Sla deze op: hoe lang moet je een ei koken (van hardgekookt tot zachtgekookt)?
Het is de perfecte side dish bij een zondagsontbijt, een snack voor fanatieke sporters en het lievelingstussendoortje van (bijna) elke viervoeter. We hebben het natuurlijk over het gekookte ei. Maar hoe lang moet je een ei koken tot ‘ie perfect hardgekookt of zachtgekookt is? Wij verzamelden alle feiten in dit uitgebreide ei-dossier.
En dat betekent: nooit meer een te hard eitje voor bij je soldaatjes op zondagochtend!
Eieren bewaren
Maar eerst: hoe moet je eieren eigenlijk bewaren? Het is een eeuwenoude discussie. De een pleit voor een koude koelkast, de ander bewaart ze op het aanrecht bij kamertemperatuur. Voor eens en voor altijd: beide scenario’s zijn oké! Het ligt er alleen aan wat je met de eieren wil doen.
Wil je je eieren gebruiken om mee te bakken, in bijvoorbeeld beslag of deeg, dan doe je er goed aan om ze op kamertemperatuur te bewaren. Koude eieren zijn vaak niet bevorderlijk voor een goed bakproces, door de temperatuurverschillen.
Wil je de eitjes bakken of koken? Dan kun je ze prima in de koelkast bewaren.
Waarom staan eieren in de supermarkt niet in de koelkast?
Nog zo’n vraag waar zelfs de grootste Triviant-fan niet direct een antwoord op heeft. Want hoewel het Voedingscentrum aanraadt eieren in de koelkast te bewaren, staan ze in de supermarkt gewoon buiten de koeling.
Dit heeft alles te maken met condens en bacterievorming op de schil van je ei. Gaat het over eieren, dan spreken we al gauw van salmonella, e-coli en andere enge bacteriën. Zodra zich condens vormt op je ei, kunnen bacteriën blijkbaar sneller hun gang gaan.
Hierom staan eieren in de supermarkt niet in de koeling. Zou je ze er dan uithalen, naar huis vervoeren en daar uitpakken, zouden de eieren al voorzien zijn van een laagje condens. Het is dus beter om de eieren vanuit kamertemperatuur de koeling in te doen dan telkens voor schommelingen in temperatuur te zorgen. Weer wat geleerd!
Eieren koken: de basis
Een eitje koken, het is waarschijnlijk één van de eerste dingen die je in de keuken hebt geleerd. Toch blijft een ei koken altijd een dingetje. De ene keer is ‘ie bij 5 minuten te zacht, de andere keer te hard.
Het begint allemaal bij de basis. Zo doe je er – zeker wanneer je eieren uit de koelkast komen – goed aan je ei in te prikken met een eierprikker. Dit zorgt ervoor dat de grote temperatuurverschillen niet uitmaken en je ei minder snel barst.
Let daarnaast op wanneer je verse eieren en eieren uit de koelkast gebruikt. Deze hebben altijd een minuutje langer nodig in het kookproces.
Eieren koken: zó doe je dat
Laten we voordat we beginnen even de spelregels uitleggen, zodat iedereen min of meer dezelfde resultaten krijgt.
Ten eerste: eitjes leg je het best direct in kokend water – niet in koud water dat je opwarmt, dus. Dit is omdat langzaam gegaarde eitjes sterker aan de binnenkant van de schil zouden hechten, waardoor je ze lastiger kunt pellen. Voeg ook een snuf zout toe aan het water. Mocht je ei dan barsten, dan stolt het eiwit sneller en blijft er nog wat over van de rest van het ei.
Ten tweede: zorg dat je een bak koud water hebt klaarstaan om de eitjes te laten schrikken na het koken. Niet alleen zorg je er zo voor dat ze makkelijker te pellen zijn, je voorkomt ook dat ze doorgaren. Oja, en je brandt je vingers niet bij het pellen. Ook wel fijn.
Ten derde: wij gaan uit van kippeneieren van gemiddelde grootte. Maat M, dus. Zijn je eieren kleiner of groter, dan kan de kooktijd en dus het resultaat verschillen.
Hoe lang kook je een ei?
We zetten de kooktijd en het resultaat voor je op een rij:
5 minuten: nét gestold, nog enigszins zacht eiwit en een geheel vloeibare dooier. Perfect om je soldaatjes in te dippen, wel lastig om te pellen.
6 minuten: iets steviger eiwit en een vloeibare dooier. Perfect voor als je een zachtgekookt eitje op een salade of broodje wil doen.
7 minuten: stevig eiwit en een ‘jammy’ dooier, zoals ze dat in het Engels zo mooi noemen: niet vloeibaar, ook niet hard. Perfect voor in je ramen, bijvoorbeeld, als je geen tijd hebt om sojasaus-eieren te maken.
8 minuten: een nét hardgekookt eitje, maar wel nog met een smooth dooier met een zacht midden. Lekker voor bijvoorbeeld romige eiersalade.
9 – 10 minuten: een hardgekookt ei met gestolde dooier. Beter snijbaar, dus perfect om in plakjes op een sandwich te doen.
12 – 15 minuten: zeer stevig, bijna rubberig eiwit en een harde, korrelige dooier. Per ongeluk te lang gekookt? Met een goeie klodder mayo maak je er in no time een heerlijke eiersalade van.
Tip: heb je hele kleine eieren, reken dan een minuut korter en bij grote of zelfs extra grote (die waarbij je soms twee dooiers hebt) een minuut tot twee minuten extra.
Makkelijk eieren pellen
Eitje gekookt? Dan rest enkel nog het pellen voor je eraan kunt beginnen. En dat laatste aspect kan nog weleens het bloed onder je nagels vandaan halen.
Een vel op je ei, schilletjes die een deel eiwit mee trekken, de traagheid: eieren pellen is altijd wat. Laat je eieren daarom goed schrikken zodra ze de juiste kooktijd hebben bereikt. Dit doe je door ze zo’n 10 seconden onder ijskoud water te kouden. Het koude water stopt het kookproces en zo garen ze niet verder door.
Moet je veel (harde) eieren in één keer pellen? Buts ze dan een aantal keer op je aanrecht en pel ze daarna onder water in een kom. Je zult zien dat – doordat het water zich een weg baant onder de schil – de eieren zich veel makkelijker laten pellen.
De lekkerste recepten met eieren in de hoofdrol (van omelet tot eggs benedict)