Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 5 dec 2024
Leestijd: 13 minuten

Culy test: ‘Hot Ones’ naspelen met de hot sauces van Heatsupply

Sriracha, sambal, crispy chili oil, hot honey… Je kunt wel zeggen dat we in het tijdperk leven van pittige sauzen – ofwel hot sauce. Culy sloeg een voorraad gefrituurde kip in, vulde de glazen met melk en testte 7 spannende hot sauces van Heatsupply tijdens een rondje ‘Hot Ones’ spelen op de redactie.

Hot sauce is… wel, hot

Hot sauce is ongekend populair. Naast alom bekende sauzen als sambal, tabasco en sriracha zijn er ook ontelbaar veel andere hot sauces op de markt. Geen foodie die inmiddels niet een aardige collectie flesjes en potjes van het vurige spul in de koelkast heeft staan en steeds meer bekende gezichten verbinden hun naam aan een ‘eigen’ pittige saus. In het buitenland bijvoorbeeld Ed Sheeran en Brooklyn Beckham (de zoon van Victoria en David Beckham) en in ons eigen land Nick Toet en Faberyayo & Sef.

Hot sauce test
Nancy van Batenburg voor Culy

Hot Ones

Ook de zeer populaire YouTube-serie ‘Hot Ones‘ heeft bijgedragen aan de hype rondom heet eten. Voor wie dit programma niet kent: in elke aflevering ontvangt host Sean Evans een beroemde acteur of muzikant – van Ariana Grande tot Pharrell Williams – die vervolgens wordt uitgedaagd om een serie hot sauces af te werken; van mild naar extreem pittig – en dan bedoelen we ook echt extréém pittig. Ze proeven de sauzen op een rijtje van chicken wings en gaan door tot de vlammen hen uitslaan.

De lekkerste sauzen van Hot Ones op een rijtje (en wat je er mee kunt)

Fried chicken met hot sauce
Nancy van Batenburg voor Culy

Pittig adres

Er gaan regelmatig beelden viral van deze celebs die het te kwaad krijgen van al die pittige sauzen, maar wie denkt dat Hot Ones spelen alleen maar kapotgaan inhoudt, heeft het mis. De sauzen zijn echt niet alleen maar heet; ze zijn ontzettend divers, gelaagd en bieden een feest voor je smaakpapillen.

Het pittigste adres voor liefhebbers van hot sauce is in Nederland zonder twijfel Heatsupply. Ze verkopen het meest uitgebreide assortiment aan hot sauces uit de show, maar ook eigen creaties en samenwerkingen met bekende smaakmakers. Elke liefhebber van hot sauce zou eens in deze pittige webshop moeten kijken, want het is een feest om te ontdekken wat er allemaal aan spannende smaken te koop is.

Hot sauces van Heatsupply
Nancy van Batenburg voor Culy

Culy test… zeven pittige sauzen

De Culy-redactie besloot zich te wagen aan een rondje ‘Hot Ones’ spelen en testte zeven bijzondere hot sauces van Heatsupply. We beoordeelden het verhaal achter de saus, het spice level en de smaak en geven je tips over waar ‘ie lekker bij is én voor wie we denken dat ‘ie geschikt is.

Hot honey
Nancy van Batenburg voor Culy

1. Heatsupply’s hot honey

Het verhaal achter de saus:

Hot honey is officieel geen hot sauce, maar wél een pittige saus die de moeite waard is om eens te proberen. In navolging van crispy chili oil is het ten tijde van de lockdown een nogal grote hype geworden. Het past ook helemaal in de foodtrend van ‘swicy‘: gerechten en ingrediënten die zowel sweet als spicy zijn. In eettentjes in Brazilië staan vaak potten met honing op tafel met hele chilipepers erin. Nadat een Amerikaanse pizzabakker dat introduceerde op zijn pizza’s, ging het viraal. Heatsupply maakte een eigen hot honey met bloemenhoning van de beste kwaliteit en habanero-pepers.

Alles over hot honey: de trend uit Amerika (die stiekem uit Brazilië komt)

Spice level: 🌶

Echt niet te heet, je kunt ‘m goed dooreten. Hij heeft een goede balans tussen spicy en zoet; in tegenstelling tot de meeste sweet chili sauces die gewoon zoet zijn. Het brandt een klein beetje na op een prettige manier (heel subtiel), waardoor we ‘m alleen nog maar lekkerder vinden.

Zo smaakt ‘ie:

Wow, wat lekker! Vaak is een hot honey alleen maar heel (vlak) pittig met zoet. Het gebruik van habanero maakt deze hot honey lekker smokey, maar ook fruitig. We proeven ook echt goed dat hier een lekkere soort honing voor is gebruikt, waardoor het bloemige goed naar voren komt. Het past als een malle bij de fried chicken, we blijven maar bijdruppelen. Als je dze hot sauce eenmaal in huis hebt, is de kans groot dat je er zo verslaafd aan raakt dat je het overal op wil doen. Dit moet echt een staple zijn in je koelkast. VEEL lekkerder dan die vermaledijde sweet chili saus, die heb je niet meer nodig.  

Is lekker bij:

Pittige pizza salami, Mexicaanse gerechten (denk aan enchiladas), Kan ook goed bij een borrelplank, als vervanger van normale chilisaus, bij kaas, bittergarnituur of bij tempuragarnalen. Bij Aziatische gerechten, in Aziatische saladedressing… we denken dat zelfs broccoli er nog lekker van wordt. En hoe lekker zou dit zijn in een cocktail, bijvoorbeeld ter vervanging van de tabasco in een Bloody Mary?

Geschikt voor:

Werkelijk iedereen! Een hele toegankelijke saus, die je naar ons idee echt in huis moet hebben. Gooi de oude flesjes sweet chili saus er maar uit.

Hot sauce met ananas
Nancy van Batenburg voor Culy

2. Heartbeat Pineapple Habanero

Het verhaal achter de saus:

Deze hot sauce is afkomstig uit Canada en heeft ananas als prominente smaakmaker. De makers beloven een zoete saus met een zuurtje en een kick van Habanero. Je zag ‘m ook al voorbijkomen in de serie ‘Hot Ones’. Ook leuk: deze hot sauce bevat bier! Er is Sleeping Giant Beaver Duck Session IPA aan toegevoegd.

Spice level: 🌶🌶

Het wordt al meer burn baby burn op de redactie; deze hot sauce heeft een flinke afterburn. De neus gaat ook al een beetje lopen.  

Zo smaakt ‘ie:

Leuk aan zo’n hot sauce-proeverij is dat je ook een variëteit aan (Mexicaanse) chilipepers beter leert kennen. Habanero begint namelijk al een behoorlijk grote favoriet te worden. In deze hot sauce voegt ‘ie een kleine kick toe. Het zuurtje van de ananas maakt ‘m veelzijdig. De pittigheid versus de zoetigheid is ook echt heel mooi in balans. We snappen dat dit een populaire saus is!

De meest gebruikte Mexicaanse pepers op een rij

Is lekker bij:

Taco’s die hoog op smaak zijn om hier tegenop te boksen, want de saus brandt flink. Ook lekker bij vistaco’s, curry’s, bepaalde snacks, hotdogs, tuna melt, pulled pork en andere gerechten met varkensvlees, Surinaamse bara, broodje bakkeljauw. Maar ook bij een stamppotje, zuurkoolstamppot bijvoorbeeld.  

Geschikt voor:

Wel echt voor hot sauce-fanaten, hij is niet heel casual, maar best uitgesproken – daarom vinden wij ‘m top. Ook voor wie wel van een zoetje in zijn hot sauce houdt.

Hot sauce van Heatsupply
Nancy van Batenburg voor Culy

3. The O.G. Hot Sauce

Het verhaal achter de saus:

We hebben hier te maken met de eerste officiële ‘eigen’ saus van Heatsupply. En niet onverdienstelijk: hij won in 2023 de titel ‘Beste Hot Sauce van Nederland 2023’ op Dutch Chili Fest. Hij bevat rode Jalapeño’s en Habanero’s, komijn, gekarameliseerde ui, knoflook en zwarte peper. Dat klinkt als een klassieke Amerikaanse hot sauce zoals je die ook veel tegenkomt in Texas. We zijn benieuwd naar de komijn.  

Spice level: 🌶

De mate van pittigheid valt mee. Hij brandt geleidelijk; eerst rustig, dan wordt ‘ie steeds pittiger, maar daarna blijft ‘ie stabiel. Hij heeft wel een goede kick, maar het brandt niet heel erg op je tong.

Zo smaakt ‘ie:

Je proeft de komijn duidelijk, en deze saus heeft ook een klein zuurtje. Bij de collega’s roept het gelijk assocciaties op met gerechten: “Smaakt naar een goede chili” en “Doet me denken aan linzensoep” wordt er gezegd.

Is lekker bij:

Chili con carne of sin carne, tosti’s, shakshuka vanwege de komijn, gehaktbal, broodje shoarma, ook lekker bij een kaassouflé en – niet alleen vanwege de associatie – linzensoep met een pittige kick. En waarom willen we dit héél graag op een augurk doen om te testen hoe dat smaakt?

Geschikt voor:

Een heleboel mensen, want deze hot sauce is echt nog wel toegankelijk. “Het is de OG, zo heet ie niet voor niks!” Een mooie, allround hot sauce. En: “Deze zou m’n moeder ook nog wel aankunnen.”

Piri-piri hot sauce
Nancy van Batenburg voor Culy

4. Piko Peppers Piko Riko

Het verhaal achter de saus:

Deze hot sauce is gemaakt in ‘piri piri-stijl’. Piri piri is niet alleen de naam van een kruidenmix of saus, maar ook van de peper die zo heet en die door de Portugezen naar Afrika is gebracht. Wij kennen piri-piripepers ook wel als bird’s eye chilies of rawit. Kenmerkend voor piri piri is het gebruik van knoflook, ui, pepertjes en paprikapoeder. Het werd daarna een bekend gerecht uit de Portugese keuken.  Deze hot sauce van Piko Riko is niet alleen bekend van Hot Ones, maar behoort ook nog eens tot de top5 favoriete sauzen van host Sean Evans. Dat is wel even een binnenkomer!

Spice level: 🌶🌶

Bouwt op. In eerste instantie lijkt ‘ie niet heet, maar het komt daarna binnenvallen.

Zo smaakt ‘ie:

Ruikt naar een pizzeria! Er zit bier in deze hot sauce; dat proeven we niet echt, maar het is wel een cool verhaal. De paprika in deze saus komt goed naar voren. Fijn als ze niet zo waterig zijn, dat is deze; een dikke hot sauce.

Culy Homemade: makkelijke kip piri piri schotel met gebakken aardappeltjes en sla

Is lekker bij:

Grappig genoeg vinden we ‘m wel inzetbaar als een soort srirachamayo-vervanger. Heel lekker bij garnalen, gebakken aardappels (net als piri piri), gerechten met friet, kapsalon, dim sum en barbecue-gerechten. En natuurlijk ook bij kipgerechten; het zou een hele lekkere marinade voor kip zijn.

Geschikt voor:

We zouden ‘m alleen al kopen vanwege het etiket. Een fijne hot sauce, waarmee je praktisch iedereen blij zou maken.

Hot sauce van Heatsupply
Nancy van Batenburg voor Culy

5. Queen Majesty Scotch Bonnet Pepper

Het verhaal achter de saus:

De scotch bonnet peper is een hele gemene; vergelijkbaar met de madame Jeanette-peper. En als je die ooit eens per ongeluk voor een aardappeltje hebt aangezien in je roti, weet je dat er met deze peper niet te sollen valt. In deze saus wordt ‘ie gesupport door gember, wat ‘m een unieke smaak geeft met een kruidig tintje. Culy’s Nancy kocht de hot sauces van Queen Majesty al eens bij Heatonist in New York en is fan.

Spice level: 🌶🌶🌶

Al bij het ruiken aan het flesje, merken we: dit is een boze, die peper! Bij het proeven denken we in eerste instantie meer aan een saus dan een hot sauce… tot de spice ineens binnen komt zeilen. Gaat later echt gloeien op je tong.  

Zo smaakt ‘ie:

De eerste twintig seconden heb je dus nergens last van en waan je je in een sausparadijs waar alles rijk en fancy smaakt. De gember brengt het fruitige van de peper naar voren. Echt een hele mooie hot sauce, ruikt alleen al zo lekker. Hij heeft het zurige van piccalilly bijna. Maar piccalilly is wat vlakker zuur, dit heeft allemaal smaaklagen.  We zouden blij zijn als deze bij ons in de koelkast stond; hij is heel breed in te zetten, echt een aanwinst op je hot sauce-plank.

Is lekker bij:

Stamppotten, eieren, Surinaamse gerechten, tafelzuur, broodje hete kip, hamburgers, hot dogs, frites… Waarbij niet?  

Geschikt voor:

Hot sauce-liefhebbers die tevens ook echt foodies zijn. Dit is wel een iets sjiekere saus die je op waarde moet kunnen schatten (qua smaak, niet qua prijs). Ook echt een heel leuk cadeau, alleen al vanwege het mooie flesje.

Hot sauce met maple mushroom
Nancy van Batenburg voor Culy

6. La Pimenterie x Dawson’s Mycelium

Het verhaal achter de saus:

Dit is een bijzonder verhaal: deze saus bevat ‘maple scented mushroom’. Dat moesten we even uitzoeken en wat blijkt: er bestaat een paddenstoelensoort die de geur en smaak van maple syrup (ofwel ahornsiroop) heeft. Vet! Deze hot sauce is een samenwerking tussen twee Canadese hot sauce makers: Dawson en La Pimenterie. Naast die toffe paddenstoel zit er ook pompoen, miso, Habenero en een mix van verschillende pepers in.

Spice level: 🌶🌶

Deze brandt op je tong, maar is alsnog wel goed te doen. De neus begint wel nog wat meer te lopen.

Zo smaakt ‘ie:

Wow! Echt te gek dit. Het ruikt en smaakt naar maple syrup. Opvallend: je denkt dat het zoet gaat smaken. Hij heeft wel die zoete smaak, maar hij is niet zoet; snap je het nog? Is dit een mindfuck van de maple? Het is ook een hele aardse hot sauce met een bak umami.  Echt een onwijs lekkere hot sauce, die alleen maar interessanter wordt; we proeven er steeds weer nieuwe dingen in.

Is lekker bij:

Deze hot sauce is geweldig om vega en vegan gerechten een boost te geven. Restaurant De Nieuwe Winkel** zou hier wel raad mee weten! Het voegt umami toe aan gerechten. Erg lekker bij Japanse gerechten, bij vis, groentesteaks en aardse groenten als pastinaak en aardpeer of Karma Kebab (van knolselderij). We willen dit ook graag eens proeven in een pittige ramen of in zoete broodjes met ahornsiroop.

Geschikt voor:

Mensen die iets bijzonders willen. Zonder te overdrijven is deze hot sauce proeven echt een ervaring.

Carolina reaper hot sauce
Nancy van Batenburg voor Culy

7. Raijmakers Heetmakers Carolina Reaper & Ginger

Het verhaal achter de saus:

Raijmakers Heetmakers is een Nederlands hot sauce-merk dat is opgericht door Heatsupply-oprichters Freek en Stan. Ze willen pittigheid en smaak combineren tot een ‘medicijn’ voor je eten én voor je gezondheid. De flesjes zitten in een kartonnen verpakking met daarop ‘gapers’; vroeger het uithangbord voor apotheken. Er zijn vier smaken van, wij proeven de variant met Carolina Reaper – de voormalig heetste peper ter wereld (hij werd onlangs verslagen door de ‘Pepper X’)- en gember. En ja: we zijn een beetje bang.

Spice level: 🌶🌶🌶🌶

‘Brainbuzzer’; dat klinkt al redelijk heftig. We vinden het ook wat onheilspellend dat ze de tong van het mannetje op de verpakking een kleur hebben gegeven. Zal ‘ie recht op de tong gaan? De saus brandt eerst keihard in je keel, daarna trekt ‘ie naar voren en zijn je tong en tandvlees aan de beurt. Die hitte trekt ook niet weg. Eén van ons krijgt de hik.

Deze saus is wel écht medicinaal: “Mijn neus gaat open! Voor het eerst in drie weken!’. En: “Ik heb weer levensenergie!”. De Culy-redactie kan er weer even tegenaan.

Zo smaakt ‘ie:

Het ruikt naar tomatensoep en Bloody Mary. Daarmee vinden we ‘m nu al perfect voor een cocktail, we durven alleen niet te voorspellen of je de avond doorkomt. Ook umami is weer rijkelijk aanwezig. Deze saus is ook ideaal als je ziek bent of keelpijn hebt; werkt beter dan sterkedrank!

Is lekker bij:

Lastig, we vinden ‘m te heet om ergens mee te combineren – tenzij je wel een bord hete noodles aankan. Wel echt heel lekker, de saus is superheet maar heeft een aantrekkingskracht waardoor je ‘m wel door wil blijven eten. Voor ons is er dus maar één perfect vehikel denkbaar: gefrituurde kip!

Geschikt voor:

Waaghalzen, échte hot sauce-fans en iedereen die wel even een opleving kan gebruiken.

Ben je wel een heatfreak? Al deze sauzen zijn te koop in de webshop van Heatsupply.

Fried chicken met hot sauce
Nancy van Batenburg voor Culy

Meer over hot sauce:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.