Fan van pickles? Deze verrassende ingrediënten kun je óók inleggen
Staat jouw koelkast ook vol met potjes pickles (zoetzuur)? Snappen we, wij kunnen ook niet zonder. En goed nieuws voor wie zijn pickle-honger maar niet gestild krijgt: deze verrassende ingrediënten kun je óók kunt inleggen!
Verrassende ingrediënten die je kunt inleggen
1. Ingelegde avocado
Avocado inleggen, zijn we gek geworden? Nee hoor. Dit is vooral interessant bij avocado’s die nog wat te hard zijn om op te eten. Pel ze en snijd ze in schijfjes en leg ze in (bijvoorbeeld met dit recept). Na een paar uur heb je de perfecte topping voor taco’s, hamburgers of loaded nacho’s.
2. Eidooiers
Door eidooiers een tijdje in te leggen, drogen ze een beetje uit, waardoor de buitenkant steviger wordt en de binnenkant kleveriger. Één van de bekendste technieken daarvoor, is om de eidooiers in te leggen in een mengsel van gelijke delen zout en suiker. Hoe langer je ze laat pekelen, hoe steviger de eidooiers zullen worden, tot het moment waarop je ze zelfs kunt raspen boven je gerecht (ook een aanrader!). Die techniek testten wij eerder ook al eens uit.
Ook heel lekker: gebruik in plaats van zout-suiker een mengsel van sojasaus, mirin en kombu. Op die manier nemen de eidooiers de smaken van deze ingrediënten helemaal op. Met als gevolg: een nóg lekkerdere dooier, die barst van de umami. Ideaal voor op rijst of nasi, noodles, ramen of wat je dan ook maar kunt bedenken.
> Lees hier hoe je precies te werk gaat: deze ingelegde eieren in sojasaus gaan je nieuwe verslaving worden
3. Kerstomaatjes
Tomaten kom je niet gauw als pickle tegen. Toch is het een goede manier om kerstomaatjes langer vers te houden en om ze nog meer smaak te geven. Zeker de tomaten die je in de winter koopt (en die minder smaak hebben dan de tomaten in het seizoen) kunnen wel wat extra smaak gebruiken. Lekker bij salades, gewoon als snack, bij de borrel of als topping voor Bloody mary. Klik hier voor een recept.
Tip: prik de tomaatjes altijd in met een prikkertje wanneer je ze inlegt. De kleine openingen zorgen ervoor dat de smaak van het vocht helemaal ín de tomaat kan sijpelen.
4. Mosterdzaadjes
Door mosterdzaadjes in te leggen, krijgen ze een textuur die zal ‘knappen’ in je mond. Ze zijn bovendien ook nog eens zoet, zuur en pittig tegelijk. En dus kun je er heel veel gerechten een oppepper mee geven. Is het daarmee de nieuwe armeluiskaviaar? Misschien wel. Leg ze bijvoorbeeld eens bovenop een gevuld eitje of gerookte zalm. Maar ze zijn ook heerlijk bij vlees of groentegerechten.
> Recept voor ingelegde mosterdzaadjes: ingelegde mosterdzaadjes: hét ingrediënt voor meer textuur
5. Druiven
Ingelegde druiven zijn lekker bij salades, bij vlees of bij romige kazen als ricotta of burrata. Hiervoor kun je je klassieke pekelvocht gebruiken, maar voeg ook naar hartelust je favoriete specerijen toe. In dit recept doen ze dat bijvoorbeeld met een zakje chai-kruiden (uit een theezakje). Geniaal.
6. Mais
Stukken mais inleggen, hoe lekker klinkt dat?! Door ze gedurende lange tijd te pekelen, wordt de mais zacht en knapperig van textuur. Heerlijk bij taco’s of als bijgerecht bij dit Mexicaans stoofvlees. Dit recept van Bon Appétit legt uit hoe het moet.
Tip: voeg wat schijfjes jalapeño toe voor extra pit.