Alles over cavolo nero: het Italiaanse broertje van boerenkool
Ligt het aan ons of zien we cavolo nero plots overal? In een gerecht van Culy’s stagiaire Ogechi, in creatieve gerechten van de hipste restaurants en ook gewoon steeds vaker in de supermarkt.
Cavolo nero: het Italiaanse broertje van boerenkool
Cavolo nero is het stevige broertje van boerenkool en wordt in Nederland ook wel palmkool genoemd. De groente wordt meestal in aparte, langwerpige bladeren verkocht en is te vinden in grotere supermarkten, bij de groenteboer of op de markt.
Koken met cavolo nero
Wij leggen de kool de laatste tijd bijna standaard in onze winkelmand en dat heeft deels te maken met de brede toepassingen ervan. Het meest simpele om met deze koolsoort te doen is deze kort te roerbakken; in een wok met wat knoflook, citroensap, ui en eventueel nog wat pancetta. Om het nog lekkerder te maken voeg je wat slagroom toe. Voeg je daar nog wat pasta aan toe, dan ontstaat een makkelijk Italiaans prakkie.
Ook een bekend Italiaans gerecht met palmkool is ribollita, een stevige maaltijdsoep met venkel en witte bonen. Je kunt ook heel makkelijk freestylen en er je eigen minesterone mee maken, bijvoorbeeld met wortel en pesto als toppings. Al kun je ‘m ook goed inzetten in quiche, of in (winterse) salades met pompoen en hazelnoot. Pesto ervan maken kan ook, een beetje zoals we in dit recept voor boerenkoolpesto deden.
Hippe Instagramgerechten
En dan zijn er nog een heleboel hippe gerechten die we in grote getale zien verschijnen op Instagram en TikTok. Zo maakt de Italiaanse Carmen Rose een laagjesgebak waarbij dunne schijfjes zoete aardappel afgewisseld worden met cavolo nero en kaas. Op het toffe account van Tenderherbs zien we dan weer een aantrekkelijke salade waarin cavolo nero gemixt wordt met appel, walnoten, pepitas, granaatappel, geitenkaas en pancetta – ”lekker met pancetta, knapperige baguette en in het gezelschap van regen”.
En zie je hoe goed de paccheri van Snarkybutdelish de knalgroene cavolo-nerosaus opslorpen? Dot ricotta en citroenrasp erbij en je hebt een topgerecht beet. Hadden we nou al gezegd dat het de moeite is om vaker in je winkelmandje te leggen?
Meer uit Italië?
- Alles over gianduja: de OG hazelnootpasta
- Pinsa Romana: een luchtige, krokante pizza-focaccia-hybride
- Alles over scapece, carpione en saor: Italiaanse manieren van inmaken