, maar wat zit er eigenlijk in Japanse unagisaus?
Dus jij houdt van Japans eten én van paling? Dan heb je vast al vaker unagisaus voorbij zien komen op menukaarten en in recepten. Maar wat is het nou precies, waar is het van gemaakt en waar smaakt het naar? Culy heeft alle sauzige antwoorden voor je klaarstaan.
Wat is unagisaus?
Unagisaus, ook bekend als Unagi no Tare of eel sauce (palingsaus) is een zoete, plakkerige saus bomvol umami. Het is een soort ingedikte en gezoete sojasaus die traditioneel geserveerd wordt bij paling van de grill, maar tegenwoordig zie je de saus op veel meer barbecuegerechten en verschijnt er zelfs een schaaltje unagisaus naast een kom noedels of een Japanse snack.
Wat zit erin?
Dit verwacht je niet, maar er komt geen paling aan te pas bij het maken van unagisaus. Vergelijk het met frietsaus: daar dip je frietjes in, je stopt de friet niet ín de saus zelf. Wat er dan wel in zit?
Unagisaus wordt meestal gemaakt met een combinatie van sojasaus, suiker en mirin die de saus body geeft met z’n subtiele zoete smaak. Sommige koks voegen ook nog een scheutje sake toe voor een tik umami. Om de saus glutenvrij te maken, kun je de sojasaus vervangen door tamari.
Hoe maak je unagisaus zelf?
Voeg 1/2 kopje mirin, 1/2 kopje sojasaus en 5 eetlepels suiker en 3 eetlepels sake (als je die gebruikt) toe aan een kleine sauspan en breng aan de kook. Zodra de saus kookt, draai je het vuur omlaag en laat je de saus ongeveer 10 minuten inkoken, terwijl je voortdurend roert. Laat de saus afkoelen en bewaar in een pot in de koelkast, daar blijft hij zo’n twee weken goed.
Je hoeft de saus natuurlijk zelf te maken. Bij de toko ligt hij kant-en-klaar in het schap, of bestel een flesje van het merk Yama bij Tjin’s.
De beste combinaties
Traditioneel wordt unagisaus als topping gebruikt voor gerechten met paling, zoals gegrilde paling, unaju (een rijstgerecht met gegrilde palingfilet die wordt gemarineerd in unagisaus) of sushi met unagi. Tegenwoordig is het zo populair geworden dat het ook geserveerd wordt bij tofu, yaki onigiri en allerlei barbecuegerechten. Je kunt het ook gebruiken om garnalen mee te glaceren, op een Japanse rijstbowl, of overal waar je een wat zoetere sojasaus voor zou gebruiken.
Zoek je naar een goede vervanger? Gebruik dan een teriyakisaus, oestersaus of roer een beetje ketjap door wat donkere zoute sojasaus.