Insecten eten: wordt dit de culinaire toekomst?
Insecten eten. Is het een gimmick, een trend of een serieuze ontwikkeling? Culy’s Monique zocht het uit en sprak met Thomas Hendriks, de hoofdredacteur van wetenschappelijk magazine Quest.
Wetenschappers en voedselexperts vragen zich het al even af: hoe gaat de voedselketen zich ontwikkelen? Grondstoffen worden duurder en producten raken schaars, zeker vlees en vis. Daarom zoeken wetenschappers andere manieren om ons te blijven voeden, bijvoorbeeld het eten van insecten.
Het University & Research centre in Wageningen wijdt hier half mei zelfs een grote conferentie aan: “Insects to feed the world”. En onlangs won The Insect Cookbook de eerste prijs op het Green Book Festival in San Francisco.
Quest test
Ook maandblad Quest gebruikte dit onderwerp in haar campagne ‘Quest test Nederland’. Ze testen of men al bereid is om eventueel over te stappen naar het eten van insecten. Bij de zesde editie van Quest zitten dan ook, als ‘cadeautje’, 172.000 gevriesdroogde sprinkhanen. En ja, die zijn daadwerkelijk bedoeld om op te eten!
Durven Nederlanders zich over te geven aan het eten van insecten? Hoe smaakt een insect? We vroegen het hoofdredacteur Thomas Hendriks, die speciaal voor de insecten-editie van Quest een week lang leefde op insecten.
Thomas, waarom vind jij dat iedereen aan de insecten zou moeten (of het althans zou moeten proberen)?
Als we met z’n allen in 2050 nog genoeg te eten willen hebben, moeten we nu echt overschakelen van varkens en koeien op larven en sprinkhanen. Er is straks niet meer genoeg vlees. Bovendien zijn insecten beter voor het milieu. En 3/4 van de wereldbevolking eet ze al; nu wij nog.
Je hebt samen met een paar Quest-collega’s een week lang geleefd op insecten. Hoe was dat?
Ik voelde me wel een beetje eenzaam, want de rest van mijn gezin (mijn vrouw en twee zonen onder de 4) wilde niet meedoen. Te vreemd, denk ik. Maar het ging goed. Ik merkte wel dat insecten toch vooral ‘voor erbij’ zijn. Als ik een entrecote eet, dan is dat het middelpunt van de maaltijd. Daarna bepaal je wat je erbij eet. Zo werkt het nog niet met insecten.
Het was vaak: waar gooi ik ze vandaag overheen? Of: waar eet ik ze bij? Ik heb ze zelfs een keer gegeten met sushi, de sprinkhanen zaten in de tempura. Ik at ze trouwens alleen ‘s avonds. Ze doen het niet zo goed in de magere kwark ‘s ochtends, en op een boterham waren ze ook niet lekker… Hoewel, ik heb ze een keer vermalen en door de cruesli gedaan!
Bij de zesde editie van Quest verspreid je 172.000 gevriesdroogde sprinkhanen die de lezers kunnen opeten. Wat verwacht je qua reacties?
Een mix van enthousiasme, verwondering en misschien aanvankelijk ook wat afschuw en gegil. Ik denk dat veel lezers wel weten dat je insecten kunt eten, maar dat de meesten nog niet zo dicht bij een gevriesdroogde sprinkhaan zijn geweest.
Het zal even wennen worden om in je hoofd aannemelijk te maken dat je insecten kunt eten.
Om ze te helpen, krijgen ze er van ons drie recepten bij, speciaal gemaakt voor één sprinkhaan. En als je het werkelijk niet durft, hoop ik dat men hem doorgeeft aan iemand anders. Hoe dan ook: maak een foto en tweet/post die met de hashtag #questbite.
Hoe zouden de lezers van Culy insecten in hun eetpatroon kunnen verwerken? Enne, is er een beetje iets culinairs van te maken?
Het zal nog wel even duren voordat het net zo ingeburgerd is als aardappelen, vlees en groente. Misschien kun je beginnen door ze als snack te eten (gebakken of gefrituurd), met een pittig dipsausje. De nootachtige smaak van de sprinkhaan moet je wel een beetje in ere houden. Maar zelfs dan zijn er allerlei marinades te bedenken waarin hij het prima doet. Daarna kan hij door de roerbak, de tempura, een mini-loempia of wonton-pakje.
Sprinkhanen zijn wel het lekkerst als ze krokant blijven. Prima als croutons op een salade, maar niet in de soep.
De wormen kunnen zowel hartig als zoet (koekjes!) worden gegeten. Ik heb een pizza gegeten met wormen en sprinkhanen. De smaak van de wormen is minder sterk; die verdween in de tomaat en de mozzarella.