Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 10 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Alles over Japanse Hojicha thee: laag in cafeïne én goed voor je gezondheid

We zien ‘m op steeds meer plekken verschijnen en we begrijpen wel waarom: Japanse Hojicha thee is verfijnd van smaak, heeft zo z’n gezondheidsvoordelen en onderscheidt zich van andere theesoorten. Maar wat is Japanse Hojicha thee nou eigenlijk precies?

We vertellen je er alles over.

Alles over Japanse Hojicha thee: laag in cafeïne én goed voor je gezondheid

Na sencha en matcha is het alweer zo’n smaakvolle thee die andere soorten doet verbleken.

Afkomst

Hojicha is een verzamelnaam voor geroosterde theebladeren, of het nou uit Sencha, Bancha, or Kukicha komt. In tegenstelling tot andere Japanse theesoorten, zijn we deze keer iets minder late tot the party. Waar andere Japanse theesoorten al honderden jaren geleden zijn ontwikkeld, is Hojicha ‘pas’ in de jaren 20 van de 20ste eeuw in Kyoto geïntroduceerd. Na de Tweede Wereldoorlog ging de groene thee ook de landgrenzen over.

Hojicha thee

Maar wat is het nou precies? De thee heeft een nootachtige, geroosterde en zoetige smaak. Waar andere theebladeren na de oogst worden gestoomd om oxidatie te stoppen, worden de bladeren van Hojicha thee op hoge temperatuur geroosterd – de naam Hojicha komt dan ook van een Japans werkwoord dat ‘roosteren’ betekent. Het geeft de thee een licht tot roodbruine kleur en een rokerige smaak. Ook de cafeïne en tannines verminderen door dit proces.

Voordelen

De thee zit hoog in de antioxidanten, wat dan weer goed is voor onder andere je cholesterol, bloeddruk en spijsvertering. Kleine disclaimer: de thee verricht geen wonderen natuurlijk. Wél fijn: het bevat zo weinig cafeïne dat het zich uitstekend leent voor het moment vlak voordat je naar bed gaat.

Bereiding

De bereiding is niet al te ingewikkeld, wél kan de temperatuur veel invloed hebben op de smaak. Het advies luidt dan ook om het water tot rond de 90 graden te verwarmen en de bladeren ongeveer 30 seconden te laten trekken. Door het lage tannine-gehalte zal de thee niet snel bitter smaken.

Variaties

Net zoals matcha vinden we Hojicha terug in de meest uiteenlopende producten: van KitKats tot bagels en van donuts tot ijs. De thee is ook in poeder te verkrijgen. De smaak hiervan is lichter met subtiele cacaotonen. Hojicha poeder lost sneller op dan de bladeren in moeten trekken, is minder gedoe dus eigenlijk. Benieuwd geworden? Check de Japanse specialiteitenwinkel of de toko, wij kopen ‘m bijvoorbeeld bij Tjin’s.

Meer over Japanse thee:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.