Japanse tare saus: voor de lekkerste yakitori
Japanse yakitori is inmiddels bij iedereen wel bekend. Maar yakitori is niets zonder Japanse tare saus. Wat is dat eigenlijk precies, hoe maak je het zelf en waar gebruik je het in?
Tare saus
Tare is een klassieke Japanse saus, bestaande uit sojasaus, sake en suiker. Deze saus is perfect voor gegrild vlees, maar is ook op heel veel andere manieren te gebruiken, bijvoorbeeld als een dipsausje, bij rijst met groenten, en zelfs bij vis.
Japanse tare saus is onmisbaar in yakitoribars, waar elke chef de saus naast de houtskoolgrill heeft staan om de spiesjes mee te lakken (liefst in een roodbruin potje, met een kwastje erbij). En het moet gezegd: dat maakt ze dus zo onweerstaanbaar lekker.
Onderstaand recept komt van chef Ian Alvarez van restaurant Bara in de New York East Village (58 East 1st Street). Wij lazen ‘m op Tasting Table.
Willen we: Jaimie van Heije serveert yakitori van de houtskoolgrill – net als in Japan
https://www.instagram.com/p/CNF0KFhB0km/
Dit heb je nodig
Voor ongeveer 250 ml saus heb je de volgende ingrediënten nodig:
- 240 ml sojasaus
- 240 ml mirin (rijstwijn, het zoetere zusje van sake)
- 120 ml sake
- 90 gram donkerbruine suiker
- 2 eetlepels sherry azijn
- 6 teentjes knoflook
- 6 bosuitjes, grof gehakt
- Een flink stuk gember, grof gehakt
- 2 eetlepels hele zwarte peperkorrels
Zo maak je de tare saus:
Doe alle ingrediënten in een pan en verwarm op medium vuur. Roer goed door. Breng aan de kook, zet het vuur vervolgens op z’n allerlaagst en kook de saus in tot hij zeker tot de helft is gereduceerd. De saus moet zo dik worden, dat -ie de achterkant van een lepel bedekt zonder er meteen af te druppen.
Zeef de saus vervolgens en laat afkoelen, of gebruik meteen. Je kunt de saus ongeveer 2 weken in een luchtdicht bakje bewaren in de koelkast.
https://www.instagram.com/p/CTgZf8DAm9A/