Dit zijn de favoriete pannen van Gordon Ramsay en wij hebben ze uitgebreid getest
Pannen met anti-aanbaklaag? Veel chefs verafschuwen ze door de krasgevoelige teflonlaag die schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Het Amerikaanse merk HexClad fabriceert pannen mét anti-aanbaklaag, maar zonder het gebruik van teflon. Maar zijn ze fijn in het gebruik? Culy probeerde ze een aantal weken uit.
Het blijkt een concept dat (beroemde) chefs wél aanspreekt, want niemand minder dan Gordon Ramsay is groot fan van het pannenmerk. Hij noemt het merk de ‘Rolls Royce’ onder de pannen en gebruikt ze zelfs in zijn restaurants. Dat legt de lat hoog. En hoewel het Amerikaanse merk al aardig voet aan de grond heeft in het thuisland onder professionele chefs en gepassioneerde thuiskoks, is het merk in Europa minder bekend.
Unieke combinatie van rvs en anti-aanbak
HexClad gaat daarom overzees met hun pannen en probeert nu ook Europa te veroveren. Wat het merk -naar eigen zeggen – uniek maakt is dat ze ‘hybride pannen’ ontwikkelen. Dat wil zeggen dat ze gemaakt zijn van roestvrijstaal en allemaal een anti-aanbakoppervlak hebben. Het meest in het oog springend is het zeshoekige ruitjespatroon dat iedere pan heeft. Het zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling en voor het anti-aanbak-effect.
Het ruitjespatroon wordt met een speciale laser in de pannen gebrand en heeft een magnetische stalen bodem. Hierdoor kun je de platen op zowel gas als inductie gebruiken.
Welke pannen moet je hebben? Met deze must-haves zit je goed
Krasbestendig materiaal
Door het roestvrijstalen ontwerp kun je volgens het merk ‘gewoon’ metalen gebruiken in je pan. Je hoeft dus niet voorzichtig te doen met siliconen spatels of houten lepels om door je pan te roeren. Nee, het gebruik van metalen tangen, vorken of spatels wordt zelfs gestimuleerd.
Het voelt tijdens het testen ongelofelijk tegenstrijdig om in de pan te gaan met dergelijke materialen, maar uiteraard willen we het voor deze test allemaal kunnen afvinken. En wat blijkt? Er blijft geen krasje achter in de pan. Vaak zie je bij pannen met een anti-aanbaklaag direct beschadigingen in de laag die daardoor schadelijke stoffen kunnen afgeven met de welbekende gezondheidsrisico’s tot gevolg.
Het principe werkt hetzelfde als bij een roestvrijstalen pan, maar dan met het effect van een anti-aanbaklaag. We zijn positief verrast door het krasbestendige materiaal.
De pannen kunnen ook nog eens loeiheet worden. Twee van de drie pannen die we testen bevatten een glazen deksel. De pannen zelf kunnen een temperatuur verdragen tot ruim 250 graden Celsius, terwijl de deksels tot 200 graden mee de oven in kunnen.
Inbranden en schoonmaken voor gebruik
Om de pannen optimaal te gebruiken, dien je ze eerst gebruiksklaar te maken. Dat doe je door ze twee minuten in te branden op middelmatig vuur. Vervolgens breng je een minimale hoeveelheid neutrale olie aan en laat je ze nog eens twee minuten staan.
Goed schoonmaken is overigens geen overbodige luxe bij de pannen. Pas na vijf (!) keer grondig soppen geeft de pan geen vuil meer af dat in de fabriek is ontstaan tijdens het productieproces. Dat wil je niet in je eten hebben en hoewel in de beschrijving staat dat het na zo’n drie keer wassen verwijderd zou moeten zijn, is het aan te raden het nog een paar keer extra te herhalen tot de pan echt helemaal schoon is.
Culy doet de test
Als eerste testen we de 30 cm Hybrid Griddle Pan. Deze platte pannenkoekenpan kost € 159,- en is de enige pan die we testen zonder deksel. De pannen zijn flink aan de prijs en binnen de hele collectie is er geen pan te vinden die onder de € 135,- euro is. Het zijn bedragen die de meeste (hobby)koks niet iedere maand uitgeven aan nieuwe pannen. HexClad belooft voor die prijs daarvoor wel een levenslange garantie én een pan die niet kapot te krijgen is.
Achter krasbestendig hebben we al een groen vinkje kunnen zetten, maar hoe zit het met het bakgemak? Dat is in het begin wennen. Doordat de pan de hitte extreem goed verdeelt, hoeft je hittebron veel minder hoog te staan dan je bij andere pannen gewend bent.
Zo bakken we in de pannenkoekenpan deze flensjestaart, maar duurt het even voordat we de pan doorhebben. Door te spelen met de temperatuur hebben we na een paar pogingen de juiste temperatuur te pakken die dus helemaal niet hoog hoeft te staan om voldoende hitte in de pan af te geven.
Culy Kids: flensjestaart in alle kleuren van de regenboog (+ een handig basisrecept!)
En die aanti-aanbaklaag?
Uitdaging twee is het gebruik van de anti-aanbaklaag. Deze blijkt namelijk vanaf het eerste moment zo goed te zijn dat het lijkt alsof het flensjesbeslag op een natuurlijke laag olie drijft. Bij de eerste paar pogingen voegen we nog wat olie toe in de pan, maar dat blijkt overbodig. Het beslag bindt niet en er ontstaat eerder een kaiserschmarrn dan een flensje. Na een aantal pogingen zonder extra vetstof, danst de crêpe in de pan als een kunstschaatsster op een verse ijslaag.
Dan naar het bakken van vlees. We maken smashburgers in de pan. Normaal gesproken gebruiken we hiervoor een pan van roestvrijstaal zodat we de perfecte maillardreactie krijgen, maar we zijn erg benieuwd wat HexClad te bieden heeft met hun belofte van rvs en anti-aanbaklaag.
Dat de pan goed heet kan worden weten we inmiddels en tijdens het smashen sist het vlees aan alle kanten goed weg. De korstvorming ontstaat snel en we krijgen een goede kleur op de burgers. Zo crispy als in een normale rvs-pan krijgen we ‘m niet, maar het is absoluut de beste variant die we ooit in een pan met anti-aanbaklaag maakten.
HexClad Hybrid Pan met deksel
Ook testen we de 35 cm HexClad Hybrid Pan met deksel. De grootste pan uit de collectie heeft ook het hoogste prijskaartje en is met € 239,- een van de duurste jongens. De pan heeft hoge randen en heeft daarmee wat weg van een wok.
We besluiten er nasi goreng in te maken voor een grote groep eters. Doordat de pan zo groot is, past ‘ie maar net op de gaspit. Doordat de pan de hitte goed verdeelt, merk je daar weinig van. Op sommige plekken – direct boven de hittebron – wordt het uiteraard wat warmer, maar we verbazen ons over de goede hitteverdeling. Sommige stukken vallen buiten de pit, maar blijven voldoende hitte behouden om overal gelijkmatig garing aan te kunnen bieden.
30 cm HexClad pan
Als laatste nemen we de 30 cm HexClad Hybrid Pan onder handen: een koekenpan die waarschijnlijk het meest geschikt is voor dagelijks gebruik. Wat opvalt, is dat de handvatten van HexClad-pannen niet heet worden. Dat is heel fijn, want in het verleden hebben we heel wat pannen vervloekt waarbij we onze handen verbrandden.
Dat merken we nu ook tijdens het bakken van een steak. De pan wordt goed heet, maar de steel blijft op een aangename temperatuur; zelfs wanneer deze half boven een andere pit hangt.
Heeft Gordon gelijk?
We kunnen over de pannen van HexClad niets anders dan positief zijn. Puur kijkend naar het gebruiksgemak zijn het hele fijne pannen die precies doen wat ze beloven. Hoewel het in het begin een beetje zoeken is naar de beste manier van werken, wordt het na een aantal keer in gebruik alleen maar fijner.
De pannen zijn daarnaast ook gemakkelijk schoon te maken en zijn zelfs vaatwasbestendig. Hoewel dat laatste handig is, maken we onze pannen toch het liefst schoon met de hand. Dat komt deels door ruimtegebrek in de vaatwasser (je afwasmachine zit vrijwel direct vol met zulke grote pannen) en dat komt ook doordat de anti-aanbaklaag zo makkelijk schoon te maken is, dat je met heet water en een sponsje de pan binnen mum van tijd schoon hebt.
De prijs is natuurlijk wel een discussiepunt. Hoewel HexClad doet wat het belooft en met hun productie écht een unieke pannenset aflevert blijft het aanschaffen van deze pannen een flinke investering en niet voor iedere thuiskok weggelegd. In dit geval neigen we toch naar een gevalletje van goedkoop is duurkoop, want met de pannen van HexClad lijk je op de lange termijn een hele goede investering in huis te halen waarmee je jaren vooruit kunt. Heeft Gordon tóch gelijk.
Meer inspiratie:
- Wijn luchten met een melkschuimer: werkt het of is deze hack gebakken lucht?
- Pareltje met de beste Italiaanse delicatessen: groothandel Novitalia in Amsterdam-West
- Wesp bij je eten? Onze beste tips voor het wegjagen van deze vervelende beestjes