De grote gids der groenten invriezen: van spitskool tot sperziebonen
Het is je zeker eens gebeurd: je bent bang dat je te weinig hebt, dus koop je een berg groente. Of: die ene favoriete groente is in de aanbieding, dus werp je de mand vol. Het gevolg: je hebt flink veel over maar niet zo’n zin om 21 dagen op bloemkooldieet te gaan. Groenten als bloemkool, spitskool of sperziebonen zoveel mogelijk invriezen dan maar! Maar hoe doe je dat eigenlijk?
Met deze tips zit je vriezer binnenkort aardig vol.
Groenten invriezen doe je zo
De gelukkigen onder ons die in het bezit zijn van een vriezer kunnen effectief te werk gaan wanneer het op boodschappen aankomt. Groots inslaan is het credo; en je verbaast jezelf elke keer met een vriezer vol verrassingen.
Wel zo handig om te weten hoe je dat dan precies doet, het invriezen van groenten. Of het nou om bloemkool invriezen gaat, het invriezen van spitskool of sperziebonen: wij wijzen je de weg.
Broccoli en bloemkool invriezen
De bloemkool is in de aanbieding, je krijgt bloemkoolfans over de vloer die lastminute afhaken, of je hebt gewoon per ongeluk te veel gekocht? Geen nood, de vriezer gaat je redden.
Wel belangrijk: wurm ‘m niet in z’n geheel de vriezer in, maar snijd de roosjes af – wel zo handig ook wanneer je maar een portie nodig hebt – en blancheer deze kort; zo’n 2 tot 5 minuten. Laat ze goed uitlekken én afkoelen en ze kunnen de vrieskou in.
Sperziebonen invriezen
Ook voor sperziebonen geldt: blancheren die hap. Dit stopt het bederfproces en zorgt er ook voor dat de bonen niet als een slappe vaatdoek de vriezer uitkomen.
Gekookte sperziebonen kun je trouwens ook nog wel wat weken in de vriezer bewaren, maar zullen er een stuk minder lekker uitkomen. In beide gevallen moet je de bonen wél goed af laten koelen totdat ze de vriezer ingaan, om de groei van bacteriën te voorkomen.
Spitskool en andere kolen invriezen
Spitskool en vergelijkbare andere kolen (rode kool, witte kool, Chinese kool) houden ook van een warm badje voordat je ze de kou instuurt. Snijd deze dus eerst voordat je de bladeren kort blancheert.
Ook hier geldt: goed af laten koelen. Werk je op deze manier, dan blijft de kool zo’n 12 (!) maanden goed, terwijl je gegaarde kool binnen 2 à 3 maanden moet opeten.
Asperges invriezen
Een ander verhaal zijn asperges: ga je asperges invriezen dan hoef je deze niet te blancheren. Wél kun je ze beter eerst schillen en de onderkantjes eraf snijden.
Na het droogdeppen kun je ze meteen in de vriezer leggen. Haal je ze eruit, dan kunnen ze meteen het kokende water in.
Courgettes en pompoen invriezen
Courgettes en pompoenen (de twee zijn immers familie) maar ook wortelen vragen wat aandacht voordat ze het ijs ingaan. Snijd deze in stukken en blancheer ze zo’n 2 minuten (afhankelijk van de dikte), waardoor het bederfproeces gestopt wordt én de kleur mooi fel blijft.
Ook hier geldt: laat ze goed afkoelen voordat courgettes en pompoenen de vriezer in gaan.
Meer over de vriezer:
- Hoe lang kun je brood in de vriezer bewaren?
- Koken vanuit je vriezer? Culy geeft tips!
- Onmisbare ingredienten uit de vriezer volgens de Culy-redactie