Wat is ‘horsmakreel’ en wat is het verschil met gewone makreel?
Steeds vaker staat nu ook de horsmakreel op het menu van restaurants. Hoewel de naam van de vis op de gewone makreel lijkt, zijn er grote verschillen te ontdekken tussen deze vissen. Culy zocht het uit.
Het verschil tussen horsmakreel en gewone makreel
Wat is horsmakreel?
Horsmakreel is een roofvissoort die behoort tot de familie van de baarsachtigen. Deze vis is te vinden in de Atlantische Oceaan, de Middellandse Zee en de Zwarte Zee. Horsmakreel staat ook bekend onder de namen ‘jack’ en ‘scad’, afhankelijk van de regio.
De vis heeft een slank, torpedovormig lichaam en is te herkennen aan de laterale lijn, een zenuw in de vorm van een lijn op het lijf van de vis die van kop tot staart loopt.
Kenmerken van horsmakreel
Horsmakreel onderscheidt zich door zijn stevige, witte vlees en milde smaak. De vis heeft een enigszins vlezige textuur die doet denken aan tonijn.
Waar gewone makreel vaak gerookt of gegrild gegeten wordt (bij Carstens Brasserie aten we ooit een lekker gerechtje van gegaarde horsmakreel met spitskool en dennentoppen), is de horsmakreel door zijn textuur en delicate smaak ook lekker om rauw te eten. Bijvoorbeeld in een ceviche, of in horsmakreel tataki, wat vaak wordt gegeten met versgeraspte gember en fijngesneden lente-uitjes.
Marinus Noordenbos, eigenaar en chef van het geliefde visrestaurant Hokkai Kitchen in IJmuiden zegt hierover: “De horsmakreel (Aji) is de vis waar het bij Hokkai allemaal mee begon. In Japan kent iedereen dit visje en wordt hij vaak gegeten bij het ontbijt, maar in Nederland heeft hij een mindere (of zelfs geen) reputatie. Heel jammer, want de vis zelf is ongelofelijk delicaat en lekker.”
5 vragen aan Marinus Noordenbos: ‘Japanse snijtechnieken hebben enorme invloed op de smaak’
Wat is gewone makreel?
De gewone makreel is overvloedig aanwezig in de noordelijke Atlantische Oceaan en wordt vaak aangetroffen langs de kusten van Europa en Noord-Amerika. Makreel is een belangrijke commerciële vissoort, gewaardeerd om zijn rijke, olieachtige vlees en sterke smaak.
Kenmerken van gewone makreel
Gewone makreel heeft een gestroomlijnd lichaam met opvallende, glanzende, blauwgroene strepen. Het vlees is vetrijk, wat zorgt voor een uitgesproken, volle smaak. Deze vis is bijzonder populair in gerookte vorm, maar kan ook worden gebakken, gegrild of gestoomd. Als sashimi wordt deze vis meestal niet gegeten.
Verschillen tussen horsmakreel en gewone makreel
- Uiterlijk: Een van de meest zichtbare verschillen tussen deze twee vissen is hun uiterlijk. Horsmakreel heeft een meer torpedovormig lichaam en een scherpe laterale lijn, terwijl gewone makreel een gestroomlijnder, gestreept uiterlijk heeft.
- Smaak en textuur: Horsmakreel heeft een mildere smaak en een steviger, vleziger textuur die doet denken aan tonijn. Gewone makreel daarentegen heeft een rijkere, olieachtigere smaak en een zachter vlees.
- Gebruik in de keuken: Hoewel beide vissen veelzijdig zijn in de keuken, wordt gewone makreel vaak geroemd om zijn smaak wanneer gerookt of gegrild, terwijl horsmakreel populair is in rauwe bereidingen zoals sashimi, of simpelweg gebakken of gegrild.
- Voedingswaarde: Beide vissoorten zijn voedzaam en rijk aan omega-3-vetzuren, maar de gewone makreel heeft doorgaans een hoger vetgehalte dan horsmakreel.
Trend: alles over hamachi, de vis die plots op elke menukaart staat
Meer lezen over deze vissoorten?
- Bij Sjefietshe in Amsterdam eet je goddelijke ceviche op z’n Amsterdams
- Culy Homemade: broodje makreel met frisse dillesaus
- Video: zo maak je Surinaamse makreel met boemboe zoals bij Warung Rosie’s