5 dingen die je nog niet wist over nieuwe haring – ofwel de Hollandse Nieuwe
Hij is er weer: de Hollandse Nieuwe. Stap op de fiets en ga gauw een harinkie happen bij de dichtstbijzijnde visboer. Want je weet; vis en visite blijven drie dagen vers. Althans, gelukkig kunnen we van de nieuwe haring een stuk langer genieten. Wij verzamelden 5 dingen die je nog niet wist over de nieuwe haring – maar toch echt even wil weten.
Want waarom eten we die Hollandse Nieuwe toch altijd staand en laten we ‘m van boven ons bekkie in glijden?
1. Hollandse Nieuwe eet je staand
Het is zo’n traditioneel Hollands beeld, iemand bij een viskraam die een haring van boven in z’n mond laat zakken. Maar waarom eten we de Hollandse Nieuwe toch op deze typische manier? Want naast dat ‘t er leuk uit ziet en ‘a fun experience’ is voor toeristen, is het toch vast ook nuttig? Ja!
Doordat je de haring langzaam in je mond laat zakken, verspreidt de smaak zich beter door de gehele mond en langs álle smaakpapillen. Je hebt dus de volledige 4D-ervaring. Daarnaast zegt men dat wanneer je de haring laat zakken, dat voorkomt dat er graatjes blijven steken. En we geven toe: we kunnen ons de laatste keer dat een Hollandse Nieuwe graatjes bevatte – en we er last van hadden – niet herinneren.
2. Niet elke haring is een Hollandse Nieuwe
Zoals Parmezaanse kaas pas Parmezaanse kaas is als ‘t aan strenge eisen voldoet, is Hollandse Nieuwe pas een Hollandse Nieuwe als het voldoende vet en melkzuur bevat. Dit is ook waarom de haringen in het voorjaar worden gevangen. Ze hebben dan het optimale vetgehalte, tussen de 18 en 20%.
Ook komt de term maatjesharing vaak voorbij in een adem met de Hollandse Nieuwe. En in principe zijn die twee hetzelfde. Enkel mag een haring alleen Hollandse Nieuwe worden genoemd in de periode vanaf de vangst tot 30 september. Hierna spreek je over maatjesharingen.
3. De haringvangst kan vertraging oplopen
Misschien ben je een echte haringfan en was ‘t je dit jaar al opgevallen: Vlaggetjesdag was dit jaar voor het eerst sinds 2015 ook later dan normaal. De trage start van het haringseizoen had te maken met het vetpercentage van de haringen, ze wilden maar niet spekken.
Dit komt volgens experts door de weinige zonuren in het voorjaar. Hierdoor zat er weinig plankton in de zee en konden de Hollandse Nieuwen zich niet goed vol eten en dus op dat beslissende vetpercentage komen waarna ze gevangen mogen worden.
4. Kaken, vriezen en het hele jaar genieten
Denk je dat jouw Hollandse Nieuwe die je in oktober eet, net vers uit de zee komt? Dan moeten we je wakker schudden. Deze komt uit de diepvries en dat is in het geval van haring niks raars. Zodra alle Hollandse Nieuwen worden gevangen (dit gebeurt in een periode van zo’n zes weken) worden ze gekaakt. Hierbij worden de organen en kieuwen verwijderd. Dit verlengt de houdbaarheid van de vis en zorgt voor een lekkere smaak.
Hierna worden de haringen een beetje gezouten en daarna direct ingevroren. Allemaal! Zo kun jij vanaf begin juni het hele jaar door genieten van een Hollandse Nieuwe. Tip: eet de Hollandse Nieuwe ook eens een keer een paar maanden na de vangst. Je zult merken dat de vis zelfs iets voller van smaak is.
5. Andere plek, andere smaak
Hollandse Nieuwe staat bekend om die unieke, zachte umamismaak, maar wist je dat de smaak van de haring varieert afhankelijk van de vangplek? Haringen die in de Noordzee worden gevangen zijn mild en romig, maar haringen uit de Oostzee (zoals de Deense of Zweedse haring) zijn een stuk zouter en voller.
Dit komt door een verschil in voeding en leefomgeving van de haringen. Ga je op vakantie naar een plek waar je haring kunt eten, proef ‘t dan zeker eens en vergelijk de smaak met ‘onze’ Hollandse Nieuwe.
De Hollandse Nieuwe is er weer! Daarom: 5 x recepten met haring