Zag je niet aankomen: deze verrassende ingrediënten kun je óók barbecueën
De hoogtijdagen van de minislavink en supermarkthamburger zijn voorbij; tegenwoordig kijken we verder dan voorgemarineerde spiesen voor een avondje barbecue. Omarmden we eerder al de spitskool en de beer can chicken als hoogtepunt tijdens een zomerse avond in de tuin, inmiddels mogen alle remmen los. Zo ook met de volgende producten. Heb jij er wel ‘s aan gedacht om deze ingrediënten op de barbecue te leggen?
Verrassende ingrediënten voor op de barbecue
We steken het in ieder geval niet onder stoelen of banken: is er een barbecue, dan zijn wij er. Getuige ook deze lijst van de allerlekkerste barbecue gerechten. Naast klassiekere gerechten zijn we dan ook zeker te porren voor een experimentje op de grill. Zo ook onze collega’s van Shondaland. Waar we een paar verrassend lekkere opties tegenkwamen.
Avocado’s
Grote kans dat je wel ‘s een salade met avocado hebt geserveerd tijdens een avondje rondom de barbecue. Maar als ‘t vuur dan toch aanstaat, leg meteen die avocado er eens op. Snijd ‘m in tweeën, smeer er wat mayo of olie op en grillen maar. Lekker om te vullen met salade, of bijvoorbeeld om als bijgerecht te serveren met wat furikake.
Sla
Weer zo eentje die hoogstwaarschijnlijk al als koud bijgerecht in je barbecuerepertoire zat. Maar ook bij sla geldt: minstens zo lekker (of nog lekkerder eigenlijk) als ‘ie regelrecht van de barbecue komt. Snijd romaine, andijvie of radicchio (of spits- of witte kool natuurlijk) in parten of door de helft, besprenkel ‘m met vinaigrette of dressing en leg ze op de grill totdat de randjes bruiner worden.
Fruit (vijgen, meloen)
Dat fruit van de barbecue een goed idee is, mag geen geheim meer zijn. Zo zijn gegrilde ananas, bananen, perziken of peren lekker in zoete en hartige gerechten en daarmee dankbare ingrediënten voor op de barbecue. Maar heb je wel ‘s een vijg gegrild? Snijd ‘m doormidden en leg ‘m op de grill totdat ‘ie de bekende grillstrepen krijgt. Erg lekker door een salade maar ook leuk bij je kaasplank of charcuterie tijdens de borrel.
Oesters
Lekker, zo’n dozijn koude oesters geserveerd op een schaal ijs. Maar we zien ze ook steeds vaker op de menukaart voorbijkomen in gegrilde variant. En dat kan jij thuis ook voor elkaar krijgen. Voeg je favoriete smaakmakers toe, leg ze op de schelpkant open op het rooster, en je zult zien: de rooksmaak geeft die oester nóg meer sterallures.
Polenta
Nog zo’n succesnummer: polenta. Bereid ‘m voor zoals je altijd doet en laat ‘m opstijven in de koelkast, waarna je de polenta in stukken kunt snijden. Leg deze op het barbecuerooster totdat de grillstrepen verschijnen. Ook leuk: wanneer je er geen hartige ingrediënten aan toevoegt kan ‘ie ook erg lekker zijn met wat ijs en gegrild fruit, als toetje dus.
Noten
Gerookte amandelen, verslavend lekker. Waarschijnlijk niet eerder aan gedacht, maar de barbecue is de uitgelezen kans om zelf deze rooksmaak voor elkaar te krijgen. Leg wel iets onder de noten, anders vallen ze gegarandeerd tussen de kolen. Lekker in vele bijgerechten, als snack bij de borrel of over je dessert.