Oplossing voor te ‘natte’ lasagne uit de oven
Een veel gehoord probleem bij het maken van lasagne is dat deze vaak ‘nat’ uit de oven komt. Hij kan er nog zo mooi uit zien in de schaal, maar het moment dat je probeert een stuk eruit te halen, drijven de pastavellen van de saus en valt het vaak als een grote berg rommel op je bord. En dan hebben we het nog niet eens over het snijden van een klein stukje met vork en mes.
Culy ging op zoek en zocht uit hoe het komt dat dit zo vaak gebeurd, en hoe we dit pasta-probleem kunnen oplossen. Wat blijkt: het probleem zit ‘m (logisch eigenlijk) in een te veel aan vocht.
Wat kan je er tegen doen:
– Droog de lasagnevellen. Gebruik je vellen die je van tevoren moet koken? Dep ze dan droog met een theedoek voordat je de lasagne zelf maakt. Dit scheelt al een flinke lading aan vocht.
– Giet de groenten af. In sommige recepten wordt er gebruik gemaakt van lagen groenten als spinazie, heerlijk! Het enige probleem hiermee is, dat het veel water bevat. Laat je groenten daarom na het bakken of koken nog even in een vergiet liggen, of druk desnoods het vocht eruit met de bolle kant van een lepel.
– Kook de saus in. De meeste lasagnes die worden gemaakt, zijn op basis van bolognesesaus. Wanneer deze te waterig is, wordt ie gegarandeerd te nat. Kook daarom je saus in zodat deze wat dikker wordt.
– Laat de lasagne rusten. Hoe langer je wacht met aansnijden, hoe steviger de saus en uiteindelijk de lasagne zelf worden. Wacht dan ook een kwartiertje voordat je ‘m aansnijdt, en laat hem in die tijd onder aluminiumfolie rusten.
Trek gekregen? Dat begrijpen we. Dit zijn onze favo recepten op een rijtje:
Spinazielasagne met citroenricotta en geitenkaas