5 vragen aan… Jadis Schreuder: “De meeste vis is echt easy peasy te bereiden”
In Culy’s vaste rubriek stellen we steeds vijf culinaire vragen aan een bekende foodie over zijn of haar eetgewoonten. Dit keer legden we ons vragenvuur voor aan… Jadis Schreuder van The Lemon Kitchen, die ambassadeur is van het MSC-keurmerk voor duurzame visserij.
Over Jadis Schreuder
Ze schreef al drie kookboeken, post de heerlijkste recepten op haar website The Lemon Kitchen én schitterde achter de barbecue op 24Kitchen. Jadis Schreuder is TV-chef, food expert, kookboekenauteur én ambassadeur van het MSC-keurmerk. En omdat het deze week de Bewuste Visweek is, vonden we het een mooie gelegenheid om Jadis te vragen naar de beste manieren om bewust vis, schaal- en schelpdieren te eten. En de lekkerste, uiteraard.
5 vragen aan Jadis
1. Waarom is het extra belangrijk om verantwoorde vis te kopen?
Jadis: “Het is belangrijk voor de planeet, voor onszelf en voor de toekomstige generaties. We moeten de planeet en oceanen beschermen tegen overbevissing. De oceaan is een essentieel onderdeel voor het menselijk leven: meer dan de helft van de zuurstof wordt door de oceanen gecreëerd. Zeventig procent van de aarde bestaat uit oceanen en die zijn dus cruciaal voor de mensheid. Er zijn daarnaast 38 miljoen mensen wereldwijd werkzaam in de visserij.
Interessant feit is dat MSC helpt om oceanen gezond te houden en ASC ook. De amazonen zijn niet per se de longen van de zee, maar juist de oceanen. Zonder oceanen kunnen wij ook niet leven. Wij als Nederlanders wonen hier niet in de buurt van, waardoor we hier minder bewust van zijn.
Het is belangrijk om duurzaam gebruik te maken van dat wat oceaan ons biedt, ook omdat zonder de oceaan als voedingsbron we de almaar groeiende wereldbevolking niet kunnen voeden.”
2. Sommige vis is moeilijk verantwoord te kopen zoals verse tonijn, heb je tips voor iets minder bekende vissen die minstens zo lekker zijn?
“Ja! In plaats van makreel kan je bijvoorbeeld kiezen voor horsmakreel en voor witvissen zijn er ook meerdere alternatieven. Wilde zalm is ook heerlijk om in de oven langzaam te garen. En vergeet ook niet de lekkerbekkies uit blik! Denk aan ansjovis (een favoriete smaakmaker), tonijn en zalm.
Wat is ‘horsmakreel’ en wat is het verschil met gewone makreel?
3. Welke vissoort ben je door de jaren heen veel meer gaan waarderen en waarom?
“Hollandse garnalen zijn bij mij thuis favoriet. Ze zijn intens van smaak, hebben een lekkere textuur en zijn ook makkelijk te bereiden. Ze worden op de boot namelijk al kort gekookt, dus het is echt een last-minute ‘topping’ of toevoeging in een gerecht. Belangrijk is wel om op de verpakking te kijken of het blauwe MSC-logo er op staat. Maar vergeet ook de kokkels niet, het goedkopere, duurzamere én zeker niet minder lekkere zusje van de bekende vongole!”
4. Op welke manier bereid jij vis het liefst?
“Vis is eigenlijk heel makkelijk te bereiden. De meeste vis, schaal en schelpdiersoorten zijn vrij snel gaar en dat is ook vaak te zien. Dit zijn mijn favoriete bereidingswijzen voor verschillende vissoorten:
- Schelpdieren zoals kokkels en mosselen zijn lekker om te stomen in een zelfgemaakte saus of alleen citroensap, en schil en/of wijn met een klontje roomboter/extra vergine olijfolie en verse kruiden. Als de schelpjes open gaan staan weet je dat ze gaar zijn.
- Schaaldieren zoals garnalen bak je kort aan twee kanten en zijn binnen 1-2 minuten vaak al gaar en sappig.
- Als je zalm, tonijn of sommige witvis vers koopt zijn ze rauw al heerlijk als sashimi of ceviche.
- Daarnaast zijn zalm en witvis uit de oven ook altijd lekker. Zalm is gebakken vaak droog, dus ik eet het alleen rauw of uit de oven of van de BBQ; langzaam gegaard op een houtplankje.
- Gepaneerde vis is ook altijd lekker! Wanneer het goudbruin en krokant is, is de vis ook gaar. Je kan om zeker te weten of de vis de juiste garing heeft ook altijd de kerntemperatuur meten.”
5. Wat zou je willen meegeven aan mensen die meer vis willen eten, maar het moeilijk vinden waar te beginnen?
“Onthoud: de meeste vis is echt easy peasy te bereiden. Zoals hierboven gezegd: als je schelpjes zoals mosselen wilt bereiden, is het puur stomen met wat vocht en een deksel erop – en als de schelpjes open gaan staan, zijn ze gaar. Ze zijn bovendien mega-gezond door de vele eiwitten en ze hebben een lage CO2-uitstoot. Mosselen zijn tot en met februari goed te eten.
Ook een goede keuze zijn ansjovis en tonijn uit blik: multi-inzetbaar voor alles van salades, pizza, pasta’s, wraps tot broodjes. Mijn kookboeken staan vol met de simpelste recepten met vis, schaal- en schelpdieren!”
Meer interviews met culinaire helden:
- 5 vragen aan… Janneke Vreugdenhil: “Zonder gluten geen goed brood bakken? Onzin!”
- 5 vragen aan Alison Roman: ‘Mijn gekste eetgewoonte? Ik eet pinda’s met schil en al’
- 5 vragen aan Joël Broekaert: “Gefermenteerde haai is het enige dat ik écht niet binnenhoud”