Van varkenshaas tot vis of vegan: de lekkerste hoofdgerechten voor kerst
Wat wordt hét pronkstuk dat we met kerst op tafel gaan zetten? Of je nu klassiek voor vis of vlees gaat, of liever een vegetarisch of vegan hoofdgerecht serveert: opties genoeg. We hebben ze in één handig overzicht gezet.
Wij bieden je alle inspiratie voor een overheerlijk hoofdgerecht! Je hoeft alleen maar te klikken op de links hieronder voor de lekkerste recepten. Enne… je mag er ook best meerdere tegelijk maken hoor. Maak de porties dan gewoon wat kleiner en noem het shared dining.
De lekkerste hoofdgerechten voor kerst
Klassiek met kerst is de varkensrollade, varkenshaas, beenham of een mooi stukje wild (hert of eend). Maar koken met minder gewild vlees, zoals bavette of kalfswangen is ook eens tof én duurzamer. En voor wie een enorm braadstuk op tafel wil zetten, is er natuurlijk nog de kalkoen, de porchetta of de pineapple-honey glazed ham.
Hoofdgerechten met vlees
- Varkensrollade met appels, cider & gebakken aardappeltjes
- Boterige gebraden kip voor Kerst
- Geglaceerde beenham met Bourbon
- Porchetta met rozemarijn, salie en sinaasappelrasp
- Kerstige eend met sinaasappel
- Eendenborst met portsaus (en nog veel meer lekkers)
- Wildste-zwijnenragú met knoflook & citroengremolata van Jamie Oliver
- Bavette met portsaus en geroosterde sjalotten
- Varkenshaas met een korstje van pistachenoten
- Varkenshaas met venkelsalade en geroosterde druiven
- Pineapple-honey glazed ham van de barbecue
- Snelle boeuf stroganoff met luciferaardappels van Guus Meeuwis
- Stoofpotje van buikspek, spekblokjes & paddenstoelen met room, cider & peterselie
- Gegrilde varkensentrecôte met linzen, mosterd en witlof (van Sergio Herman)
- Karbonaadjes met cranberry en bruine suiker
- Gevulde kiprolletjes
- Gestoofde kalfswangen
- Hertenbiefstuk met wilde bosbessenjus
- Hertenbiefstuk met rode wijnsaus en aardappelpuree
- Saltimbocca: kalfsoester met salie en parmaham
- De perfecte gevulde kalkoen uit de oven
Hoofdgerechten met vis
Liever een wat lichter hoofdgerecht? Dan is vis altijd een goede keuze. Van een groot stuk zalm op z’n Aziatisch of juist gemarineerde gerookte zalm: eigenlijk kun je heel veel kanten op. En ook coquilles blijven natuurlijk favoriet met kerst.
- Vis op z’n Aziatisch: gegrilde zalm met sticky tamarindesaus
- Kabeljauw met beurre blanc
- Kabeljauw met zeekraal en Noilly Prat saus
- Coquilles met zeekraal en pancetta
- Coquilles in ham met doperwtenpuree
- Feestdagenvis: gemarineerde gerookte zalm van Bart van Olphen
- Tarbot a la Toscanini
- Zeebaars met venkel en aardappelsalade
- Zeeduivel met romescosaus en gebrande prei
- Mosselsoep met garnalen, saffraan en zeekraal van Janny van der Heijden
- Gegrilde garnalen met een basilicum-tuinbonenpuree
- Een heerlijk (en makkelijk!) recept voor gamba’s in Pernod
- Coquilles met hazelnootboter
- Heerlijke vispakketjes uit de oven en papillotte
- Rogvleugel met beurre-noisette-kappertjessaus van De Worsten van Babel
Vegetarische hoofdgerechten voor kerst
Vegetarische hoofdgerechten zijn er genoeg te verzinnen! Van feestelijke terrines tot aan hasselback pompoen, steaks van groenten, gratin of toffe, gepofte groenten uit de oven (lekker met zelfgemaakte kruidenboter!). Leef je uit.
- Feestelijke terrine van bietjes en geitenkaas
- Bloemkoolpuree met gebakken paddenstoelen en pastinaak
- Hasselback pompoen met maple syrup en chilipeper
- Geroosterde aubergines met yoghurt & granaatappelpitjes
- Risotto met pompoen en bitterkoekjes
- Rodekoolsteaks met pastinaakcrème en kruidkoek-croutons
- Spiraal ratatouille van de enige echte Matt Preston
- Hele geroosterde romanesco met beurre noisette en pistache
- Bloemkool uit de oven van Jamie Oliver
- Quiche met biet & Brie de Meaux
- Gepofte aardappels met ei en tonnatosaus van Ottolenghi
- Gepofte knolselderij met hazelnootpesto en hangop
- Gnudi (ricottaballetjes) met cantharellen en salie
- Plaattaart met peer, blauwe kaas en walnoot
- Pompoengratin met salie en Parmezaanse kaas
- Geroosterde, ingelegde knolselderij met een zoete chilidressing van Ottolenghi
- Portobellosteaks met puree van limabonen uit de nieuwe Ottolenghi
- Gevulde tomaten met couscous en halloumi
- Auberginerolletjes met spinazie & mozzarella
- Vegetarische paddenstoelenlasagne van Ottolenghi
- Gevulde flespompoen met Gorgonzola en rode uienchutney
- Paddenstoelensoep met brood van Jamie Oliver
Veganistische hoofdgerechten voor kerst
De laatste jaren is er ook steeds meer vraag naar veganistische hoofdgerechten voor kerst. Maak bijvoorbeeld een spannende risotto met bier en paddenstoelen, geroosterde koolrabi met sesamdressing of een vega(n) pastei. Ook goed om te weten: sommige vegetarische hoofdgerechten hierboven kun je ook heel makkelijk vegan maken door zuivel of kaas te vervangen door een plantaardig alternatief.
- Geroosterde koolrabi met sesamdressing
- Geroosterde pastinaak met simpele Mexicaanse mole en salsa
- Vegetarische pastei met zoete aardappel en paddenstoelen
- Spannende crispy Peking tofu (een vegan variant van Pekingeend)
- Vegan pastinaaksoep met knoflook (voor kerst!)
- Risotto met bier, paddenstoelen & pindakruim
- Soep met kikkererwten en kastanjes
- Romige polenta met paddenstoelen en tijm
- Pompoen met roodlof, hazelnoten & rozemarijn van Gill Meller
Meer voor kerst?
- Zet je komende kerst kalkoen op tafel? Dit is waarom die van Qalkoen de áller lekkerste zijn
- Kerstdiner bestellen? Dit zijn de kerstdiners van toprestaurants voor thuis
- Bijzondere feestdagen: dit zijn de culinaire kersttrends van 2020