Dol op de Japanse keuken? Deze ingrediënten moet je dan echt in huis hebben
Sushi, sashimi, okonomiyaki, ramen, mochi, misosoep, ton katsu, tempura, teriyaki, teppanyaki en yakitori… Begint jouw mond ook al te wateren? Dan ben je aan het juiste adres. Met dit lijstje weet je welke Japanse essentials je in huis moet hebben om thuis aan de slag te gaan om dit soort Japanse gerechten op tafel te zetten. Itadakimasu.
1. Miso
Deze umami smaakbom mag sowieso niet ontbreken in jouw koelkast, zelfs als je niet van plan bent om Japans te koken. Miso past bijna overal goed bij. De naam umami komt voort uit twee Japanse woorden, namelijk umai (Japans voor heerlijk) en mi (Japans voor smaak). Samen vormen deze umami, ofwel ‘smaak van heerlijkheid’ of ‘heerlijke smaak’. Je zult dan ook merken dat in veel gerechten miso zorgt voor deze smaak van heerlijkheid, een goed voorbeeld is de beroemde Japanse misosoep.
Naar recept: Culy Homemade: salade van bimi (aspergebroccoli) met sesam-misosaus
2. Wasabi
Wasabi heeft internationale bekendheid geworven door haar aanwezigheid bij de sushi en sashimi. In Nederland eten wij vaak wasabi uit een tube, maar helaas is dat vaak gemalen mierikswortel met een kleurstof. Dit komt omdat echte wasabi (gemaakt van de stam van de wasabiplant) erg snel bederft en duur is. Maar het is the next best thing en we like it. Door de subtiel pittige smaak is ‘t een zeer geliefd onderdeel in de Japanse keuken.
Naar recept: Culy Homemade: Japanse bagels met cream cheese, zalm en wasabi-nootjes
3. Edamameboontjes
Deze sojaboontjes zijn een echte allemansvriend, lekker knapperig en makkelijk klaar te maken. Als snack waarbij je ze uit de boontje dopt, in een salade of als groente in een gerecht, alles kan en mag met deze boontjes. Ze zijn ook nog eens goed in de vriezer te bewaren, dus dat is handig om iedere keer een kleine batch te ontdooien voor jouw sushibowl.
Edamame op 3 verschillende (Japanse!) manieren uit Vegan JapanEasy
Naar recept: Culy Homemade: crispy chilli oil noodles met koriander en edamame (in 8 minuten op tafel)
4. Furikake
Furikake is zo’n ingrediënt dat je ontdekt en merkt dat je ‘t ‘opeens’ overal overheen strooit. Met dit Japanse strooisel met stukjes zeewier, sesam en gedroogde bonitovlokken pimp je niet alleen je kommetje rijst: álles wordt er lekkerder van. Je vindt het ook weleens terug op je sushi. In je kast zetten dus!
Naar recept: Culy Homemade: asperges met garnalen en sojasaus beurre blanc
5. Mirin
Mirin is het zoete zusje van sake. Een rijstwijn met een lager percentage alcohol en een hoger percentage suiker dan dat sake heeft. Het alcoholpercentage varieert, maar ligt bij mirin meestal onder de 10 procent en bij sake rond de 15 procent. Maar waar een glaasje sake heel lekker is bij een Japanse maaltijd, is mirin niet bedoeld om zo op te drinken.
Vanwege zijn zoete smaak combineert mirin goed met zoute sauzen als sojasaus. Samen vormen ze de basis voor een traditionele teriyaki saus.
https://www.culy.nl/inspiratie/wat-is-mirin-en-wat-kan-je-er-allemaal-mee/
6. Sake
Sake is dé bekende Japanse rijstwijn en wordt (net als bier) gebrouwen. Hiervoor wordt niet alleen rijst gebruikt, maar ook water, koji (een soort schimmel) en gist. Omdat maar liefst 80 procent van sake uit water bestaat, is het type water ontzettend belangrijk voor de uiteindelijke smaak. Een glas koude sake maakt je maaltijd helemaal af, maar wist je dat je ook heel goed met sake kunt koken?
7. Bonito flakes
Deze flinterdunne schaafsels worden gemaakt van gedroogde, gefermenteerde en gerookte tonijn. Ze zijn samen met kombu (zeewier) hét ingrediënt voor dashi: die beroemde Japanse umami-rijke bouillon die de basis is voor tal van lekkere gerechten. Ook tref je ze meestal aan op okonomiyaki: die goddelijke Japanse pannenkoek.
Naar recept: Culy Homemade: chawanmushi (Japanse custard) met shiitake en truffel
8. Ponzu
Ponzu is de Japanse benaming voor een saus gemaakt door mirin samen met rijstazijn, gedroogde bonito flakes en zeewier te laten sudderen op een laag vuur. Nadat alle smaken goed in elkaar zijn getrokken wordt het mengsel gezeefd en op smaak gebracht met Aziatische citrusvruchten zoals yuzu of limoen. Het zorgt voor een hartige, friszure smaak en wordt vaak gemengd met sojasaus.
Door het gebruik van citrusvruchten in combinatie met de typisch Japanse ingrediënten als zeewier en rijstazijn, past het perfect bij (gedeeltelijk) rauwe vis- en vleesgerechten zoals een poké bowl.
9. Yuzu
Yuzu is de Aziatische citrusvrucht waar we een héél grote liefde voor koesteren. Hij lijkt op een combinatie tussen een grapefruit, citroen en een mandarijn. De uitgesproken smaak combineert perfect met vis, schaal- & schelpdieren en andere fruitsoorten.
Verse yuzu is in Nederland lastig te krijgen, maar in een flesje (als sap) of in een potje (als rasp) lukt het wel. Bestel online bij bijvoorbeeld Tjins toko – ook heel leuk voor andere producten! – of ga eens bij een toko neuzen. Je zult niet met lege zakken thuiskomen, dat garanderen we.
10. Tonkatsu saus
Culy’s Nancy schreef er al eens een lyrisch artikel over: de Bull-dog tonkatsu saus. Deze saus is eigenlijk bedoeld bij het befaamde gerecht tonkatsu – een soort knapperige schnitzel-, maar kan op veel meer manieren gebruikt worden. Koop een flesje, neem een likje en sla je slag.
Deze tonkatsu serveren ze ook graag op een broodje met deze specifieke saus, een katsu sando. Een bijzonder goede sandwich.
Culy Homemade: katsu sando (Japanse sandwich met krokant varkensvlees)
Naar recept: Culy Homemade: makkelijke tonkatsu uit de oven (krokant varkensvlees)
11. Panko
Panko is de Japanse variant van paneermeel, maar zo veel luchtiger, lichter en verfijnder. Precies zoals je de Japanse keuken kunt omschrijven. Haal een zakje in huis om kip, vis, groente of eigenlijk alles wat je krokant wilt krijgen doorheen te rollen. Maar panko is ook heel erg geschikt om een krokant laagje op ovenschotel te maken of als crunchy bite met nootjes op een gerecht. Leef je uit!
12. Kewpie mayonaise
Kewpie mayonaise is de lekkerste mayonaise van de hele wereld. Die moet je gewoon in huis hebben. Punt.
13. Shichimi togarashi
Deze Japanse mix bestaat uit zeven verschillende kruiden. Letterlijk staat de naam voor ‘zeven smaken chilipeper’. Maar welke smaakmakers gaan erin? Let op, daar komen ze: szechuanpeper, rode chilipeper, sesamzaad (witte én zwarte), gember, geroosterde sinaasappelschil, nori en hennepzaad.
De kruiden worden vooral gebruikt als spice rub (droge marinade) voor vlees of juist om gegrild vlees mee af te kruiden. Daarnaast is de mix onmisbaar in menig kommetje ramen.
Naar recept: Culy Homemade: crispy bloemkool met Sriracha en Japanse mayonaise