Italiaans eten, en toch gezond doen: zo doe je dat
Italiaans eten is hoe je het wendt of keert goddelijk, maar helaas niet altijd even gezond. Al die pasta zit boordevol koolhydraten en bij zo’n beetje ieder gerecht een portie Parmezaanse kaas serveren helpt ook niet altijd mee.
Daarom hebben we een aantal tips hoe je toch heerlijk Italiaans kan blijven eten, maar je geen zorgen hoeft te maken.
Meergranen
Door meergranen pasta te gebruiken in plaats van reguliere ‘witte’, verlaag je de kans op een beroerte en diabetes type 2. Daarnaast zou het bloeddrukverlagend werken en bevatten ze vele malen minder calorieën dan normale pasta.
Knoflook
Knoflook is klein maar fijn, want ó wat is het gezond. Het verkleint de kans op sommige soorten kanker, waaronder borst- en huidkanker. Daarnaast voorkomt het in sommige gevallen trombose. Gebruik het dus lekker veel, maar poets wel na etenstijd je tanden.
Tomaten
Tomaten zijn echte vitaminenbommetjes. Ze bevatten een zeer hoge concentratie vitamine C en zijn een geweldige bron aan antioxidanten. Daarnaast voorkomen ze sommige vormen van kanker. Verwerk tomaten dus in meerdere gerechten als salades, sauzen en vullingen.
Olijfolie
Inmiddels gebruiken we het voor het bakken van zo’n beetje alles, want het verlaagt je slechte cholesterol en verhoogt het goede in je lichaam. Olijfolie is ook een belangrijke bron van antioxidanten.
Wijn
Ook een glaasje wijn kan wonderen verrichten. Met name rode wijn bevat namelijk wederom antioxidanten, helpt je bloedsuiker regulieren en werkt goed bij het voorkomen van hart- en vaatziekten. Let wel: een glaasje wijn op z’n tijd is goed, hele flessen per dag een stuk minder.
Tips & Tricks:
– Gebruik meergranen pasta in plaats van gewone
– Serveer je eten met groene groenten als broccoli en spinazie
– Verkies soepen op basis van bouillon over roomsoepen
– Vraag naar of maak een lichte dressing, bijvoorbeeld een vinaigrette bij je salade
– Breng je gerechten op smaak met chili peper flakes in plaats van Parmezaanse kaas
– Probeer zo min mogelijk brood te eten voor en bij je maaltijd. Wil je het toch? Ga dan voor de meergranen variant