Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie Vandaag
Leestijd: 3 minuten

Deze lekkere ingrediënten zijn stiekem ook nog eens heel gezond

Boerenkool, gember of fruit in het algemeen: van sommige ingrediënten weten we inmiddels dat ze niet alleen lekker zijn, maar ook nog eens gezond. Hoewel het belangrijk is om je geen gouden bergen te beloven, zijn er wel ingrediënten die je maaltijden nét dat beetje extra geven. Denk aan een subtiele smaakboost, of een spannende textuur. En ja, ze hebben ook nog wat fijne voedingsstoffen in huis.

Lekker en ook nog eens gezond dus.

Lekkere ingrediënten die toevallig ook nog eens gezond zijn

Hier zijn enkele smaakmakers waar je sowieso voor zal warmlopen – uiteraard inclusief uitleg waar voor te gebruiken. En zeg eerlijk: het maakt het misschien nóg wel lekkerder wanneer je weet dat het stiekem best goed voor je kunnen zijn.

Moringa

Het poeder afkomstig van de moringaboom zou bloeddruk- en cholesterolverlagend kunnen werken. De boom wordt vaak zelfs ook wel eens ‘wonderboom’ genoemd. Hoe je moringa verwerkt? In thee bijvoorbeeld. Ondanks de nutriënten die gezondheidsvoordelen met zich mee kunnen brengen, verricht de wonderboom geen complete wonderen.

Moringa
Bron: Unsplash

Kurkuma

Wellicht iets beter bekend is kurkuma: de wortel die qua uiterlijk wel iets wegheeft van gember. Kurkuma wordt ook wel koenier, koenjit en geelwortel genoemd, en is zowel vers als gedroogd verkrijgbaar. Waar kurkuma voorheen vooral veel in de Aziatische keuken werd gebruikt, wordt ‘ie inmiddels op vele andere plekken met open armen ontvangen. Waarom kurkuma als gezond wordt beschouwd lees je hier. Verwerk het bijvoorbeeld in een curry, in kurkuma-boter, of tijdens de lunch in een eitje.

Hét kleurrijke wondermiddel in de keuken: kurkuma

kurkuma-eitjes
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Maca

Maca is een knolgewas uit Peru dat vaak wordt verkocht in poedervorm. Het heeft een licht nootachtige, bijna karamelachtige smaak en bevat voedingsstoffen zoals vezels en wat B-vitamines. Het wordt vaak geroemd als superfood, en verovert dus een plaatsje in de lijst met gezonde ingrediënten. Verwerk maca in een smoothie, lattes of als smaakmaker in bakrecepten zoals bananenbrood of energierepen. Een theelepeltje door je havermout – naast een van deze havermout toppings – kan ook een fijne boost geven.

Spirulina

Een blauwgroene alg die bomvol eiwitten zit en een hoge concentratie antioxidanten bevat. De smaak is uitgesproken (lees: een beetje zee-achtig, want: alg). Meng een snufje spirulina door je rijst voor een onigiri met een funky groene kleur. Of voeg een beetje toe aan een eiwitshake met fruit om die ziltige smaak in balans te brengen.

onigiri-automaat
Bron: Unsplash

Tamarinde

Nog een smaakmaker die je vooral terugvindt in de Aziatische en Zuid-Amerikaanse keuken. Het is een plakkerige vrucht met een unieke, zure smaak en bevat vezels en antioxidanten. Tamarinde werd zelfs tot dé smaak van 2024 benoemd door trendwatchers.
Tamarinde past perfect in pittige curry’s, zoetzure chutneys of als basis voor marinades (denk aan die sticky glaze op tofu of zalm). Ook lekker: een verfrissende tamarindelimonade.

Tamarinde is dé smaak van 2024 (schijnt) - maar wat kun je ermee?
Foto: Unsplash

Hennepzaad

Hennepzaadjes zijn nootachtig van smaak en zitten vol eiwitten en gezonde vetten. Ze zijn bovendien veelzijdiger dan je misschien zou denken en kunnen zowel in zoete als hartige gerechten worden verwerkt. Maak bijvoorbeeld eens een romige hennepzaadpudding met plantaardige melk en een vleugje vanille. Ook mogelijk: strooi ze over salades, smoothiebowls of in je yoghurt. En ken je shichimi togarashi al? Deze verfijnde Japanse smaakmaker bevat maar liefst 7 verschillende kruiden, waaronder – jawel – hennepzaad.

Meer gezonde inspiratie?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.