Melvin Sturm
Melvin Sturm Inspiratie Vandaag
Leestijd: 3 minuten

Bij Infini op Aruba ontdek je de nieuwe smaken van de Arubaanse keuken

Aan de chef’s table van Urvin Croes op Aruba, krijg je een reis over het eiland voorgeschoteld. Verwacht geen gerechten van de oude stempel, maar goed doordachte kunstwerkjes waarbij de chef zijn visie op de toekomst van Aruba deelt. Culy schoof aan bij Infini en proefde de nieuwe smaken van het eiland.

Wie zich verdiept in de culinaire kant van Aruba, wordt al snel vanuit alle richtingen één kant opgestuurd. Of beter gezegd: naar één persoon. Chef Urvin Croes is bezig om de Arubaanse cuisine eigenhandig naar een hoger niveau te tillen.

De op het eiland geboren en getogen chef steekt zijn liefde voor Aruba niet onder stoelen of banken. Hij ontpopte zich door de jaren heen als voorvechter van de Arubaanse keuken, want hij weet als geen ander wat voor moois het eiland te bieden heeft.

Infini // Aruba
Bron: Melvin Sturm voor Culy

Infini geeft een nieuwe kijk op de Arubaanse cuisine

De uitdaging voor een land als Aruba, is dat zo’n beetje alles ingevlogen moet worden. Boter, sla, vlees: you name it en het komt per boot of vliegtuig. Urvin wilde dat niet meer, of in ieder geval beperken. Hij zag boten vol vis voor de kust drijven en verschillende initiatieven voor lokaal geteelde producten die wel een duwtje in de rug konden gebruiken.

En dus zocht hij leveranciers op het eiland die hij – en omgekeerd ook hem – kon helpen. Zoals veel andere plekken heeft de covid-periode zijn impact gehad met als positieve keerzijde dat er allerlei nieuwe initiatieven op gang kwamen. Vanuit die gedachte ontstond ‘Infini’, wat hoe toepasselijk ook ‘eindeloze mogelijkheden’ betekent en dat is precies waar de chef naar streeft.

Van Arubaanse rum tot zuurdesem: hoe Aruba uitgroeit tot culinaire bestemming

In zijn restaurant serveert de chef een 8-gangen menu waarbij hij het verhaal van Aruba vertelt en zijn (nieuwe) kijk op de keuken deelt. Dat begint met een drietal amuses waarbij lokaal geteelde sla (dat veel uitdagender is dan dat het klinkt) de hoofdrol speelt.

Verwacht geen ‘bedje van…’, maar innovatieve bereidingen van lokale producten zoals een tartelette en mini-taco die direct verrassen en de toon voor de rest van het menu zetten.

Infini // Aruba
Bron: Melvin Sturm voor Culy

Producten afkomstig van het eiland

Alles wat kan, komt bij Infini van het eiland. Kruiden als shiso en Oost-Indische kers? Geteeld om de hoek. Desembrood? Uit de garage van een hobbyist. Het kwartelvlees? Afkomstig van de enige teler van het eiland. Zelfs de keramiek wordt op het eiland op heel kleine schaal gemaakt.

Is dat dan per se goedkoper of beter? Niet altijd, maar de chef laat daarmee zien dat hij bezig is met een missie om het eiland een andere richting op te sturen, in de hoop dat anderen zullen volgen.

Infini // Aruba
Bron: Melvin Sturm voor Culy

Nieuwe smaken en technieken

Het hoogtepunt van het diner is de knap gemaakte paté van Koningsoesterzwam, Eikhaas en braam. Hoewel een paté-imitatie het vaak net niet helemaal is, is de Arubaanse creatie een schot in de roos. De vlezige paddenstoelen zijn dusdanig goed bereid dat de textuur en smaken je voor héél even laten afreizen naar Frankrijk.

Eikhaas (ook wel maitake) staat op veel menukaarten: wat is het precies?

Totdat je realiseert dat de geteelde paddenstoelen ‘gewoon’ zijn gekweekt in een loeihete kas om de hoek. Het gerecht komt uit de koker van sous-chef Jeanclaude Werleman die met zijn achtergrond in de patisserie zijn technieken doorvoert naar dergelijke gerechten en daardoor wel vaker weet te verrassen deze avond.

Wie de ontwikkeling van het eiland wil zien en proeven, zit bij Infini op de eerste rij. Dat de mogelijkheden écht eindeloos zijn bewijst de chef met zijn werkwijze en visie, maar misschien nog wel het meest met zijn uitstekende gerechten.

Meer Aruba-inspiratie:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.