Megin Kimmijser
Megin Kimmijser Inspiratie 18 jul 2024
Leestijd: 4 minuten

Olijfolie over roomijs: de ‘trend’ is terug (aangevuld met kaviaar!)

Als je dacht dat olijfolie alleen voor salades en pasta’s was, heb je het mis. Olijfoliecakes en -koekjes: de volle, rijke en tegelijkertijd licht bittere smaak die een kwalitatieve olijfolie heeft, leent zich goed voor zoete baksels. Olijfolie als topping over roomijs, is een combinatie die in Italië en Griekenland al lang wordt geliefd, maar die sinds vorig jaar tot een social media-trend is ontpopt. Wat heet: we zien nu zelfs roomijs met olijfolie en kaviaar…!

Roomijs met olijfolie en zout

In een interview met BBC Radio 1 zei Dua Lipa vorig jaar: ‘chocolade-ijs is niet helemaal mijn ding’. Wat ze wel heerlijk vond? Roomijs met een goede extra vierge olijfolie en een klein beetje zeezout. De video ging viraal en veel creators testten de, voor velen nog onbekende en gekke, combinatie uit.

@bbcradio1

thoughts on @Dua Lipa’s unusual ice cream additions? 👀🍨 #dualipa #dua #dualipavideo #dualipainterview #icecream

♬ original sound – BBC Radio 1

Niet lang daarna maakte ook Tiktok-creator Nara Smith (from scratch) een video over precies dezelfde combinatie, waarna nog meer mensen roomijs met olijfolie en zout uitprobeerden en recenseerden op social media. Sommigen mensen waren lyrisch, anderen sceptisch.

@naraazizasmith

elite combination!! #snacks #latenightsnack #treat #dessert #vanillaicecream #icecream #fypシ

♬ original sound – Nara Smith

TikTok-rijen bij Folderol in Parijs

De wijn- en ijsbar Folderol in het 11e arrondisement van Parijs zette in de zomer van 2023 een olijfolie-ijssmaak op het menu. Folderol werd door TikTok zo bekend, dat The New York Times een stuk over de zaak schreef met als kop: Why might a Parisian wine bar and ice cream parlor hire a bouncer?.

Er vormden zich in de zomer van 2023 heuse TikTok-rijen voor de bar. Vaak kwam het publiek eerder voor een esthetische foto, dan voor het ijs, aldus de eigenaren van Folderol. De stalen coupes met het olijfolie-ijs, al smeltend in de zon, bleven vaak achter op de stoep voor de zaak. Zonde.

@blancaarimany

My fall fit inspired by Ese o Ese new Autumn collection – Soft Life @eseOese 🍷🍨#folderol #fallfashion #OOTD #outfitinspo #foryou #streetfashion #eseoesemuses #paris

♬ Sex and the City (Main Theme) – TV Sounds Unlimited

Culy vraagt zich af: is olijfolie als topping voor ijs en/of als ijssmaak een hype? Of is het echt lekker?

Roomijs met olijfolie en kaviaar?

Nieuw is de combinatie niet. Al jarenlang schenken Grieken en Italianen olijfolie over (room)ijs. De combinatie klinkt misschien gek, maar de rijke, volle en fruitige smaak van een hoogwaardige olijfolie complementeert het romige en zoete van het roomijs op een manier die onverwacht verfrissend is. Het toevoegen van een snufje zeezout, zoals Maldon zout, zorgt ervoor dat de zoete, romige smaak van het ijs nog beter naar voren komt.

7x de lekkerste toppings voor vanille-ijs

The Bear

Chef-kok en The Bear-acteur Matty Matheson bracht onlangs nog meer aandacht naar deze combinatie door erover te vertellen in een interview met talkshowhost Jimmy Fallon. In een restaurant in Copenhagen kreeg hij roomijs met olijfolie en kaviaar voorgeschoteld en sindsdien eet hij niets liever. Het zou zelfs voorkomen in het nieuwe derde seizoen van The Bear (dat vanaf nu te zien is op Disney+!).

Culy deed de test

Roomijs met olijfolie en zout? Daar kunnen de Culy-redacteuren zich wel wat bij voorstellen. Maar roomijs met olijfolie en kaviáár? Dat moest worden geprobeerd. Benieuwd wat onze redacteuren ervan vinden? Check dan de onderstaande video.

Ga jij de combinatie uitproberen? Het dessert is gemakkelijk te maken met ingrediënten misschien al in je vriezer of voorraadkast liggen (behalve kaviaar, dan).

Wil je het ook leuk houden voor je budget, gebruik dan goedkopere ‘kaviaar’ op basis van visbouillon uit de supermarkt, zalmeitjes of vegan kaviaar (check ook zeker de diepvries bij de toko). En bij het nieuwe restaurant Cafe Cenc in Amsterdam, van de eigenaren van Balthazar’s keuken en Bar Parry, staat het dessert op de kaart.

Trend: vegan kaviaar (maar waar is het van gemaakt en wat kun je ermee?)

@culynl

IJs met kaviaar (!) uit TheBear: hoe smaakt dat? Culy deed de test! #kaviaar #ijs #foodtrend #dessertrecipe

♬ Make It Better (Instrumental) – Anderson .Paak

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.