Melvin Sturm
Melvin Sturm Inspiratie 29 jan 2025
Leestijd: 5 minuten

De combinatie die je niet aan zag komen: ijs&wijnbars zijn in opkomst

Het borrelt in de ijs- en wijnwereld, want op steeds meer plekken verschijnen ijs-en-wijnbars. En dat is precies wat je denkt dat het is. Namelijk een plek waar je fantastische wijn drinkt en ijs eet van hoge kwaliteit in een moderne bar. Staan we aan de vooravond van een nieuwe hype?

Foodtrends en -hypes zijn een vloek en een zegen tegelijkertijd. Nooit eerder stelden we ons sneller en meer open voor nieuwe keukens, gerechten en producten. We ontdekken tegenwoordig maar al te graag gerechten uit de Sichuanese keuken, omarmen de cruffin en zwemmen in de tahin.

Tegelijkertijd kan een nieuwe foodhype zó doorslaan dat de lol er snel af is en enthousiasme transformeert tot aversie. Hetzelfde geldt voor concepten. Toen de smashburger zijn comeback maakte ging de vlag uit, verketterden we de mollige tegenhanger en werd er in heel Nederland meer gesmasht dan Mario en Luigi in hun hoogtijdagen deden. Waarbij we inmiddels op het punt zijn beland dat het gevoel van heimwee naar een juicy burger steeds groter wordt.

Een nieuw concept

Het nieuwste concept dat op steeds meer plekken opduikt, komt uit Parijs en kent een bijzondere combinatie: ijs en wijn. Wie de afgelopen jaren de Franse hoofdstad bezocht, kon er eigenlijk niet omheen. Wie zien en gezien wilde worden moest naar Folderol. Deze ijs- en wijnbar kende een vliegende start, schonk unieke flessen wijn, maakte bijzondere smaken ijs en serveerde daarnaast kleine hartige hapjes.

Eigenaren Jessica Yang en Robert Compagnon startten de zaak vanuit hun pure liefde voor ijs en wijn. Zo simpel kan het zijn, maar ze gaven er wel hun eigen invulling aan.

Folderol maakte furore met zijn (inmiddels beroemde) olijfolie-ijs in combinatie met zeldzame -maar niet onbetaalbare – flessen wijn. De zaak werd binnen de kortste keren een hype die uiteindelijk resulteerde in een anti-TikTok-policy en een beveiliger voor de deur om de rust te bewaren.

Parijs, Londen en nu Amsterdam

Het concept van Folderol lijkt inmiddels langzaam de grens over te gaan. Afgelopen december opende in Londen een soortgelijke zaak: The Dreamery.

Hoewel je zou denken dat december niet de meest ideale maand is om een ijsbar te openen, liep het direct storm en zit het zo’n beetje iedere dag ramvol. Ook Amsterdam lijkt eraan te geloven, want gelateria Miuz experimenteert met speciale avonden waarbij ze hun ijs serveren met verschillende wijnen.

De grote vraag is: hoe combineer je ijs en wijn? Het lijkt een combinatie die niet per se voor elkaar gemaakt is, maar het biedt tegelijkertijd ook veel nieuwe mogelijkheden.

“Toen ik dit concept voor het eerst ontdekte snapte ik niet helemaal wat het idee was, moet ik je eerlijk bekennen”, vertelt Cesar Majorana. De schrijver, presentator en parfumeur houdt zich veel, nee, héél veel bezig met wijn en deelt zijn avonturen, ontdekkingen en kennis op zijn socials.

Extreem zoete wijn

Neerlands eerste vinfluencer zat bij Folderol voordat het cool was – no pun intedend – en vind het leuk dat er meer ijs- en wijnbars verschijnen. Niet omdat de combinatie een soort achtste wereldwonder is, maar wél omdat het een groot publiek kennis laat maken met nieuwe manieren om wijn te drinken. “Wanneer je wijn bij ijs drinkt, moet je eigenlijk altijd extreem zoete wijn hebben. En dan heb ik het echt over mier- en mierzoete wijn hè!”

Volgens Cesar moet het zo zoet zijn omdat het anders nooit de wijn kan complementeren. Een andere manier om de combinatie te benaderen, is om het ijs juist meer smoel te geven. Folderol maakt sinds jaar en dag een bittere gelato van olijfolie, waardoor er meer geëxperimenteerd kan worden met de wijncombinatie. “Dat luistert alsnog heel nauw; het betekent niet dat je er ineens alles bij kan schenken. Sowieso is het moeilijk om een goede combinatie te vinden. Ik zou bijvoorbeeld ook nooit een fles champagne opentrekken bij een softijsje van de HEMA; het is al snel hit or miss“, aldus Cesar.

De combinatie van wijn en ijs

Het combineren van ijs heeft dus nogal wat voeten in de aarde. Niet in de eerste plaats door de uitgesproken smaak, maar ook door de temperatuur. De vrieskou heeft invloed op de manier waarop je proeft en hoe de smaken binnenkomen.

Daarom moet je naast hele zoete wijnen op zoek naar fruitige en stevige wijnen die uitgesproken zijn. “Denk daarbij aan een lambrusco die overeind blijft staan of een hele rijpe gewürztraminer, zolang ze maar big en bold zijn!”

Hype of houdbaar?

Volgens Cesar zitten er dus best wat haken en ogen aan het combineren van ijs en wijn, maar minder leuk wordt het daar niet van. De vinfluencer is groot fan het ontdekken van nieuwe manieren om wijn te leren kennen. “De ouderwetse regels gaan er tegenwoordig een beetje vanaf en dat is mooi. Wat ik daarmee bedoel? Dat je standaard wit moet drinken bij vis bijvoorbeeld. Ik ben dol op A-typische pairings.

Geef mij maar een vegetarische kipnugget met een goed glas wijn of een pakje Yum Yum-noedels met Grüner Veltliner; het hoeft allemaal niet zo serieus. Zolang het maar lekker is; hetzelfde geldt voor de ijs- en wijnbars. Je moet niet vergeten dat het concept in Parijs ontstond: een plek waar de inwoners vooral willen zuipen en sigaretten roken. Dat daar dan goed ijs bij wordt geserveerd, is alleen maar mooi meegenomen.”

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.