Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Inspiratie 3 nov 2018
Leestijd: 5 minuten

Culy spreekt Guus Meeuwis en Dick Middelweerd over hun nieuwe kookboek

Rond zijn 20e werd zanger Guus Meeuwis lid van een kookgenootschap in Tilburg, en die liefde voor koken – en eten, natuurlijk – is nooit weggegaan. In 2015 opende hij een pop-uprestaurant in Tilburg, in 2016 bracht hij zijn eerste kookboek uit en nu is het tijd voor nummer twee. Dat alles deed hij samen met Dick Middelweerd, chef van het tweesterrenrestaurant De Treeswijkhoeve in Waalre, Brabant.

Hun nieuwe kookboek, dat deze week verscheen, heet Het jaar van Guus en Dick. Van Sinterklaas tot carnaval tot verjaardagen en van frikadelbroodjes tot gezonde salades: voor elk moment van het jaar staan er recepten in. De recepten van thuiskok Guus zijn lekker (en) makkelijk, die van Dick zijn geschikt voor als je wat meer wilt uitpakken.

Kortom: de twee culinaire vrienden vullen elkaar perfect aan. Niet alleen qua recepten, maar óók als we ze interviewen in Rotterdam.

Guus Meeuwis en Dick Middelweerd aan het koken

Hoe hebben jullie elkaar ontmoet?

Guus: “Ik kwam vaak in Dicks restaurant. Op mijn bucketlist stond altijd al om een pop-uprestaurant te openen; toen het mijn jubileumjaar was, vroeg ik Dick of hij mij wilde helpen met die droom. Dat was zo’n succes dat we besloten hebben om jaarlijks iets leuks te verzinnen qua eten.”

Dick: “We hebben ook een beetje dezelfde smaak: we houden bijvoorbeeld meer van hartig dan van zoet, houden allebei niet van orgaanvlees en juist wel van Aziatisch eten. Daarnaast is het gewoon leuk om samen te koken, Guus is een erg begane kok.”

Guus: “Ik spreek de jongens uit mijn kookgenootschap nog weleens. Zij doen ook nog wel iets met eten, maar ik heb het geluk met Dick samen te mogen werken. Daardoor heb ik ook veel meer zelfvertrouwen gekregen. Vroeger dacht ik: ‘ik wil weer eens dim sum eten’. Nu denk ik: ‘ik wil weer eens dim sum maken’.”

Dick: “En hij is een snelle leerling.”

Die Aziatische keuken komt veel terug in jullie boek, bijvoorbeeld bij Sinterklaas. Hoe dat zo?

Guus: “Vroeger gingen we met Sinterklaas altijd gourmetten, maar waarom zou dat niet anders kunnen? Ik heb met mijn broer afgesproken dat we dit jaar precies maken wat er in ons boek staat, daar heb ik heel veel zin in.”

Dick: “Mijn eerste eetervaringen buiten de deur zijn van de Aziatische keuken. We gingen niet zo vaak uit eten, behalve af en toe bij de Chinees. Daar lustte ik alles.”

Guus: “De kids vinden Oosters superlekker, en het is uitdagend. Een recept voor een goede nasi is bijvoorbeeld zo makkelijk nog niet, maar wel onmisbaar in de keuken. Die moest natuurlijk in het boek.”

Hebben jullie alle gerechten samen bedacht?

Guus: “Ja, eigenlijk wel. Onze WhatsApp-gesprekken beginnen altijd met: ‘weet je wat ook lekker is’? Maar in het boek staan ook veel dingen die we al lange tijd maken, en echte klassiekers. De frikandel speciaal kon bijvoorbeeld niet ontbreken. Nadat we dat hadden bedacht, nam ik de kinderen mee naar het restaurant van Dick, en vertelde dat ze ook een verrassing zouden krijgen. Dat was de culinaire frikandel. Mijn zoon zei daarna: ‘Pap, dit is de eerste keer dat ik kippenvel kreeg van eten.’ ”

Dick: “Soms vroeg ik bij recepten: moet je dat nou wel zo doen? Maar dan zei Guus dat het bij hem thuis altijd zo ging, en weet je, dan moet je het inderdaad gewoon zo blijven doen.”

Speciale frikandel van Guus Meeuwis

Welke ingrediënten hebben jullie altijd in huis?

Guus: “Tomaten, ui en knoflook. Een goede kruidencollectie. Als je kinderen hebt, moet je altijd wel zulke standaarddingen in huis hebben zodat je altijd iets kunt maken. ”

Dick: “Aziatische sauzen.”

Guus: “O, en goede mosterd natuurlijk. Schrijf dat er alsjeblieft bij.”

Dick: “En sushi-azijn. Niet voor sushi, maar als basis voor een goede vinaigrette.”

Liever zelf koken of mensen voor je laten koken?

Dick: “Dan heb ik toch liever dat mijn familie kookt. Mensen zijn altijd zenuwachtig als ik kom eten, maar dat is nergens voor nodig. Stiekem eet ik het liefst een mooie stamppot.”

Guus: “Het is de combinatie tussen koken en uit eten gaan die het zo leuk maakt. Ik zou niet zonder koken kunnen, het is een heel fijne manier om je geest te verzetten. Als ik in een drukke periode een dag vrij ben, ga ik het liefst de keuken in. Het begint al met een lijstje maken, en daarna boodschappen doen. Naar die bakker, die slager, die specifieke toko… Het koken doe ik het liefst samen met iemand, het is toch een sociale activiteit.”

Guus, als jij de tijd zou hebben om je eigen restaurant te openen, hoe zou dat eruit zien?

Guus: “O, dat is een moeilijke vraag. Geen idee eigenlijk…”

Dick: “Ik denk dat het bij jou niets zou zijn waarbij je zeven gangen gaat eten.”

Guus: “Nee, misschien eerder iets met een open vuur midden in het restaurant. Daar lekker vlees op grillen.”

Dick: “Gewoon eenvoud, puur.”

Lijkt koken een beetje op zingen?

Guus: “Niet op zingen, maar wel op liedjes schrijven. Je hebt allemaal losse ingrediënten, die je bij elkaar moet doen op een manier waarop jij blij wordt, en andere mensen ook. Daarna serveer je het pas, en als het goed is gelukt, ben je euforisch. O ja, en net als liedjes moeten gerechten vooral van jezelf zijn.”

Dick: “Dat is sowieso belangrijk. Steeds nieuwe dingen proberen is leuk, maar mensen moeten je wel ergens aan herkennen. Als je naar een concert van Guus gaat wil je bijvoorbeeld naast nieuwe nummers ook oude dingen horen. Met eten is dat ook zo. Wat is er mis met madeirasaus of een goede stroganoffsaus, dat mensen het ineens niet meer willen maken?”

Wat móeten we maken uit Het jaar van Guus en Dick?

Dick: “De Beef Wellington. Het lukt misschien niet meteen, maar je leert er wel altijd van. Uiteindelijk maak je ‘m perfect.”

Guus: “De boeuff stroganoff. Lekker ouderwets, maar het is het ultieme comfortfood voor het hele gezin.”

Dick: “Ja, zo lekker met een broodje door de pan… Heerlijk.”

Het nieuwe kookboek van Guus Meeuwis

Het jaar van Guus en Dick

Het jaar van Guus en Dick van Guus Meeuwis en Dick Middelweerd (Kosmos Uitgevers) is nu verkrijgbaar in boekwinkels en online voor € 24,99 euro.

 

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.