Is ingevroren fruit uit de diepvries écht even gezond als de verse variant?
Als je eenmaal je snapt hoe handig het is om standaard een voorraad diepvriesfruit in huis te halen, is er vaak geen weg meer terug. Maar hoe zit dat met de voedingswaarde bij ingevroren fruit?
Een ontbijt met blauwe bessen, een smoothie met banaan of een handje frambozen om je drankje mee op te leuken: hoé handig is het om dit soort fruit gewoon uit de diepvries te halen? Of het invriezen van groenten wanneer je te veel boodschappen hebt gedaan? Over het nut zal niemand discussiëren, maar is het ook zo gezond als de verse tegenhanger?
Ingevroren fruit en voedingswaarden
Om te achterhalen hoe het zit met de voedingsstoffen in ingevroren fruit, is het interessant om te kijken naar het productieproces. Nemen we dat even onder de loep, dan lezen we dat fruit geplukt wordt op het moment dat het fruit het rijpst is.
Must read: Wist je dat je deze groenten en fruit in z’n geheel kan opeten?
Vlak daarna wordt het fruit al verpakt en ingevroren in een stikstofatmosfeer. Die laatste helpt het fruit om de voedingsstoffen te bewaren dat het normaal gezien op natuurlijke wijze (door blootstelling aan zuurstof) zou verliezen. Aha.
Ingevroren fruit vs. vers fruit
Dankzij bovenstaande methode levert ingevroren fruit dus niet in op voedingswaarden. Je kunt dus gerust stellen dat bevroren fruit nét zo veel vitamines bevat als de verse tegenhanger. En nu wordt het interessant, want uit sommige studies blijkt zelfs dat ingevroren fruit méér voedingswaarden bevat!
Dit vind je misschien ook interessant: Waarom vitamine D onmisbaar is (en hoe je eraan komt)
Dat was het geval voor ingevroren aardbeien (die meer vitamine A bevatten dan verse) en blauwe bessen (die meer vitamine C bevatten dan verse). Dat komt doordat vers fruit vaak geplukt wordt op moment dat het nog niet helemaal rijp is om vervolgens een lange weg af te leggen naar ons bord. Hierdoor gaan veel voedingswaarden verloren.
Ingevroren fruit en het milieu
Toch willen we graag opmerken dat diepvriesvoeding behoorlijk belastend is voor het milieu. Dat komt omdat de producten lang voordat ze in onze vriezer belanden, diepgevroren opgeslagen en vervoerd moeten worden, schrijft de Volkskrant. Dat kost meer energie (en is dus slechter voor het milieu) dan het koelingsproces van vers fruit.
Er zijn dus zowel argumenten die pro als contra pleiten voor ingevroren fruit. Maar één ding is zeker: ingevroren fruit en groenten zijn écht even gezond als de verse variant.
Meer over voeding?
- Ziektes verhelpen met de juiste voeding: deze experimenten zijn het bekijken waard
- Voorkom ongezond snoepen met deze heerlijke healthy snacks
- Bij elke bui past ander eten volgens de voedingspsychiatrie